Seduccions

Un relat de: copernic

SEDUCCIONS


El dia 26 del passat mes de novembre vaig assistir a l'exitosa presentació de la novel·la de Moisès de Pablo i Joaquim Ruiz, "El mayor secreto de la humanidad" a la llibreria 22. Els seus autors es proposen que, com va fer Jostein Gaarder amb la filosofia a "El món de Sofia, aquest llibre sigui una eina de referència per aconseguir que la ciència, així en general, sigui coneguda i valorada pel gran públic. El lector es troba doncs, davant una trama novel·lesca en la que el món científic hi té un protagonisme destacat però explicat d'una manera amena que atrapa i sedueix.
Perquè la literatura és, abans que res, seducció: Un bon disseny de portada, un títol suggestiu o contundent, un primer paràgraf que t'enganxi, que et faci entrar en la història, sigui perquè crea un enigma per resoldre, sigui per un lirisme abassegador. Quan ja has devorat unes quantes pàgines estàs completament embolicat en la xarxa que t'ha llençat l'escriptor pel damunt. Segueixes llegint, endinsat profundament en la narrativa, lleugera o profunda, planera o culta, intimista o descriptiva. És llavors quan una pregunta pertinent et proposa un nou interrogant, un petit detall adquireix un nou significat i el text fa un gir inesperat, tirant per terra tot els esquemes que havies bastit fins llavors. És l'autor que juga amb el lector, que no coneix tota la història i és menat per camins laberíntics. És el joc de la seducció que no s'atura fins al final, que pot adoptar també moltes formes: Líric o sorprenent, completament tancat o obert a la lliure imaginació del lector.
Ara que l'informe PISA ha confirmat el que ja es sospitava, que a Catalunya estem a la cua de l'Estat cuer d'Europa en matèria educativa, caldria preguntar-nos si són més importants els coneixements que la manera de explicar-los, si no ens obsessiona més el què que el com, si no necessitem tants mestres i sí més pedagogs. És possible inculcar en una ment jove l'ànsia de saber, de llegir, de fer-se preguntes, de qüestionar-se tota la informació que li arriba? El talent, la curiositat intel·lectual, aquell cuc que et rossega per dins i t'empeny cap a l'inconformisme és innat o el resultat d'un ambient apropiat per a que neixi la guspira de la sed del coneixement? Interrogants, qüestions, com les que "El mayor secreto de la humanidad" ens planteja perquè en el món de la ciència i en la vida, en general, el més important no és trobar la resposta correcta si no la pregunta adequada.

Comentaris

  • Qui sap el secret és gran de la humanitat????[Ofensiu]
    fitigarcia | 31-03-2008 | Valoració: 2

    No entenc tant elogis cap a un llibre que és gairebé una còpia del Código da Vinci. A més amb un final tant previsible d'emocinamt i intigrant RES DE RES. Bé, suposo que tothom té la seva opinió i s'ha de saber respectar.
    Sincerament, com es pot fer tanta ostentació d'un llibre quan és un més del pilot.

  • Seduccions[Ofensiu]
    marisalo | 16-12-2007 | Valoració: 8

    Xavier, la llibreria que dius és can Geli. Jo també estic llegint El mayor secreto i em té enganxadíssima. La veritat és que aquests 2 gironins són uns cracks. Misteri, història i moltes més coses. La veritat, molt bèstia.
    I un déu pels 2 autors: m'ha sorprès moltíssim.

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389202 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...