Roda el món i torna al Born

Un relat de: Maria Quintana
L’Ignasi Joan està a punt de tancar el cercle. Per fi ha tornat on tot va començar.
Com un turista més, l’home ha remuntat el Nil a bord d’un atrotinat creuer fins a la regió de Núbia, al sud d’Egipte. Ha desembarcat en una platja pedregosa i ha pujat a un camell que balancejant-se entre dunes l’ha dut al bell mig d’un pintoresc poblat de cases de color pastel.
L’Ignasi Joan s’ha endinsat pels carrers polsosos del poble fins que ha arribat a casa de l’home que el va contractar, el conservador del museu d’Assuan.
L’han rebut una dona vestida de cap a peus de color negre i un gran cocodril del Nil tancat dins d’una mena de galliner que li ha ensenyat les seves dents.
La dona l’ha convidat a seure en un banc de fusta cobert de coixins de coloraines i li ha servit un té verd amb menta molt dolç i molt calent. Després, en un anglès justet, li ha fet saber que el seu marit estava a punt d’arribar.
Els dos homes s’han saludat efusivament i l’Ignasi Joan li ha entregat el tresor que havia amagat amb molta cura durant tot el seu llarg viatge, una petita estàtua funerària de l'antic Egipte, un uixebti.
D’ençà que la peça va desaparèixer del museu d’Assuan, l’Ignasi Joan el va estar buscant per tot el món. La seva recerca el va dur fins Nova York, El Caire, Berlín, París, Londres, Moscou, Tòquio. Es va fer passar per turista despistat, per egiptòleg, per professor universitari, per col·leccionista, per milionari, Va visitar centenars de museus i es va infiltrar a prestigioses subhastes i a exclusives festes. Fins i tot va arribar a forçar els panys de magatzems de tresors oblidats per tal de trobar l’uixebti perdut.
Al cap de tres anys i mig de recerca, i quan ja estava a punt d’admetre el seu fracàs, l’Ignasi Joan el va trobar. El meravellós uixebti, cobert per una pàtina de pols, s’amagava en un racó fosc d’una botiga d’antiguitats del barri del Born de la seva ciutat, Barcelona.

Comentaris