Que la força ens acompanyi!

Un relat de: copernic

QUE LA FORÇA ENS ACOMPANYI !

Quan estudiava el batxillerat, en les enciclopèdies Àlvarez (verdader compendi del saber en tres-centes pàgines popularitzada pel "Florido pensil") sortien dibuixades unes fàbriques amb la característica silueta de serra i la xemeneia a un costat. Aquest disseny no era un caprici de l'arquitecte si no que tenia una funció primordial: La d'aprofitar al màxim la llum solar mitjançant unes finestres col·locades estratègicament sobre el sostre serrat de la fàbrica.
Aquest record d'infantesa m'ha vingut al cap al llegir en el "Diari de Girona" del 19 de Gener les conclusions del informe encarregat pel CILMA (Consell d'iniciatives locals per al medi ambient) a una enginyeria tècnica sobre les necessitat energètiques de les comarques gironines. A part de dir que tot i la interconnexió elèctrica amb França, a l'any 2011 arribarem al col·lapse energètic, els enginyers aposten per una generació local d'energia més propera a les necessitats prioritàries. No deixa d'ésser sorprenent aquesta crida a l'autosuficiència en un món que viu pendent de les grans infraestructures de transport d'energia (oleoductes, gasoductes, autopistes elèctriques) amb tots els problemes que comporta el fet que la major part del territori que travessen aquestes artèries vitals pel consum dels països desenvolupats sigui escenari de conflictes, guerres i governs sense cap estabilitat. Un anunci d'una pàgina de la FOEG (Federació d'Organitzacions Empresarials gironines) demanava també la interconnexió perquè la considera imprescindible pel sosteniment de l'economia gironina però demana que el traçat sigui consensuat i (aquí hi ha la sorpresa) apunta la possibilitat que la línia aprofiti la mateixa infraestructura del Tren d'Alta Velocitat.
Tot plegat em dóna la sensació que el sentit comú sembla que torna a il·luminar les decisions claus en matèria energètica i confirma que no es poden imposar els traçats de les grans infraestructures. Calen solucions senzilles, que a vegades són les més eficients i les més revolucionàries. La imatge de la fàbrica amb els sostre en forma de serra torna doncs a tenir futur.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389351 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...