PER QUÈ DE TOT PLEGAT?

Un relat de: Ness

Avui, el fòrum era ple a vessar, malgrat la pluja insistent: el debat era una pugna per qui conservaria el poder, més enllà del tema principal: l’Origen de l’Univers, que estava portant molta controvèrsia entre la població. Els ponents, un filòsof (Anaximandre) dels Presocràtics, un científic (Demòcrit) dels Atomistes i un polític (Protàgores) dels Sofistes.

L’Anaximandre defensava que l’univers no havia sorgit del no-res, basant-se en el principi de l’indeterminat, una substància indefinida i il•limitada sense qualitats. Sota els murmuris crítics del públic, Demòcrit es va anar encoratjant davant la poca credibilitat del rival i exposà la seva teoria sobre els àtoms — la realitat està formada per àtoms i partícules materials, eternes i immutables que es mouen lliurement en el buit aglomerant-se i donant lloc a totes les realitats del món—.

Protàgores somreia per sota el nas, veient l’embolic de les explicacions i la cara d’estupefacció d’un públic poc preparat per aquests conceptes. Com a bon Sofista, i conscient del tipus d’audiència, decidí fer un gir argumental, sempre fidel als seus principis de la teoria de la relativitat: Res és veritat o fals, tot depèn de la conveniència del moment: — senyors, deixeu-vos de teories científiques que no ens porten enlloc! — Un tro molt oportú esclafí fent tremolar els bancs de fusta— És evident que tenim un univers, el que veiem, amb aigua, tempestes, aire, foc, un cel ple d’estels, boscos, animals, insectes… Aquesta és la prova real: fou Déu, aquest ésser superior, qui va crear la terra en set dies!— El públic s’aixecà entusiasmat aplaudint-lo!

Què podia anar malament?…

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]
    Solsona Bot | 08-12-2023

    Felicitacions pel relat i per ser finalista. La política sempre passa per sobre de la ciència i dels valors. I així ens va!

  • Enhorabona...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 01-12-2023

    per haver estat un del finalistes del concurs d'aquest mes.

    Felicitats Ness.

    Rosa.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el TEXT AUTORITZACIÓ que adjuntem al final d’aquest missatge amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL ORÍGENS/ARRELS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    Comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Orígens/arrels» que s’editarà a finals de 2024,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Excel.lent relat... tot i que una mica extrany.[Ofensiu]
    histories_medievals | 13-11-2023 | Valoració: 9

    Salut, Ness. Bon relat.

    Prometia per a fer un relat ben llarg, però està bé de totes maneres.

    L'estrany de tot és que al final la conclusió sigui monoteista i ben pròpia de lo propi de la Bíblia... em sembla que el final és lo únic potser massa estrany com per a acceptar-ho.

    A més, podria haver creat a la Terra un univers politeista... ¿perquè no?

    La resta del relat m'agrada, agafes personatges molt singulars, però dubto molt que Protàgores o Demòcrit s'haguessin rebotat de manera monoteista simple.

    A més, ¿què prova que l'univers hagi estat ni tant sols CREAT? Lo més enrera on podem tirar és al Big Bang, però ¿es pot saber què hi havia res abans del Big Bang, o sigui, la pressupostada esfera enorme i condensada?

    Bé, ja parlarem. Salut, company de web.

  • Però els grecs no eren politeistes?[Ofensiu]
    llpages | 13-11-2023 | Valoració: 10

    Un sol déu en l'Olimp dels déus grecs? Vull dir, què en fem d'en Zeus, Poseidó, Hades, Hermes i tota la caterva de la mitologia grega? Probablement n'estaven fins al cim de les picabaralles entre aquests i la idea unificadora d'una sola deïtat totpoderosa va engrescar l'audiència. Un relat entretingut i que fa somriure, enhorabona!

  • L'ésser superior, és Deu. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 12-11-2023 | Valoració: 10

    L'origen de l'univers solament pot fer-ho el tot poderós, que és Déu omnipotent. Un relat molt ben redactat, exacte i amb tota la veritat del món.
    Res és veritat o fals, si no la dualitat del ser de les persones.
    Enhorabona i sort, Ness.
    Espero que et recordis de mi, alguna volta.
    Cordialment.
    Perla de vellut

  • Aclariment[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 12-11-2023

    Quan he dit déu tot poderós, no significa que jo sigui creient o no, sinó simplement que és una teoria fàcil per sortir del pas, i que els oients quedin convençuts i puguin entendre alguna cosa.

  • L'univers[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 12-11-2023

    Conceptes i explicacions que ningú sap interpretar, no hi ha com donar explicacions senzilles i parlar d'un Deu tot poderós.
    Bon relat Ness.
    Bona sort.
    Rosa.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.67

l´Autor

Foto de perfil de Ness

Ness

82 Relats

400 Comentaris

36288 Lectures

Valoració de l'autor: 9.87

Biografia:
... Despullo l'ànima escrivint versos
des que tinc ús de raó.
I és que els versos estimen les paraules
però els poemes les fan grans!
...................................
ness3cat@gmail.com