L'ESPIADIMONIS

Un relat de: Ness

Capses de cartó amuntegades a l’estudi formaven part del decorat feia mesos. La Neret sabia que hi tenia un tresor, però necessitava temps. L’àvia tenia receptes i escrits en un munt de retalls i llibretes qui sap amb quin ordre. Hi tenia el seu llegat heretat de la besàvia. De fet, es deia Neret en honor a l’àvia, una dona alta i prima, força esprimatxada i pàl•lida, d’ulls grans verds i mirada profunda, coneguda al poble pel seu art amb les herbes remeieres i els poders curatius… Neret ja s’ho deia la mare de l’àvia, una altra dona sàvia, i sembla que era un nom poc conegut. Però ella se’n sentia orgullosa i li deia —Neret és un arbust dels Pirineus de fulles ovalades d’un verd intens i no ho oblidis, és el nostre secret—.

Sempre havia pensat que d’aquí li venia el sobrenom d’Espiadimonis. A la seva mare ja li deien, i li feia gràcia. Els espiadimonis són libèl•lules i les dones de la família hi feien pensar amb el seu cos tan llarg i els ulls verds.

Però tardes i tardes de lectura i paciència entre llibretes empolsimades li anaven obrint un món que desconeixia d’una àvia que sempre havia cregut que era curandera. Enmig de les receptes hi descobrí un dietari, era la seva lletra, llarga i prima com ella: «… maleït el dia que la meva curiositat em va portar a espiar per la finestra de la majordoma del mossèn Climent… l’olor de crema catalana acabada de fer em va fer pensar que la tindria a refredar al replà de la cuina. Només la volia tastar.

Vaig quedar esgarrifada! I quan van veure que els observava, astorada, els va faltar temps per amargar la resta de la meva existència. Des d’aquell dia, em van crucificar assenyalant-me com l’espiadimonis».

Comentaris

  • El van crucificar [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 28-02-2024

    Un relat molt ben reeixit, descrius directament l'esperit de l'espiadimonis.
    Molt interessant està aquest relat, que m'ha agradat.
    Cordialment.
    Bona nit i fins demà.

    Perla de vellut

  • canvis i malentesos[Ofensiu]
    Atlantis | 17-02-2024

    Al llarg del temps els noms i els malnoms prenen significats diferents. Cal estudiar la història ( la història petita també) per saber el perquè de cada un.

  • Fixa't[Ofensiu]
    Prou bé | 13-02-2024

    Fixa't com un error pot durar tants anys!. Encara bó de les golfes amb tresors i secrets ben amagats!
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Foto de perfil de Ness

Ness

82 Relats

400 Comentaris

36284 Lectures

Valoració de l'autor: 9.87

Biografia:
... Despullo l'ànima escrivint versos
des que tinc ús de raó.
I és que els versos estimen les paraules
però els poemes les fan grans!
...................................
ness3cat@gmail.com