Per fi, "PRIETAS LAS FILAS".

Un relat de: Joan Colom
En el relat "Ajornada sine die l'exposició 'PRIETAS LAS FILAS - Adoctrinament en l'Espanya de Franco'", insinuava que la suspensió "per raons tècniques" de la inauguració, prevista per al 12 de juliol en el Museu Valencià d'Etnologia, podia ser deguda a les concentracions feixistes en el Valle de los Caídos en protesta per l'anunci del trasllat de les despulles de Franco. Doncs bé: passats dos mesos al llarg dels quals el Govern de Pedro Sánchez ha pogut constatar que les reaccions en contra tenien un abast molt limitat, just a l'endemà d'haver-se aprovat en el Congrés dels Diputatats l'exhumació de les restes del dictador per dur-les a algun altre lloc, s'ha anunciat que l'exposició, aquest cop amb el títol "PRIETAS LAS FILAS - Vida quotidiana i franquisme", s'inauguraria el dimecres 19 de setembre i duraria fins al 6 de gener de 2019.

Hi vaig anar el dissabte 22 i em va sorprendre que l'haguessin muntat en una sala que no crec que fes més de seixanta metres quadrats; això sí, ben aprofitats. Entre el material exhibit, el que em va colpir més va ser una foto on dos vailets amb aspecte de tenir vuit i cinc anys, palplantats a la vorera d'un carrer, fan la salutació feixista al cartell enganxat en una paret, que mostra la imatge del "Generalísimo" amb la llegenda "FRANCO, Caudillo de Dios y de la Patria. El primer vencedor en el mundo del bolchevismo en los campos de batalla".

Pel que fa a textos per a pàrvuls en què d'una o altra forma s'esmenta la Guerra Civil i el règim polític que se'n derivà, n'hi havia uns quants. No hi figurava la CARTILLA MODERNA DE HISTORIA DE ESPAÑA editat per EDELVIVES, però estaven en la mateixa línia, uns ensenyant la portada i d'altres oberts per la pàgina on s'explicava aquest episodi sagnant amb l'objectivitat i la retòrica habituals. I ja que ha sortit la publicació marista, aprofito per exposar un fet que m'intriga, de la sèrie de relats que van d'"Adoctrinament? (1)" a "Adoctrinament? (i 9)" (publicats entre el 19 de febrer i el 16 de març) i on s'hi reprodueix gairebé tot el contingut: ¿com és que l'última entrega, que culmina en el "GLORIOSO ALZAMIENTO NACIONAL" no és la més llegida, ni de bon tros, sinó que per davant, de més a menys lectures, hi van la 2, la 1, la 7 (pot ser que el comentari que s'hi anuncia i que en realitat és un aclariment meu advertint que erròniament el text no s'ha escrit en cursiva, hagi funcionat d'esquer), la 3 i la 4; i per darrera, només la 8, la 5 i la 6? Francament, no m'ho explico.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer