Ous, figues i pebrots

Un relat de: J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

OUS FIGUES I PEBROTS


Els catalans tenim uns costums i tradicions que a ulls foranes poden semblar xarones, com el caganer del pessebre, també en el diàleg col·loquial utilitzem frases fetes que en ocasions, podrien ferir la sensibilitat de algú tan per grolleres com per xarones, però no per això ens escandalitzarem ni deixarem de utilitzar-les; ens són pròpies, penseu si no en el caga tió, i al menys fins ara no han malmès la nostra llengua. Cosa que de moment no podem dir d'alguns mots intrusos incorporats darrerament al nostra llenguatge.

He observat que el català sovint utilitza en les seves dites noms de diferents aliments enriquint així les expressions orals.

Ous, pebrots, figues... son alguns dels mots alimentaris emprats en les nostres dites.

Dites les nostres que a més sovint no sabem trobar-ne la traducció castellana, com per exemple: ha "fet llufa" per dir, per exemple, que el petard no ha esclatat.

De vegades en la nostra tossudesa fem les cosses "per pebrots". D'altres davant d'una forta oposició estem obligats a "posar els ous sobre la taula"

Aquests dos productes sovint són utilitzats a parells, com quan constatem amb admiració que fula de tal "té un parell d'ous molt ben posats". Si volem dir que tenim prou coratge per fer alguna cosa complicada o perillosa diem exaltats "no em faltaran un parell de pebrots !"

En qüestions de feina també emprem dites com per exemple mentre uns penquen fins a "treure el fetge per la boca" d'altres aprofiten per "tocar-se els ous", o "la pera" si ho diem en singular; fruita però que també anomenem quan algú té sortides excepcionals, aleshores li diem amb admiració: "ets la pera!".

Aquest singular ens revela que en moltes d'aquestes dites sols utilitzem la unitat com per exemple: "m'ha donat carbassa" o la de "s'ha posat vermell com un tomàquet". O be quan hem comprat quelcom que ens "ha costat un ou", encara que si es més car el que ens haurà costat és "un ronyó". Si el que adquirim encara és més car, deixarem el singular hi ja hi afegirem meitats, aleshores direm que "ens ha costat un ou i mig".

Fins aquí hem tocat algun aliment, que en la parla col·loquial l'utilitzem fent referència figuradament als atributs masculins. No per això oblidarem les fèmines, per elles també tenim repertori d'aliments, ja sigui a unitats o a parells... o no és veritat que hi ha forces senyores i senyoretes que llueixen un bon "parell de melons"? o de "peres".

Les patates ens ofereixen multitud de possibilitats culinàries però també se li ha trobat, no sé per què, una similitud amb una íntima part anatòmica femenina i també "la castanya" encara que particularment trobo més encertat el de la "figa", fruit deliciós, sent les mes bones negres per fora i vermelletes per dins.

A més amb aquest fruit s'han construït varies dites com "és una figa flor" per dir-nos en sentit figurat que és una persona extremadament feble, o "figa tova" quan qualsevol cosa li sembla dolorós o "ets una figa" o "una bleda" quan de tot es queixa o tot ho troba fastigós .

Sense deixar aquest fruit, tan gustós en tots els seus sentits, també parlem de "pesar figues" quan fem referència al que en públic, i portat per una passió de son, deixa caure el cap en curtes i sobresaltades batzegades.

Normalment quan una màquina falla diem que "ha fet figa".

Per acabar amb aquest fruit puc dir, per exemple, que "Somiar truites" son "figues d'un altre paner".

Molts de vosaltres convindreu amb mi però que les millors figues son les de Papiol, que quines son? Doncs perdoneu, les de Papiol són vermelles per dintre i peludes pel volt. Definitivament deixem les figues.

Qui de nosaltres no ha anat alguna vegada a "arrambar l'api"? i si no és així, "ondi quin pa més sec !" . Qui no s'ha trobat sorprès algun cop per la mirada embadocada "d'un pebràs"?. Podem seguir mencionant diverses menges que per si soles son molt eloqüents com "fer el préssec". No us han dit mai "això són faves comptades!", o "no diràs blat fins que sigui al sac i ben lligat", o també "a veure qui et traurà les castanyes del foc", o "treure'n l'aigua clara", o aquells que diuen "he quedat ple com un ou"i el de "fer un pet com una gla"

Segur també, que en alguna ocasió us heu trobat ficats en un "cacau" en el que han intentat "donar-vos gat per llebre" i del que finalment n'heu sortit, si més no, de "molt mala llet".

Ara recordo una vegada que de petit vaig "acabar els torrons" al meu pare, motiu per el que em va "fotre un bolet", no obstant vaig estar de sort doncs en la segona "nata" em vaig poder "escorre com una anguila". Vaig aprendre la lliçó i em va quedar "més clar que l'aigua" que no podia anar fent el borinot entre les persones.

També mes fort que una nata o un bolet ens pot caure una "castanya" o mes contundent encara es un "castanyot"

No he escrit això per ferir ningú si no perquè crec que tots necessitem riure, jo ho he fet mentre escrivia, i espero que vosaltres al llegir-ho, al menys hagueu somrigut.

J. Lluís Cusidó i Ciuraneta
Sabadell 27 Abril del 2007

Comentaris

  • Molt bo![Ofensiu]
    Josoc | 03-05-2010

    Com a mestra de català puc dir-te que he trobat una gran manca de coneixement d'aquestes dites entre el jovent. Escrits com el teu ajuden a conservar-les i entren molt bé gràcies al sentit de l'humor que les acompanya. Gràcies!

  • Un assaig molt nutritiu[Ofensiu]
    Unaquimera | 30-12-2009 | Valoració: 10

    Ja he comprovat, amic J.Lluís, que en efecte t'agrada fer conya... al menys, en aquest text fas gala d'un bon grau d'ironia i cert sentit de l'humor molt personal!

    El que no és cap nou descobriment per a mi, perquè ja ho havia descobert tot llegint-te, és que gaudeixes amb el llenguatge i les possibilitats combinatòries i expressives del vocabulari català... a la qual cosa s'uneixen en aquest cas, les dites i frases fetes.
    És per això que m'atreveixo a proposar-te la lectura dels PREVERBIS (amb instruccions d'ús), amb la seguretat de què se t'acudiran bones idees, el fruit de les quals jo podré assaborir després... i no ho dic per què les hagis de fer a partir de productes alimentaris, necessàriament!

    M'ha complagut força, aquest assaig teu tan ... nutritiu, jejeje, que m'ha deixat els ulls plens d'imatges suggerents i la boca de bon sabor!

    T'envio una abraçada de les que alimenten,
    Unaquimera

  • Felicitats![Ofensiu]
    nuriagau | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Ous, figues i pebrots[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 26-11-2008 | Valoració: 10

    Sí, sí senyor! En aquest relat, crec, en treus força suc de les frase fetes.

    Possiblement, aquest és -dels teus relats-, el més adient per agrair-te la teva croada particular contra els atacs indiscriminats dels justiciers que campen per les seves dins de R.C.
    J.Lluis, jo, no sóc qui per aconsellar, però tot i comprenent la teva indignació, crec que no hauries d'actuar com ho estàs fent.
    Veritat, que no te'n dóna cap de satisfacció?
    La teva veritable satisfacció, és la de saber que hi ha un munt de gent que et llegeix.
    El meu agraïment el tens -croada particular a part-, pel fet, que tu, em consideris un dels teus "autors" preferits.
    Em sembla recordar que ja t'ho he dit altres vegades... Gràcies per escriure!
    - Joan -

  • Ostres!![Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 26-10-2008

    sí que he fet un petit somriure... i m'ha semblat genial el teu relat.
    Més històries com aquesta... ara una d'animals i les persones, per exemple.

    Una abraçada

    Ferran

  • RIURE PER SOTA DEL NAS...[Ofensiu]
    evivol | 13-10-2008 | Valoració: 10

    ... és el que has aconseguit amb aquest... assaig(?) Em permets que el catalogui com a assaig?

    Comparteixo el que t'han dit els altres comentaristes i no em retpetiré.

    Un assaig genial! Endavant!

  • Curiós[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 11-10-2008 | Valoració: 10

    Molt curiós i apetitós. M'agradat i per mi és un relat-recull molt enriquidor i ben quotidià.
    T'anirè llegint. Gràcies.

  • mantenir viva la llengua [Ofensiu]
    Avet_blau | 20-06-2008 | Valoració: 10

    Excel.lent relació de dites,
    revifant la memòria perduda;
    necesari per no perdre expresions dels nostres avis, i mantenir viva la llengua .

    Avet

  • Molt ben expressat![Ofensiu]
    Ullsblaus1 | 20-06-2008 | Valoració: 10


    Trobo que t'has expressat molt bé per poder haver escrit quasi totes les dites catalanes. I si he rigut bastant. Espero que no "t'escorris com una anguila" e relatsencatala, perquè escrius fantàsticament.

    Marc

  • Entretingut[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 20-06-2008 | Valoració: 10

    divertit, deliciós. Porta el segell de mestre en l'art d'escriure. Has publicat ja algun llibre amb tots els teus relats?
    Una salutació.
    Nonna_Carme

  • Força bon relat[Ofensiu]
    Gertrudis | 25-03-2008 | Valoració: 9

    centrat en les dites, com si fos un recull. Hi ha més escrits en els que recullis refranys d'altra mena? O aquest és l'únic?

    Un petó, Clàudia

  • Guarda[Ofensiu]
    Melcior | 07-02-2008 | Valoració: 10

    per escrit i a la memoria totes les dites que coneguis , perqué van de baixa actualment , i pensa que son un tresor de la nostra llengua .
    Endavant!

  • gràcies[Ofensiu]
    ANEROL | 22-07-2007 | Valoració: 10

    realment un monòleg divertit

Valoració mitja: 9.92

l´Autor

Foto de perfil de J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

49 Relats

588 Comentaris

97101 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
Sabadell onze de maig del 1943
Català.
Vull gaudir el present
El passat és un record
Els records els tinc endreçats en un arxiu de la memòria, d’una memòria però que camina a l’oblit.
Lluito perquè no agafi una drecera.
Entretant per qui em vulgui llegir escric aquí, a Relats en Català, i si a més em vol comentar millor.

ELS 58 RELATS PREFERITS DELS SEUS AUTORS


ELS 43 POEMES PREFERITS DELS SEUS AUTORS

Per qui el vulgui el meu correu és: llcusido@gmail.com