Milers de kilòmetres ens separen

Un relat de: Maria Quintana
Ja és hora. La crema de base sobre la pell marcida, el corrector d’ulleres amagant els solcs foscos de sota els ulls, el maquillatge bru per dissimular la pal•lidesa del rostre, el perfilador de parpelles per il•luminar la mirada. I la perruca. Així.
Sento que les forces em flaquegen i el meu cos va emmalaltint més despresa del que jo voldria. En prou feines surto de casa, no ho trobo a faltar. A la Nora, però, sí que la trobo a faltar, molt. El dia que em va dir que li havien proposat anar a Austràlia a fer un post-grau, em va caure el món a sobre. L’endemà em varen diagnosticar un tumor al cap. Inoperable. No li vaig dir res a la Nora, i ella va marxar ignorant la veritat. De sobte, la casa es va buidar i el meu cor es va omplir d’absències.
Abans d’engegar l’ordinador i connectar-me al Skype, miro per la finestra del meu dormitori, el meu petit univers. S’ha posat a ploure. Una pluja fina, densa, menuda i pausada, una pluja de tardor.
Agafo les instruccions que em va deixar escrites la Nora. Les segueixo fil per randa i em connecto. Ella ja hi és. Puntal. La meva estimada filla. Està esplèndida. Milers de kilòmetres ens separen. Tan lluny i tan a prop. Avui la seva imatge és més nítida que mai. M’apropo a la pantalla de l’ordinador i la toco. Com m’agradaria poder-la abraçar, petonejar.
“Com estàs filla?” Du la felicitat pintada a la cara i jo m’he pintat la cara per amagar la meva angoixa. Parla despresa i la seva veu, a vegades una mica distorsionada per el Skype, avui m’arriba amb tota claredat. Em parla de la Universitat, dels nous amics, del nou país, de la primavera que tot just ha arribat. “I tú mare, estàs bé?”. Tampoc avui tinc forces per dir-li que m’estic morint. Sé que em queda poc temps i sé que li sabrà greu que no li hagi explicat però jo no sé com s’explica la mort. “Sí filla, estic molt bé”.

Comentaris

  • Invitació "Comuniquem-nos!"[Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda

    Com a finalista del VI Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio
    ens complau convidar-te a la II Trobada ARC de Literatura en Català
    i a l'acte de lliurament de premis i presentació del llibre "Comuniquem-nos",
    on es faran públics els premis principals del concurs.

    Invitació

    Associació de Relataires en Català (ARC)

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “Comuniquem-nos!” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ COMUNIQUEM-NOS!, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Comuniquem-nos!” que s’editarà a finals de 2016 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    on vull constar amb el nom d'autor/a ...............................................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Com l'entenc![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 28-05-2016

    Com l'entenc a aquesta mare!
    Jo també tinc una filla a l'altra banda de l'skype.
    Enhorabona per la selecció!