Martha Argerich. [temps real de lectura: 1 minut]

Un relat de: Joan Colom
Sembla que el proper nou d’abril actuarà al Palau. El programa encara està per determinar. Qui és aquesta pianista argentina de vuitanta-dos anys, nacionalitzada suïssa?

Em limitaré a dir que és d’ascendència catalana per part de pare i judeo-ucraïnesa per part de mare, casada tres vegades —la segona, amb el director d’orquestra suís Charles Dutoit—, i nena prodigi que, des que tenia quaranta anys, deixà d’actuar com a solista perquè se sentia sola durant les execucions. Ha destacat per les seves interpretacions de Bach, Chopin, Liszt, Shumann, Ravel, Rakhmàninov i Prokófiev, i és precisament a partir de quatre vídeos —on toca una polonesa de Chopin, un concert de Rakhmàninov i dos de Prokófiev— que la coneixereu, veient-la envellir sense perdre, però, les seves facultats professionals, el seu glamur ni la seva llarga cabellera què, això sí, es va emblanquint: als vint-i-quatre anys, als quaranta-un, als seixanta-quatre i als setanta-set.

Comentaris

  • Quatre enllaços.[Ofensiu]
    Joan Colom | 05-10-2023

    Ara que he vist l'aspecte del relat, m'adono que els quatre hipertextos que hi he inclòs al final gairebé no destaquen, en ser d'un vermell fosc que gairebé es confon amb el negre. Potser hauria d'haver triat les lletres en negreta. Si no us hi havíeu fixat, aprofito per informar-vos que:

    - "vint-i-quatre" és un enllaç al video de Martha interpretant la Polonesa núm. 6 de Chopin, amb 24 anys.

    - "quaranta-un" és un enllaç al video de Martha interpretant el Concert per a piano núm. 3 de Rakhmàninov, amb 41 anys.

    - "seixanta-quatre" és un enllaç al video de Martha interpretant el Concert per a piano núm. 1 de Prokófiev, amb 64 anys.

    - "setanta-set" és un enllaç al video de Martha interpretant el Concert per a piano núm. 3 de Prokófiev, amb 77 anys.