La Ratafia

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Moltes coses s'expliquen i s'explicaran però un gotet de ratafia fa millor respirar. Jo conec una bona dona, aquí en un poblet del Baix Empordà que fa una ratafia com cap és pot comparar, això hi diu en una paret de casa seva, és diu Pietat i és la reina de la ratafia, la seva besàvia ja la feia i si no ho sabeu ara us ho explicaré.

Què és la ratafia?

És una aiguardent adobada amb un tros de pell de llimona, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una pell de nou verda partida a tallets i un bocí de canyella d'Holanda, a que alguns afegeixen un brot de menta i de maria-lluisa, segons els graus d'aroma que se li vulgui donar. Tot això es posa uns quants dies al sol i serena, i es deixa reposar un temps, cada terra fa sa guerra, així ho fan els pagesos de Catalunya, únic país que es coneguda la ratafia.

Aquest nom de ratafia, és una mica estrany, Diuen que una vegada en una masia de nostra terra es varen trobar tres bisbes, el de Vic, el de Barcelona i el de Tarragona. Es varen reunir per solucionar un problema territorial, quan van acabar ja havien firmat el document de la entesa, el taverner els hi va preguntar si volien que els hi servís alguna cosa però que ell hi aconsellaria una beguda que feien ells i que era molt bona, els bisbes van accedir i al tastar-la els hi van preguntar el nom d'aquella beguda tant bona i com no li havien posat cap van decidir que ells li posarien. Els bisbes van estar una estona pensant fins que un va dir "rata fiat" (queda firmat) i així van bautitzar aquest licor, amb un nom llatí, i conegut en el món sencer.

Comentaris

  • Desitjos[Ofensiu]
    roda03 | 14-12-2006

    Hola PM.Pilar,
    T'envio el poema de Nadal perquè li facis un lloc aquests dies de reflexió. Espero que estigueu tots molt bé. Et desitjo que el llibre avanci amb la mateixa brillantor que els teus deitjos. Jo, per exemple, podria ser que aquest Nadal tregués alguns poemes el dia de Sant Esteve juntament amb una coral, podria ser.

    Rep una forta abraçada i un petó al més pur estil nadalenc,
    Roda03

  • Espero que t'agradi[Ofensiu]
    roda03 | 09-11-2006 | Valoració: 10

    Hola M.Pilar,
    Acabo de veure a glopets la teva ratafia i saps que has estat capaç de traslladar-me tant en el relat que si ara mateix tingues a mà aquesta ratafia me'n beuria un parell de gots.
    Primer, evidentment, m'agradaria fer un bon sopar a la llum de les estrelles i després per donar-li gust al cos un parell de gots de ratafia.
    Amb tu aprenc cada cop que m'expliques coses noves i alhora quan tot sovint em desaprenc.

    Brindo per la teva ratafia i els teus relats,
    Roda03

  • Sempre Ratafia![Ofensiu]
    montxita | 06-11-2006

    Una de les tradicions que hem de concervar!! 105 tipus d'herbes diferents són les que posavem no fa pas gaire quan encara feiem Ratafia a casa els àvis.
    Ara, la copeta de Ratafia ens acompanya a per tot arreu!!

    Molt bé el relat, endevant les tradicions!!!!

  • l'origen..., quin enigma a voltes![Ofensiu]
    teresa serramià i samsó | 06-11-2006 | Valoració: 9

    que interessant!

    No sé si vas rebre el meu mail. No em funciona gairebé l'ordinador i no sé si et va arribar el meu missatge.

    per si vols respondre'm aquí tens el meu mail:
    teresa_serramia@wanadoo.es

    Espero poder gaudir de la teva amistat i que em comentis quan puguis.

    Respecte al teu relat, crec que en lloc de la paraula "bautizar" hauria estat millor "batejar";
    perdona l'atreviment.

    una abraçada!

  • M'ha agradat...[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 05-11-2006 | Valoració: 8

    ... llegir la teva recepta. Sembla mentida això les casualitats. . Aquesta setmana havia fet una roda de preguntes per familiars i amics en la recerca de la fòrmula d'aquesta beguda que recordo feia la iaia i que ningú de casa va conservar. Ja la tinc, gràciesa tu.
    He descobert la teva manera d'escriure i de temes que em semblen força interessants. Et llegiré.
    Una abraçada

Valoració mitja: 9.4

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314288 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com