Montserrat i l'Abat Oliba

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Per mi Montserrat és la bellesa és l'amor i els peus de la Moreneta , fa anys, ens vam jurar amor etern i allí ens vam casar.
No vull passar per alt aquell abat Oliba i la seva època. Oliba ha estat el monjo més il·lustre de la nostra terra. El prelat més gran de Catalunya i un dels bisbes més celebres de l'església universal.
L'abat Oliva va néixer a Besalú l'any 971 i morí a Sant Miquel de Cuixà ,Conflent al 1046 , fou abat, bisbe i compte de Berga i Ripoll des de 998 al 1003. Tercer fill del comte Oliba Cabreta de Cerdanya i Besalú i de la seva muller Ermengarda, i per tant besnét del comte de Barcelona Guifré el Pelós.
A la mort del seu pare, el 988, Oliba passà a exercir, juntament amb els seus germans i la seva mare, les funcions comtals sobre la totalitat del patrimoni familiar. Així mentre el seu germà Bernat heretava Besalú i Guifré el de Cerdanya, Oliba va rebre els de Berga i Ripoll. El nostre Oliba doncs fou el besnét del gloriós fundador de la nissaga catalana el descendent de la qual amb títol de comtes de Barcelona i més tard amb els reis de Aragó que presidiren els destins de Catalunya fins els començaments del segle XV. Entre els anys 988 i 1002, Oliba va ser comte de Berga, si bé estigué associat al seu germà Guifré els anys 993-994 sobre els dominis de la Cerdanya, el Conflent i el Capcir El 1002 renuncià als comtats i ingressà a l'ordre benedictina al monestir de Ripoll, on fou escollit abat l'any 1008. Aquell mateix any fou escollit abat del Monestir de Sant Miquel de Cuixà, una abadia de patrocini familiar com la de Ripoll. Es comenta que possiblement a instàncies de la comtessa Ermensenda de Carcassona l'any 1018 fou nomenat bisbe de Vic
Va ser un excel·lent llatinista i va deixar escrita una Memòria als seus successors en la qual els donava consells per al govern dels Monestirs. En el decenni 1025 - 1035, l'Abat Oliba fundà el monestir de Montserrat. El va annexionar a Ripoll i va enviar a Montserrat monjos de Ripoll.
Va dirigir les obres de la basílica de Santa Maria de Ripoll, considerada com una de les joies del romànic i consagrada l'any 1032.
I així va ser la vida de l'abat Oliva inaugurant convents, monestirs i catedrals, en resum un gran personatge de l'església universal .
.


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314580 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com