El Virrei Amat

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

A l'època colonial la presencia catalana al Perú es manifestà en figures tant destacades com tres virreis Manel Homs i Santapau, Gabriel Miquel Gaviles i Fierro i el més destacat de tots, Manel Amat i Junyent que va néixer a Vacarisses ( 1707 - 1782). Arquitecte i urbanista.
L'any 1761 Carlos III el va nomenar virrei al Perú i president de l'audiència de Lima . Introductor de la tendència rococó, va impulsar la reconstrucció de Lima .Va ser un governant molt impactant al segle XVIII que va sanejar l'administració, va combatre la resistència i va augmentar l'economia i la construcció, en el difícil moment de l'expulsió del Jesuïtes.
Des del Perú va fer construir al 1772- 1778 el magnífic edifici situat a la Rambla de Barcelona, projecte que va ser fet per ell mateix i que va dirigir des del Perú.
Ha tingut bastant transcendència els seus episodis amorosos amb Mikaela Villegas Hurtado (1748-1819) coneguda per la Perricholi el fill del virrei Amat i la Perricholi va ser el promotor de la indepència del Perú.

El virrei volia aconseguit l'amor de la Perricholi i diuen que quan ell li va declarar el seu amor, ella li va dir que l'aconseguiria quan li poses la lluna als peus. El virrei va idear la construcció d'unes arcades d'estil francès, amb aigua. Amat esperava la seva estimada en una nit de lluna plena en els jardins que havia construït , i a l'orella li va dir - avui poso la lluna els teus peus.
Amat va venir finalment tot sol a retirar-se a Barcelona a la seva magnífica casa de la Rambla.
La societat d'aquell temps l'invitaven a tots els principals esdeveniments que es feien a la ciutat, on es prenia la xocolata amb uns plats i tasses enganxats que permetien posar-hi els melindros sense que caiguessin mentre eren drets.
En una d'aquestes van convidar al Virrei Amat a un casament, es casava una noieta de vint anys, el nuvi no es va presentar, la va deixar plantada a l'església; ell al veure-la tant desesperada es va brindar a casar-se amb ella. Tenia seixanta anys i ella, després del disgust tant gran que portava el va acceptar i van sortir casats. El virrei no va parar de fer-li regals i bones paraules per fer-se estimar i efectivament es va guanyar l'amor d'aquella noia.
Quan va morir el Virrei Amat ella es va quedar a viure en aquella casa de la Rambla i des d'aquell moment la gent li va dir "El palau de la Virreina".
Aconsello que si podeu visitar a aquesta magnifica casa ho aprofiteu i veureu col·leccions d'arts decoratives, vidre, ceràmica i mobles, arques i arquetes.

Maria Pilar


Comentaris

  • Moltes gràcies...[Ofensiu]
    kukisu | 01-06-2008 | Valoració: 10

    Maria Pilar, per instruir-nos sobre tantes coses interessants. Penso que la nostra Catalunya necessita que algu expliqui tot allò que s'ha anat perdent en no sabem quines altres distraccions de la rutina diària.
    Una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313778 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com