I el disbarat continua

Un relat de: copernic

I EL DISBARAT CONTINUA



En les darreries del franquisme, un llibre que recopilava les bestieses que es deien en els exàmens escolars ("Antología del disparate") es va convertir ràpidament en un best-seller. L'"assaig" es completava amb una reflexió sobre el sistema educatiu en el que l'autor considerava, sense fer-ne gaire sang (per raons òbvies) que pot ésser era necessari un replantejament dels plans escolars sobre el batxillerat.
Han passat molts anys, ha plogut molt, i a vegades massa i tot, i els alumnes d'avui segueixen emplenant d'hilarants respostes els exàmens que se'ls hi presenten. El mitjà per disseminar les riallades és ara Internet i per la xarxa proliferen amb profusió pàgines web amb respostes estrambòtiques i surrealistes i, fins i tot, a vegades enginyoses. El sistema educatiu segueix mostrant les mateixes mancances ara que en les darreries del franquisme, un problema que els polítics i experts en educació nostrats segueixen considerant un tema menor, capficats com estan en discussions horàries. Mentre tant, el fracàs escolar ha arribat a extrems preocupants i no sembla, per les perspectives que s'entreveuen, que es vulgui donar un cop de timó, que per anar bé, hauria d'ésser revolucionari.
La màxima horaciana d'instruir delectant no ha estat aplicada mai al sistema educatiu. En el seu lloc, s'han prioritzat programes basats en l'obsessió per aconseguir que els alumnes entrin en la universitat saturats de dades, de dubtosa aplicació pràctica en la vida quotidiana. Em dona la sensació que els escolars d'avui s'avorreixen tant com ho feia jo a classe en aquelles inacabables tardes d'hivern, a la llum d'una bombeta, intentant mantenir l'atenció tot escoltant a un frare, que explicava la història d'Espanya amb tot luxe de detalls de noms de reis i batalles. Les escoles haurien d'ésser llocs a on s'ensenyés a fer-se un mateix les preguntes adequades, a on s'estimulés la imaginació, la creativitat i l'enginy i a on es despertés l'interés per la lectura, la crítica i el discerniment, un espai obert a on tan aprengués l'alumne del mestre com el mestre de l'alumne.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389166 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...