Fures i falcons

Un relat de: copernic


Me'n assabento pels mitjans de que l'aeroport de Castelló ha presentat una licitació per contractar els serveis d'una empresa que li proporcioni fures i falcons, a fi d'eliminar la fauna que podria posar en perill l'aterratge i l'enlairada dels avions. S'han de tenir al menys vuit exemplars de cada espècie i la diputació pagarà uns 450.000 euros a l'empresa escollida. Se m'acaben els adjectius quan he de qualificar la idea de netejar d'aus un aeroport, en el qual, des de que es va inaugurar el març passat, encara no hi ha aterrat cap avió. És clar que ja ho va deixar clar el president de la diputació, Carlos Fabra:: “Hi ha qui diu que estem bojos inaugurant un aeroport sense avions. No han entès res. Durant un mes i mig qualsevol ciutadà podrà visitar aquesta terminal o caminar per les pistes d'aterratge, cosa que no podria fer si hi haguessin vols programats”.

Utilitzar aquí el terme “kafkià” em sembla massa descafeïnat. El cinisme que despleguen amb vistositat alguns representants públics resisteix qualsevol adjectiu, per rebuscat que sigui. Després de gairebé set mesos qualsevol ciutadà pot seguir passejant-se tranquil·lament per les pistes d'aquest aeroport , que no l'aixafarà cap Airbus, un gegant de l'aire que sí podrien veure a l'aeroport de Ciudad Real, ja que la pista principal té cinc quilòmetres de llargada però els vols diaris es poden comptar amb els dits d'una ma. Per cert, tornant als depredadors, entenc la necessitat dels falcons (si s'utilitzés l'aeroport) però les fures, quina fauna poden eliminar que destorbi? No crec que la presència de conills sigui un perill, fins i tot si els hi passessin les rodes pel damunt.

Suposo que el president de la Diputació de Castelló deu sentir un afecte especial cap aquestes dues espècies. No és gens estrany: s'ha d'anar a buscar el sentit figurat de les paraules per comprendre certes decisions. Si busquem en el diccionari trobarem que s'anomena fura a una persona que per tot es fica i tot ho esbrina. Afegirem que existeix la frase feta: “Ser llest com una fura”. I pel que fa a “falcons” és el nom amb que es coneixen els personatges més durs i conservadors d'un partit o d'un govern. No cal que busqui gaire lluny el Sr. Fabra a la recerca d'aquests depredadors. Mirant-se al mirall, en el seu partit, en el seu país, en trobarà tots els que vulgui. Com deia aquell alemany ros i errant: “No hase falta desir nada más”

Comentaris

  • heroicitat perduda[Ofensiu]
    Onofre | 24-10-2011

    "Aquesta versió és més esbojarrada que la primera. No sé si hauràs fet cas als teus comentadors i en sentir remordiments per haver escrit una història amb un tema tan cruel i depravat, t'has decidit a fer un "happy end". Si fos així ens trobaríem davant un cas semblant però invers al de "Blade Runner" en el que el final feliç va ser exigit pels productors (i després de tanta foscor, fred i pluja també s'agraeix un dia radiant) Posteriorment com ja deus saber Ridley Scott es va venjar amb el "final cut". Aquesta versió la trobo també amb més tendència a esparracar, més "fou" i molt amb la línia de l'humor de Grouxo Marx o del mateix Allen. "


    Aquest "happy end" li treu l'encant tràgic... al positivitzar, "endolçar", el sentit històric del personatge principal. Això fa que quedi com un "bon vivant" en lloc de com un heroi. Els herois per a ser herois de veritat han de morir en el combat. De manera que deixin tota la carrega de culpabilitat i conseqüent redempció sobre el lector, al qual no li queda més remei que carregar amb la responsabilitat dels desenllaç.
    Jo tinc molt clar que el relat pert tota la força dramàtica que fins aleshores havia guanyat. Aquest final posat en un capitol apart, a continuació, prendria novament sentit en no desfer del tot la troca del desventurat destí inicial en un mateix capitol.
    El que passa és que em sabia greu haver "matat" al protagonista tant d'hora (el qual m'ha fet perdre el son tot el cap de setmana :))
    L'he fet ressuscitar d'entre el morts (aprofitant el comentari de la primera pel·lícula ..." l'acaben crucificant")
    Aquesta llicencia podria permetre l'escriure noves aventures de l'Henry Lapierre.
    Les quals podrien ser escrites col·lectivament si algú més s'hi vol ajuntar.
    .

  • presumpció[Ofensiu]
    Onofre | 23-10-2011 | Valoració: 10

    Tal com diu i parafrasejant-lo, Carlos Fabra, no has entès res:
    "Hi ha qui diu que estem bojos inaugurant un aeroport sense avions. No han entès res. Durant un mes i mig qualsevol ciutadà podrà visitar aquesta terminal o caminar per les pistes d'aterratge, cosa que no podria fer si hi haguessin vols programats".

    No és gens kafkià, on li veus la falta de lògica? No tant sols és lògic sinó que a més a més és molt eloqüent: Han fet un aeroport "pa passejar" i, en tot cas, "pa presumir". Està clar?

    I és que no l'acabeu d'entendre. Fabra està pel damunt del be i del mal, només cal que llegeixis la seva biografia. Tant me fa la oficial com l'altra. I sinó pregunteu al jutges lo del be i el mal i lo de la presumpció d'nocència.

    Ara és de presumir que aterraran. El 20-N aterraran tots del tot. "Tomaran posesión por tierra mar i aire". I ho faran amb l'aquiescència del poble, amb les urnes. I és que a la gent el que vol de debò, de bo de bo, és presumir. Sinó encara s'indignarien, xe.

  • No, no hase falta más[Ofensiu]
    allan lee | 22-10-2011

    per fer passar una estona pipa als lectors. M'ho he llegit assaborint cada revolt, cada mirada lúcida i irònica sobre la estranya realitat que ens ha deparat aquesta època. No entraré en la prepotència i ignorància de les "autoritats", que cada cop ens ho semblen menys. Però les fures i els falcons i les seves preses sí que em toquen el cor. Fastigós considero muntar una guerra animal en un camp desolat. Sobre les fures, jo suposo que la seva funció seria atacar als ocellets que piquen pel terra, i a les postes d'ous. Vandalisme provocat artificialment, ho nomenaria. No en tenim prou amb el pollo que hi ha muntat a tot arreu, que s'ha d'anar a emprenyar ales bèsties autòctones que no molesten per res? Felicitats per escriure tan bé, estimat astrònom.

    a

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389351 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...