Festa major de novembre

Un relat de: AnNna

Quan pensem en festa major ens ve al cap la idea de viure uns dies fora de casa. És allò d'agafar el programa i anar seguint tots els actes que facin, d'una banda a l'altra del poble; sortir de casa al migdia i no tornar fins al matí següent. Ara bé, això és perquè gairebé totes les festes són a l'estiu, però, i si la festa major cau en ple novembre? Encara que aquest any no faci tant fred, al vespre, Déu n'hi do, com refresca. Per tant, sembla que les premisses del concepte de festa major no s'haurien de complir, que el més raonable seria quedar-se a casa i treure el nas al carrer tan poc com fos possible. Però els veïns de Sant Celoni no estan disposats a deixar d'aprofitar Sant Martí, aquest regal al bell mig de la tardor.

Enfundats en abrics de tota mena, dissabte a la tarda els celonins inundaven les principals vies del seu poble després, suposo, de passar per la fira d'artesania de la plaça de la Vila, de veure el cercavila de gegants o de ballar sardanes a dalt de tot del carrer Major. Passejaven amb l'alegria de la festa incrustada a la pell, com si l'aigua de la dutxa, en comptes de sals i clor, anés carregada d'endorfines.

I devia ser aquesta alegria i aquestes ganes de fer festa les que van fer que, per moments, el poble sencer oblidés l'espai buit a la cartera, Solbes i la seva crisi econòmica. I dic això perquè posar-se a buscar un lloc on sopar sense haver reservat es va convertir en tota una odissea. Miressis on miressis, era ple: tot Sant Celoni va anar a sopar al restaurant. Era la situació perfecta per a qualsevol lladre; totes les cases buides. Ara, per a algun despistat amb la nevera buida i l'estómac remugant de fam, la paraula perfecció quedava bastant lluny de la realitat. Tocava visitar tots els membres del sector gastronòmic de la zona i preguntar si haurien d'esperar gaire. Al final, entre uns i altres, tothom va anar servit, encara que segur que n'hi va haver que van acabar sopant a casa.

Després, com mana la tradició, la festa va continuar a l'Ateneu. Aquest cop, però, entrar en aquella sala de ball produïa un impacte visual considerable. Allò era una guarderia i un geriàtric. Hi havia gent molt jove i gent molt gran-sempre partint de la base que una servidora en té vint i que els trenta ja són considerats com a maduresa absoluta-. On era el jovent? La franja que va dels divuit als vint-i-cinc havia desaparegut. Potser feia mal veure que el temps passa per a tots, que els nens petits creixen i nosaltres ens anem assemblant més a aquells que seien a les llotges que als que saltaven, eufòrics, a primera fila.

Tret d'aquesta particularitat amb l'edat de la fauna que habitava el local, però, tot va transcórrer com en una festa de poble normal. Els altaveus disparaven una barreja de grans èxits de tots moments, des de Sau a Los Sírex, passant per Pereza i Marea. La gent s'abraçava efusivament, senyal de temps sense veure's. Feien carregament de líquid a la barra del bar -alguns massa joves, per cert- i l'expulsaven als lavabos. Ballaven, saltaven i reien. Vivien la nit.

Sí, els celonins van viure a fons el que seria l'última nit de festa major del 2008, sabent que els esperava gairebé un any per tornar a gaudir d'una festa tan seva. Perquè encara que no desactivaran la seva bogeria durant l'any, la festa major sempre ha estat i serà més gran. Així que, setembre de 2009, arriba aviat, que per la capital del Baix Montseny t'hi esperen.

Comentaris

  • festa nostra[Ofensiu]
    ninona | 11-12-2010

    La festa major del poble sempre és especial, a cada edat d'una manera diferent, però sempre especial.
    M'ha agradat la teva descripció de la festa i el sentiment d'espera de la següent.

    He vist al fòrum que potser t'hi passaràs per Paraules per la Marató.
    Em faria molta il·lusió que t'animessis a venir i llegir algun dels teus relats (que tal aquest mateix sobre la festa major), i que engresquessis els teus amics a venir també. Ja som a les portes i encara ens falta gent !!!

    Una abraçada

  • La festa de la vida eterna[Ofensiu]
    Bonhomia | 04-05-2009 | Valoració: 10

    Una cosa, Anna! La festa no s'acaba mai! Mira, jo en tinc trenta i m'ho passo de conya als pubs i a les discoteques, perque hi ha noies per veure i qui sap... de tant en tant... bé, que escrius molt bé, i si tens talent per a això, també en tens per ser jove tota la teva vida, arribar al nirvana de la manera que més et plagui i viure al paradís, que per això hem vingut a lluïtar! No parlo del paradís de déu nostre senyor o com li vulguin dir, això és un enganya-bobos de sacerdots i de gent disfrassada de bé ( el seu bé no té cap sentit ), el paradís és on trobes el que desitges més a cada moviment i on se t'hi apareix el que més t'agrada veure, el món de les idees de Plató, totes les coses perfectes: els tius com els vulguis tu, la música com la vulguis tu, la festa com la vulguis tu...
    Es comença per la Terra, i això, a vegades, és dur. Però aquí també s'evoluciona cap allí, no cal esperar! Pren-te la vida com el millor dels regals que t'han fet perque pots crear tot el que vulguis, i sinó, ja ho aniràs veient amb el temps...

    Un somriure d'alegria en la distància per haver-te llegit i perque quedes molt bé, a la foto...

    Bé, quan cada dia sigui el mateix, fes girar el món en contradirecció, que amb les teves muses tu pots!!!!!!!!!!!!!


    Sergi

  • 5e anniversari![Ofensiu]
    T. Cargol | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • No he estat mai [Ofensiu]
    brins | 30-11-2008 | Valoració: 10

    a la festa major de Sant Celoni, però gràcies a tu, ja la conec!
    Me l´has descrita amb simpatia i veu de joventut. Gràcies.

    Una abraçada

  • Una descripció[Ofensiu]
    Melcior | 16-11-2008 | Valoració: 10

    gairabé clavada a la gran majoria de festes majors dels pobles , viles i ciutats petites de tot Catalunya . Deixant de banda que aquesta es fa el novembre , la similitut i les petites variants que si poden afegir , son mínimes .
    Això si , visca la festa major !
    Endavant!

Valoració mitja: 10