"Farsabilitat"

Un relat de: aleshores
Es va baixar la mascareta per ensenyar-nos com feia una ganyota. No ens ho esperàvem!; ni que un psiquiatre es baixés la mascareta, com qui fa un "palvo", ni que el contrast entre el que es veia de la seva cara i el que quedava amagat fos tan brutal.
Havia estat fent un discurs sobre la psiquiatria on reincidia en el que s'havia estat dient als mitjans: la malaltia mental no existeix. Segons ell, metge psiquiatre, el malalt ho estaria per voluntat pròpia.
Vam pensar inicialment que es tractava d'una exageració, portar les coses a l'extrem per il·lustrar, potser, que calia, com en la hipnosi, certa o molta col·laboració del pacient. I que la medecina només aleshores era capaç de fer efecte.
Però el discurs no parava, sinó que s'abrandava circumloquial; vam començar a pensar que qui estava realment estressat era ell. Molta gesticulació verborrina, denotant molt nerviosisme propi de qui no aconsegueix entendre la malaltia de qui té davant.
Sabem que les persones són extremadament complexes, cert, però ell reduïa aquesta complexitat a allò volucient, la voluntat del pacient. i no només això, ens deia que ho passava malament "per culpa" dels pacients. Per a ell, el millor hauria estat deixar-los parlar i parlar, com faria un psicoanalista endormiscat. I en aquest punt se li podia donar la raó. Però el més fort va arribar quan va concloure que els pacients eren dolents, endimoniats: això era passar-se de la ratlla: ja ho havien sentit dir a l'església. Ens vam mirar i vam confirmar que calia rellevar-lo. No ens va importar que en aquell moment s'estigués remuntant ja a Karl Popper sobre la farsabilitat. Vam sortir de la consulta com vam poder, un cop apaivagat i, ja afora, recuperada la nostra identitat d'inspectors, fer que el traslladessin amb el psicoanalista que se la pelava i que recentment havíem detectat.

palvo
circumloquial
verborrina
volucient
farsabilitat

Comentaris

  • Bon dia Aleshores: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 17-03-2022

    Hola, Aleshores: Espere que et vaja bé. Gràcies per la teua visita i el teu amable comentari, on em dones la teua opinió sobre el meu darrer poema: "La jugada d'escacs".
    Sí, ho has comentat molt encertadament.
    Salutacions.

  • Psiquiatria i onanisme.[Ofensiu]
    SrGarcia | 03-03-2022

    A això de les psicoteràpies hi ha molt marro. L'altre dia vaig llegir una espavilada que deia que les dones violades no eren víctimes, ho provocaven elles mateixes per no sé quins collons d'ajustos familiars, Era la falsa psicoteràpia de les constel·lacions familiars, que molta "farsabilitat" no en té, no. Potser el col·legi de psicòlegs hi hauria de posar cullerada en aquestes coses.
    El teu el trobo un bon relat satíric que posa el dit a la llaga d'un problema molt gros.
    El que més m'ha agradat ha sigut "el psicoanalista que se la pelava", si no hi ha "farsabilidad", que no falti l'onanisme, almenys amb aquest no fas mal a ningú.

  • Bon dia, Aleshores. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 02-03-2022

    Hola, Aleshores: Gràcies per la visita i el teu amable comentari al meu poema "La teua promesa".
    M'ho expliques molt bé, tot el contingut del relat. Ja m'ha aclarit un poc més el tema del teu relat. Realment és un tan enrevessat aquest.
    Cordialment.

  • Quina farsabilitat: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 01-03-2022

    Ho he llegit tres voltes i no sé què vol dir.
    Li fas tanta fantasia, que no sé com va el tema. Realment està molt bé redactat.
    Les últimes paraules tenen relació amb el relat, però no trobe el seu enllaç.
    Podries explicar-me en el meu "Gmail" el contingut d'aquest relat, que és molt original. Simplement, dir-me de què va. Gràcies.
    Gmail: llamprmc@gmail.com
    I podries també, quan pugues llegir-me l'últim relat editat per mi. Gràcies per ser un bon amic relataire i que ets el meu preferit.

l´Autor

Foto de perfil de aleshores

aleshores

267 Relats

596 Comentaris

130856 Lectures

Valoració de l'autor: 9.84

Biografia:
Imatge de Cinctorres, obra del relataire rnBonet