Estem programats socialment per ser gilipolles

Un relat de: Societat Anònima
No tinc cap mena de dubte: estem programats socialment per ser gilipolles. És més, crec de després de tants anys de selecció natural darwiniana, fins i tot ho hem incorporat en el nostre material genètic. I no és per estar orgullosos. La infància ens atorga la innocència, la genialitat, la visió més pura i desinhibida de en què consisteix estar vius. Però, de mica en mica, submergim aquestes virtuts en l'aigua calenta del conformisme, de la submissió, del conservadurisme, del “pa lo que me queda en el convento, me cago dentro”. I, després d'un temps de fer xup-xup, ja estem cuinats. Ja som els perfectes ciutadans reaccionaris, casposos, intolerants, racistes, homòfobs... En una paraula, ja som plenament gilipolles.
No ens agraden els canvis. Res de canvis. Les coses són com són perquè sempre han sigut com han sigut i no hi ha motiu per canviar-les. La nostra cosmogonia no admet canvis, ni devolucions. Res. No cal que guardis el ticket de compra. No serveix per a res. Esperem que el temps canviï en les nostres vides tot allò que hauríem de canviar nosaltres mateixos. I, si les conjuncions astrals, el destí o sobretot, la tasca d'algun que altre il·luminat revolucionari, que tant detestem, provoca que les coses es moguin, llavors publicitem al gilipolles que portem a dins. Podem, fins i tot, acabar convertits en líders polítics, o d'opinió, o mediàtics, o neuròtics, o patètics, o tot alhora i fundar un partit de gilipolles, per captar els vots d'uns altres gilipolles, que creuran que ser gilipolles és l'única alternativa.
I aquesta és la nostra democràcia: una perfecta submissió a l'estatisme, al gilipollisme institucionalitzat. No et moguis, nano, que no surts a la foto. Tu quiet. Espera't. Que m'has dit que vols canviar? No siguis imbècil! No t'estimarà ningú! Et quedaràs calb! T'engreixaràs! Et pujarà el colesterol! Sortiràs de la Unió Europea, del món i, fins i tot, vagaràs per l'espai en busca d'una constel·lació que et vulgui acollir. Tu quiet. Espera't. Ja estàs bé així. Ei, que això ningú ho fa! Mai s'ha fet! No siguis somiatruites! Quina estupidesa!
El que deia: estem programats per gilipolles que l'únic que volen és que continuem formant part del gran col·lectiu de gilipolles interplanetaris disposats a que res es mogui un mil·límetre. Ens diuen: volem que siguis gilipolles com nosaltres. I t'ho diem perquè t'estimem molt. Si els gilipolles ens unim, si apostem per fer de la nostra estupidesa una causa comú, podem continuar sent gilipolles durant molts més anys, segles, mil·lennis... L'important és que res canviï, que els afavorits per aquest sistema continuïn sent els afavorits pel sistema i que aquells que no veuen ni les engrunes del pastís continuïn sense veure les engrunes del pastís. És que et penses que som gilipolles?

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer