El triangle del record

Un relat de: ajfuster

A Ciutat de Mallorca, abans de que el carrer dels Bastaixos perdés el seu nom i se convertís amb el carrer de Sant "Domingo", o la costa del "duro" com també se l'anomenava, feia, o fa una placeta que me duu molts de records.

A un costat s'hi trobava la Rellotgeria Bitla, una sabateria, la llibreria Ferrer - Serra, l'òptica Selles, i al fons la façana modernista de la Drogueria de can Corbella. A la dreta hi havia les escales del Pas d'en Quint, una argenteria, al tenda de vidre y plom del meu padrí, el carreró de "La verja", la pastisseria de Can Dot, un forn i l'entrada al carrer Banc.

Presidint aquell racó ciutadà hi havia l'apotecaria de D. Hilarión. Bé aquest nom jo no sé a aquests anys d'ansa si era el seu de debò o be el meu pare l'hi deia en referència a la sarsuela de "La verbena de la Paloma". Lo que si es cert, que aquest bon home, era de molt poques paraules. Jo me hen record que se seia a la porta de l'apotecaria llegint el diari "La Almudaina", que l'hi durava tot el dia, per que cada dos per tres havia de aixecar el cap, per respondre a les salutacions que l'hi feien els qui passaven per allà.

Era un home totalment calb, la seva closca pareixia un bolla de billar , duia una ulleres redones, que l'hi devien molestar a les orelles, per que les cames les havia folrades amb un trinxa d'esparadrap, el vidres es mes gruixuts que un cul de tassó i així encara per llegir, havia de acostar-se el diari a dos dits del nas.

Quant qualcú entrava a la tenda a comprar qualque medecina, el aixecar-se de la cadira, per anar a prendre el seu lloc darrera el taulell, era tot un cerimonial digne de estudiar-se a els texts de la carrera de diplomàtic. Era un compendi de moviments calculats de manera mil·limètrica que no deixaven res a la improvisació. Des de el deixar passar al client, fins a la forma tan seva d'embolicar les potingues amb paper de diari, era tot un espectacle. I després tornava a replegar L'Almudaina i seguia la seva lectura intermitent.

Jo no faig torna a sabre res d'aquell home, fins que vaig sentir a dir que havia mort; el meu pare m'ho va dir per que havia llegit l'esquela a aquell diari que sempre tenia entre les seves mans. Malgrat això sempre ha estat un referent de la meva infantessa que no s'esborrarà mai del meus records.



Comentaris

  • ha estat una mala interpretació[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 15-03-2005

    ara que ho dius, he interpretat malament lo que volies dir, ara si que i trob sentit.
    Jo també he conegut can Ferrer, la llibreria,és on després hi va haver Selecciones Palma, no ?? aquesta botiga la duia un Sr. que nomia Corró i era filatelic com mon pare, era una especia de tenda de "souvenirs". Una de les botigues que hi havia al final del Carrer dels Bastaixos era sa joieria dels germans Valls, una dona i un homo fadrins que estaven molt grassos, els recordes ???? t'he dedicat un relat, quan surti ja te'l enviaré, és d'un personatge famós del carrer, el tenia escrit però no l'havia penjat.


    Una aferrada

    Conxa

  • Rectificar es adient[Ofensiu]
    ajfuster | 15-03-2005

    Benvolguda Conxa:
    El meu agraïment per el teu comentari. Tens raó, ho he dit malament. Quant indicava que el Carrer dels Bastaixos perdia el seu nom, no me referia pas al canviï per el de Jaume II, mes be per l'acabament físic del carrer a la vora de la Drogueria Corbella.
    Malgrat això, es un plaer rebre la teva puntualització.

    Artur

  • només una petit comentari[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 15-03-2005

    estimat company, perdona que tengui l'atreviment de corregir-te però el carrer dels Bastaixos era lo que és ara Jaume II, abans també havia estat el carrer del Segell, que havia donat nom a tot el barri de la gent del "carrer" anomenat-se Barri del Segell. el carrer del Banc supos que et refereixes a lo que és ara Sant bartomeu, el meus padrins hi vivien al n 10, jo record el colmado "La Mina", i que anavem a jugar a Sa Mantxeta. De Can Bitla en Toni Bitla era amic de mon pare i jo vaig anar escola amb la seva filla na Joana Bitla
    No sé si saps que el 1 Call va ésser a lo que és Sant bartomeu, allà on hi ha el Banc d'Espanya hi havia hagut una Sinagoga.
    Això de Don Hilarión em sona però no massa. com un ennnigulat record. A can Dot el meu padrí Don Pep Letos, m'hi comprava ses magrenetes per berenar, quans de records has destapat´...

    Una aferrada molt forta

    Conxa

l´Autor

Foto de perfil de ajfuster

ajfuster

24 Relats

56 Comentaris

34365 Lectures

Valoració de l'autor: 9.41

Biografia:
En dic Artur Josep Fuster i Nicolau i vaig naixé l'any 1941 a la Ciutat de Mallorca, avui anomenada Palma. Vaig estudiar lo que els altres volgueren i als setze anys vaig entrar a fer feina de "botones" al Banesto. Al mateix temps, i això per que jo volia, anava per Radio Popular a fer qualque programat, però allà era pecat parlar el català, fins i tot quant una al·lota vengué a dir la poesia de Mossèn Costa i Llobera, El pi de Formentor, els subordinats d'en Fraga ens posaren una multa. Només ens donaren permís per a les Rondaies Mallorquines, manco mal.

L'any 1970, per que també jo vaig voler, vaig començar la carrera de Medicina, i des de 1977 l'estic exercint. Estic esperant la jubilació, mal grat aquí i avui no en té res de "jubilo", mes be de penitència, observant lo que mos envolta i no pareix pas sigui lo que seria mes desitjable.

Si voleu res meu, podeu fer-ho a: ajfuster@gmail.com