El que ens agrada

Un relat de: copernic

La cultura en el nostre món occidental funciona d'una manera força peculiar. Uns quants gurus de la modernitat, patums respectades i venerades, són els que determinen en gran manera els nostres gustos artístics i tendències estètiques. Que passaria si un bon dia Woody Allen, mimat per la crítica europea (no tant per l'americana), exemple viu del cinema d'autor de qualitat, es despertés havent perdut els trucs i proclamés als quatre vents que les pel.lícules d'Ozores varen ésser les precursores de Bananes o El Dormilega i que "Cine de Barrio" és un monument grandiós a la nostàlgia per la infància perduda?. I si de cop i volta, a Manel Bohigas li passa per la barretina d'anunciar que el concepte arquitectònic de Gaudí està superadíssim i el titlla d'il.luminat, anàrquic i caòtic?. Aguantarien els nostres ciments culturals el terratrèmol que suposaria que Tapies digués que l'art naïf és l'excusa perfecta per aquells pintors que no han superat l'edat infantil o que algun escriptor de prestigi desqualifiqués sense pietat qualsevol altre col.lega seu del passat adduint que s'havia sobrevalorat la seva obra?.
Els nostres referents culturals són ,en bona part apresos i no fruit de la nostra experiència. Davant l'allau de propostes artístiques, triem en funció de simpaties personals o atribucions, moltes vegades dubtoses, de gust, d'intel.ligència o de capacitat creativa als personatges públics que han esdevingut icones en la segona meitat del segle XX. Woody Allen, Andy Warhol, molts cantants, polítics, escriptors i grans pensadors han deixat la seva empremta en el nostre imaginari cultural i s'han fet un racó en aquell lloc del nostre cervell que ens fa gaudir de les obres culturals i que nosaltres pensem que és el resultat d'una elecció personal. Només cal preguntar-se perquè algunes obres han esdevingut objecte de culte. Segur que arribaríem a la conclusió que els mitjans, els crítics i una determinada concepció del que és una obra d'art, arrelada en el nostre inconscient des de fa molt temps, hi tenen molt a veure.







Comentaris

  • que ens agrada[Ofensiu]
    donablanca | 18-05-2005 | Valoració: 10

    si, tens rao,
    i te n'adones que ,a petita escala, això també passa amb els autors d'aquesta plana.

  • Comentari catorzè[Ofensiu]
    Jan des Val | 26-01-2005

    Hola, Copèrnic (amb accent, no?):

    Ja no tens només tretze comentaris. M'agrada el teu relat. Però ara no sé si és influència de patums, mitjans de comunicació, modes, tradicions, educació o... realment m'agrada! És broma, trobo que és interessant la teva reflexió. Però, en el fons, allò que som no deixa de ser el resultat de tot un munt d'influències, per tant, també els nostres gustos són resultat d'una munió d'elements que ens han arribat de l'exterior.

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389249 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...