criatures

Un relat de: quetzcoatl

Despres de molts anys em vaig retrobar amb ella en un poblet de l'Anglaterra central, impecable i en flor, fresca i nova.
Van ser dies de molta pau i complicitats, posant-nos al dia de les nostres vides, havent deixat enrere les infancies, tant impregnades l'una de l'altra.
Va ser un parentesis bonic, aparcar uns dies les nostres rutines i cuidar-nos l'una a l'altra ja d'adultes. Veure la pluja d'estels estirades a l'herba, tallar-nos les puntes dels cabells en lluna plena, caminar fins a Lemington sense presses seguint el canal... I remar pel riu Avon amb l'ull del sol gran i obert, molt amunt enmig del cel net i planxat, blau i ample!
I com disfrutavem fent pastissos de poma a la cuina gran i clara, i escoltant musica sublim de piano entre coixins tous quan queia la tarda.

Alguns dies vam fer turisme. Reviure l'Anglaterra tantes vegades visitada durant la infancia -hi passava gairebe tots els Nadals- des d'una optica turistica se'm va fer divertit. El que recordava com a paisatge de retrobaments familiars, dies freds i nevats, cantades tradicionals i mince pies, era un paisatge ara banyat pel sol d'estiu i les vertiginoses polaroids.
Passejant pels carrers de Stratford upon Avon, per les baldoses gastades alguna vegada trepitjades per Shakespeare, reiem al veure que els asiatics no s'apoderen nomes del Parc Guell. Recordo aquells joves japonesos -pels qui tinc una debilitat malaltissa- seguint com xaiets el seu grup, liderat per una guia rossissima amb una banderola al cim d'un pal, que feia moure amb estrés per intentar reunir els adeptes als seus mal·lucs i idiomes. Gastaven sola de sabata i lliures exotiques estarlines, i devien tornar als vespres a l'hotel amb souvenirs i bullofes com a trofeus.
Qualsevol s'hauria pogut riure de nosaltres, tambe, quan vam baixar a Londres i ens perdiem per la complexa xarxa de metro, arrencant algun somriure quan demanavem amb cara de perdudes on era l'Est i on el West per ubicar-nos. I els ulls, oberts de bat a bat, per intentar abarcar la grandaria de West Minster, la plenitud de la cupula de Saint Paul, el to platejat del riu Thamesis mentre li lliscaven per sobre vaixells i admiracions...

L'ultim dia vam anar als mercats de Candem, plagats de color i formes, de gent de tribus urbanes inversemblants, de menjars ideats en racons del mon que ni sabiem que existissin...
Entre barrets i ulleres de sol psicodeliques, idiomes desconeguts i aromes exotiques...
Entre tempestes de sabo i rialles, i de promeses trencades i anhels d'infancia...

Vam tornar a ser, per uns instants i per uns dies, aquelles inseparables criatures alegres, absortes en la seva bombolla de somnis de felicitat.

Comentaris

  • Mayan's Quetzcoatl in England[Ofensiu]
    Jofre | 17-10-2005

    Tot un joc d'ambigüitats ben controlat. Feliç retrobament.

    Reviure Anglaterra sempre és fascinant i hi dónes un aire modern sense oblidar les llambordes per on trepitjava Shakespeare i les merescudes admiracions envers el riu Thames (d'acord, i els malucs de la guia rossa).

    El paràgraf final, certament obre una porta a viure i somniar.

    Sincerament, Quetzcoatl, tu ho fas compatible amb molt d'enginy.

    Segueix escrivint i que no t'embenin mai els ulls.

    T'agraeixo les teves paraules.
    Gràcies, sempre seran benvingudes.
    Salutacions!

    PS

    "The only wisdom we can hope to acquire is the wisdom of humility: Humility is endless." - T.S Eliot

    Un esplèndid somni d'estiu.
    Promou la convivència i l'entesa.

  • Vivències...[Ofensiu]
    rnbonet | 04-05-2005 | Valoració: 9

    ... clames o atrotinades, trossos de pensament que se'n fugen i retornen, anhel de cada moment, intens i carismàtic... I tot, adobat amb un llenguatge punyent, extraordinari, viu. Ple d'imatges.

  • Londres i el temps feliç[Ofensiu]
    marc (joan petit) | 03-05-2005

    Viatjar ha estat, fins ara, el meu gran vici. L'he pogut practicar fins que les circumstàncies de la vida m'han frenat. I diré que Londres és una de les ciutats que més m'ha agradat. Perquè tot em feia olor de llibertat, de gent que mira però ningú censura, de racons que et criden la curiositat, i de temps que va passant però que no et passa cap factura (de peles sí! que és molt car!!!)

    En definitiva, un lloc extraordinari.

    El relat... si! ja quasi no hi pensava, i potser això és el que més m'ha agradat, que m'has transportat allà durant l'estona de lectura...

    Apa, seguiré llegint coses teves. Segur que m'agradaran.

    Marc Freixa (Joan Petit)
    P.D: Guatemala és un lloc meravellós....

l´Autor

Foto de perfil de quetzcoatl

quetzcoatl

90 Relats

822 Comentaris

161641 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Diuen que vaig néixer amb presses... a les escales de ca la llevadora. De la meva infància no recordo gairebé res, però devia ser maca.

D'adolescent m'agradava la creació i escrivia molt però "vivia" poc. Després d'uns anys d'efervescència em vaig apagar; vaig passar un parell d'anys una mica perduda, passiva i superficialment.
Finalment vaig fer les maletes i me'n vaig anar un temps a centreamèrica. Allà em vaig despertar del tot i vaig viure tan intensament que si m'hi hagués quedat el cor m'hauria estallat. Vaig tenir temps de sentir-me sola, acompanyada, enamorada, desolada; vaig fer projectes, vaig construir coses, vaig destruir-ne algunes i deixar-ne d'altres; vaig conèixer paratges i persones meravelloses; també em vaig començar a conèixer a mi mateixa; vaig obrir les portes del meu esperit, vaig créixer... A través de relatsencatalà vaig escriure i molt, i de moment ha estat la meva època més prolífica relatairement parlant.

Quan vaig tornar de centreamèrica, vaig estudiar infermeria i em va agradar molt —però no em veig treballant en un hospital o ambulatori. Vaig conèixer el meu home i vam començar a plantar i a ser més autosuficients. Des de llavors la sobirania alimentària i la salut humana i mediambiental són dos temes en els que crec i que em motiven molt.
El 2009 vam tenir una nena. És l'experiència més fascinant que he tingut mai i constantment aprenc i desaprenc coses a través d'ella. També és cert que des de llavors tinc molt menys temps per a mi i en conseqüència per escriure, però espero anar-lo recuperant. De moment intento ser tant bona mare com puc i combinar-ho amb l'hort i el dia a dia.
El temps passa volant però me n'adono que amb una bona actitud davant la vida, no cal esmerar-se en buscar la felicitat que tant vaig idealitzar en l'adolescència, després del primer amor. La felicitat és un camí i una manera de fer i viure. Som els únics responsables de les nostres vides i penso que amb intuïció podem acabar familiaritzant-nos amb l'atzar.
Tanmateix penso que també he de dir que no podem eludir la responsabilitat individual i col·lectiva que tenim envers les grans injustícies i profundes desigualtats que passen cada dia al nostre món.


Espero que us agradi algun dels meus relats!

teaspoontrader@gmail.com