Carta a Francisco Marhuenda, director de La Razón

Un relat de: Societat Anònima
Benvolgut, o no, Francisco Marhuenda:

He llegit el teu article referent a la polèmica suscitada per la portada de “La Razón”, on vau publicar la fotografia d'anònims estudiants com si fossin els dolents d'una peli de l'oest i he de dir que no m'ha sorprès. Segueix en la mateixa línia d'aquest periodisme tan particular que està instal·lat en la capital del regne des de fa anys.
El teu text s'inicia amb una obvietat de sociòleg del tres al quart: “el futur d'una societat està en l'Educació”. Estem d'acord. De tota manera, els què ens dediquem a l'ensenyament (retallat en pressupostos, manipulat en declaracions, tergiversat en mitjans de comunicació i massacrat pels demagogs) ja fa temps que havíem arribat a la mateixa conclusió. Efectivament, el futur de totes les societats està en l'Educació. Perquè és l'Educació (en majúscules) la què permet arribar a acords basats en el respecte, és l'Educació la què possibilita definir perfectament la línia que separa els judicis de valor de l'objectivitat, és l'Educació la què proporciona un objectiu angular per poder veure la realitat amb un gran camp de visió, és l'Educació la què situa a tots els éssers humans en el mateix nivell de consideració i és l'Educació la què dibuixa la frontera que separa a les persones amb responsabilitat política dels ciutadans que l'única cosa que fan és reclamar drets. És, en definitiva, l'Educació la què permet dialogar amb els valors que provoquen que la societat funcioni.

Em sorprèn molt que juguis a ser el defensor del respecte. Cinisme no et falta. És un segell d'identitat dels demagogs, el fet de convertir als culpables en víctimes. El món s'inverteix en les vostres retines. Deformeu tant la realitat que al final la transformeu en una espècie de negatiu fotogràfic. Tot i així, no és aquesta la vostra pitjor atribució. El que us defineix com una fauna especial és l'errònia concepció que els altres som idiotes, que la veritat pot passar-se pel photoshop intel·lectual perquè l'opinió pública doni suport els vostres intents de manipulació, que tot val per recolzar els interessos polítics i econòmics que mouen la vostra concepció del periodisme. Però esteu radicalment equivocats. I és precisament, en el món de l'ensenyament, on trobareu a la vostra principal oposició perquè, tal com assegures, l'Educació ens fa lliures.

Dius també que “durant molts anys, massa, hem viscut en una societat en la qual només es parla de drets i s'obliden les obligacions”. Novament, et dono “la razón”. Com dius, hauríem d'oblidar-nos una mica dels drets i parlar d'obligacions. Per exemple, de l'obligació d'oferir informacions demostrables, informacions adscrites a la veritat objectiva i no a judicis de valor. De l'obligació de respectar a ciutadans anònims i de no situar-los en una esfera pública que ni han demandat, ni han merescut. De l'obligació de no manipular fotografies, passant-se pels Marhuendas l'autoria intel·lectual dels fotògrafs (Emilio Morenatti ha denunciat la vostra manipulació). De l'obligació de servir a la societat civil amb material periodístic que no lesioni el dret a l'honor i a la intimitat de tercers. Continuo?
Com m'imagino que aquests dies has dormit plàcidament, no et demanaré que revisis la línia editorial del mitjà que dirigeixes. Però si t'exigeixo (amb el valor que m'atorga el fet de ser ciutadà, que és molt) que no insultis la nostra intel·ligència. El teu mirall moral t'ho agrairà.

Comentaris

  • Ens falta gent com tu.[Ofensiu]
    Angelina Vilella Ros | 10-06-2012 | Valoració: 10

    He començat a seguir-te, m'agrada com enfoques els articles, potser és que penso com tu.
    Endavant.
    Angelina Vilella Ros

  • Manipulador.[Ofensiu]
    Carles Ferran | 14-05-2012

    És un manipulador cínic i sense escrúpols, mentider compulsiu, habilíssim en interrompre constantment per impedir el raonament d’altres queixant-se de que no el permeten parlar. Distorsionador de fets i especialista en sofismes. Una vergonya.

  • Manipulador.[Ofensiu]
    Carles Ferran | 14-05-2012

    És un manipulador cínic i sense escrúpols, mentider compulsiu, habilíssim en interrompre constantment per impedir el raonament d’altres queixant-se de que no el permeten parlar. Distorsionador de fets i especialista en sofismes. Una vergonya.

  • Mirall moral?[Ofensiu]
    T. Cargol | 14-05-2012

    És un home confós. la única cosa que em sopren és que el seu pare era republicà o d'equerres (ho va dir un dia a la tertúlia de Miravitlles qa la Com. Sembla, doncs, un d'aquells personatges que han abominat de la seva família, del seu origen, una espècie de cas com el nen de Pa negre. Seduit pel costat fosc, no sé si sicari o mercenari,...fenser de l'altre. Què és moral? Crec quer no ha ssolit el concepte.