AQUEST SÍ QUE VIU COM UN REI!

Un relat de: Sebastià Climent

La frase va sorgir en la conversa a l’hora d’esmorzar. No es referien, és clar, al rei “professional” que tenim, sinó a un individu que s’ho havia muntat molt bé a la vida. Tothom ho va entendre i aquí, de fet, s’acabava la història. Però la frase, sentida de passada, va gravar-se al meu subconscient i, a partir d’ella, ha bastit el somni que he tingut. Un somni simple, en un ambient màgic, en el que una vella explicava als infants embadalits i amb l’imaginació estimulada, aquells contes clàssics que són protagonitzats –a banda de fades, bruixes, dracs i nans- per princeses, prínceps, reines i reis que viuen en palaus esplèndids en uns plàcids reialmes. M’he despertat i el vívid record d’aquest somni m’ha fet adonar de l’omnipresència de tot allò que està relacionat amb la reialesa, l’aristocràcia, els títols nobiliaris, la cort i tota la parafernàlia monàrquica.

Als edulcorats contes hi hem d’afegir la fantasiosa història dels Reis Mags d’orient i frases que fan que els nens se sentin importants... Quin vestit més maco que portes, sembles una princesa! Ets el reietó de la casa... També expliquem als infants que a la natura hi ha tres regnes: el regne animal, el regne vegetal i el regne mineral. I que el lleó és el rei de la selva i que les abelles i les formigues tenen la seva reina o que el sol és l’astre rei.

Veiem que les referències reials són presents arreu. En l’àmbit religiós n’hi ha una bona mostra; els guerrillers de “Cristo Rey”, la Cort celestial, el Crist “coronat” d’espines, l’exclamació... Reina Santíssima! el cant de la Salve Regina, el Regne del Cel o l’infern del Príncep de les Tenebres (sembla que el cel és un regne i l’infern un principat) En altres àmbits parlem emfàticament... Noia, aquest pis teu és un palau... Quina calaixera tan règia... Em van tractar a cos de rei... La vaig cortejar molt temps... Quin senyor més cortès... Si juguem a l’ajedrez podem fer escac al rei o a la reina i escac i mat, si s’escau. Si ho fem a les cartes, a la baralla també hi ha els reis: d’oros, d’espases, de copes i de bastos. És una clara referència a les activitats reials?

Seria impensable concebre les grans institucions culturals i esportives del país sense l’epítet reial o “real”... Les “Reales Academias”, els patronats reials, les reials societats, “Las Cortes Generales”, clubs esportius i entitats diverses, tots amb el “Real” davant i... Podríem seguir fins a la saturació, però només de pensar-hi ja m’angoixa. Per tant, com que “Las cosas de palacio van despacio” ho deixarem per a un altre moment. Queda clar, però, que qualsevol pot ser rei o reina d’alguna cosa. Fins i tot jo em podria convertir en el rei del mambo... Amb una mica d’imaginació... és clar.

Comentaris

  • El rei del mambo[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 01-03-2013 | Valoració: 10

    Has fet un relat complet i interessant de lo que el mot "rei " et suggereix. Has tocat tots els punts en els que apareixen paraules relacionades amb el món de la reialesa, i és ben cert que les utilitzem en la vida diària sense adonar-nos exactament del significat "real" que les paraules tenen. Has fet una passejada per tots els llocs comuns on apareix "rei" o "reina", "príncep" o "princesa", des de l'àmbit familiar fins a l'àmbit religiós, passant per les institucions esportives o de qualsevol mena. Un estudi exhaustiu. Però has oblidat l'àmbit amorós : "Reina meva", tu ets "el meu rei", "et tractaré com una reina (títol d'una novel·la de la Rosa Montero) "reina del meu cor", "reina de la llar", etc., etc. Ai, el món amorós...! Com ens n'oblidem quan ja el temps ens ha curat del maleït i adorable mal del cor! I no ho dic per tu sinó per tots els que tenim alguns anys penjats de la pell i ja no recordem que "el meu rei" i "la meva reina" eren paraules que sonaven a música celestial.

  • talment real [Ofensiu]
    Jaumedelleida | 01-03-2013 | Valoració: 10

    Sí. Talment real, no reial.
    Si segueixes així et convertiràs en el "Rex relatorus"

l´Autor

Foto de perfil de Sebastià Climent

Sebastià Climent

173 Relats

313 Comentaris

140764 Lectures

Valoració de l'autor: 9.82

Biografia:
Nascut a Castellbell i el Vilar, comarca del Bages, però fa anys que resideixo a Lleida.


sebastiacliment@gmail.com