ALCARRÀS i EL CATALÀ

Un relat de: Jaumedelleida

"ALCARRÀS" i EL CATALÀ

No cal dir que el premi de la Berlinale a la pel.licula “Alcarràs” rodada completament en català, (lleidatà), ha estat tot un èxit inesperat, del qual, ens n’alegrem rotundament.

Ara doncs, el què caldria és, aprofitant l’avinentesa, i pel què sembla segons què diu la Directora Carla Simón, molta gent europea, han descobert que existeix un idioma que se’n diu català, i que s’hi ho indaguen més, veuran que el parlen uns deu milions d’habitants del continent i no només a Catalunya.

Per tant, s’hauria de fer tot el possible, per donar a entendre a tot Europa, que el català no només se’ns ha prohibit durant segles per l’estat espanyol, sinó que actualment, ens el reprimeix i evita que sigui oficial en les institucions europees, quan és una llengua molt més parlada que moltes d’altres oficials ja. A això, afegir-hi l’oportunitat de què s’ha creat l’eina “Aina”, per poder entendre’ns amb les màquines i enginys amb la nostra llengua, i per la qual cosa, faria una crida de forma potent i ostensible, a tots els possibles destinataris (particulars, empreses, negocis etc) perquè hi donin suport, i en facin ús, un cop ja sigui una realitat.

Sabem per l’altre part, que l’Estat (obligat a fer-ho per raons polítiques, sobre tot) potser acceptarà un % d’inclusió de les llengües minoritàries a la Llei d’audiovisuals, però no cal dir què qui té la veritable eina perquè el català sigui normalitzat del tot, som nosaltres els catalans. Doncs a veure, si ens hi posem del tot i que es noti.

Jaumedelleida

Comentaris

 • A veure[Ofensiu]
  Prou bé | 18-02-2022

  Un bon article en el fons i en la forma!
  Amb total cordialitat

 • Nota de l'autor[Ofensiu]
  Jaumedelleida | 18-02-2022

  Aquest article, és en realitat una carta al Director a la premsa lleidatana, i he de destacar la puntualitat en què, en aquest cas SEGRE, no ha trigat ni 24 hores en publicar-lo. M'hai m'havien publicat de forma tan ràpida. Ho agtribueixo però al do de l'oportunitat

l´Autor

Foto de perfil de Jaumedelleida

Jaumedelleida

367 Relats

730 Comentaris

374196 Lectures

Valoració de l'autor: 9.73

Biografia:
Jaume Climent o Jaumedelleida. Lleidatà d'obligació i devoció.
Considerat un observador ciutadà de la seva ciutat natal, fa que a vegades col·labori amb la premsa local, mitjançant Cartes al Director i d'altres publicacions veïnals.

Autor de la novel·la L'ANSIA (Novel.la tèbia) [Gènere eròtic] Editorial CARPE DIEM (esgotada a llibreries, solament disponible digitalment a través del seu blog: Jaumedelleida

Autor del poemari BATECS (Amors, Enyors, Eros) Editorial:HONTANAR

Correu de contacte: jaumedelleida@gmail.com