Sense

Un relat de: Calderer

Arribo al poble després d'un viatge de dues hores en cotxe per una carretera plena de revolts. Aparco a la plaça que hi ha a tocar de l'ajuntament. Una font sense aigua, un casinet que escampa per la finestra el soroll de boles de billar, un bust "..primer alcalde de la democràcia...", una botigueta de queviures i res més.
Pregunto a unes nenes que juguen a la xarranca al carrer.
-Allí, es allí - I m'assenyalen un turonet, més que no una muntanya, a la falda del qual s'arrecera el poble.
M'acompanyen, entre rialles i empentes, sóc la novetat del dia. El carrer que surt de la plaça segueix uns cent metres i de sobte es converteix en un camí de terra que s'enfila pel pendent, tot dibuixant esses i meandres entre els matolls i la garriga.
Agraeixo a les nenes l'ajut i agafo el camí. Mentre tresco amunt m'adono que no hi ha arbres ni ombra i que hauré de pujar fins a la masia amb el sol del migdia aclaparant-me. Penso en el casinet del poble i que m'hauria d'haver aturat a fer una cervesa.
M'ofego mentre pujo. Hauré de deixar de fumar, un pensament que es repeteix un quants cops cada dia. M'acompanya un silenci ple de sorolls. El panteix de la meva respiració, el brunzir d'alguna abella, el xerricar de les llagostes. Fa olor de romaní. Una gota de suor em llisca pel coll i em baixa per l'esquena. Si més no hagués pogut agafar aigua i una gorra. Sóc home de ciutat, no penso en aquestes coses.
Tombo un revolt que el camí dibuixa al voltant d'una olivera i em trobo a dalt del turó. Hi ha un pla i la masia, un cub de pedra i teules, al fons. La llum, els raigs del sol, es reflecteix a la façana i al polsim del pla i m'enlluerna. Hi bufa un ventijol que aixeca pols i me la fica per la boca i els narius. Encara desitjo més la cervesa. Quan deu fer que no ha plogut per aquí?
Endevino una figura asseguda al pedrís del costat de la porta. No es mou. M'apropo, em fico els guants i deixo que la meva ombra li tapi el sol.
L'home aixeca el cap i em mira, les ninetes com carbó, el rostre treballat per la vida, i solcat d'arrugues.
-Què voleu? -Em diu, però li tremola la veu, ja ha endevinat el que vull.
-Us porto salutacions de Don Vito Corleone -Dic mentre trec de la butxaca una corda de piano i li envolto el coll. Tibo dels dos extrems mentre ell es cargola i intenta respirar. Amb les mans malda per treure's la corda però està ben enfonsada a la carn. Tibo i tibo sense defallir. Al final espeternega tres o quatre cops i es deixa anar com un titella a qui li han tallat els fils.
Un gos borda des d'algun lloc, prop de la casa.
Me'n torno cap al poble. Tot baixant sento altre cop el silenci carregat de sorolls: el gos bordant, les llagostes xerricant, el cruixir de les meves passes quan trepitgen alguna branca del camí. El sol encara cau a raig, em sento els batecs del cor al pit i la suor que em regalima coll avall.



Comentaris

  • sense cap adjectiu: un repte![Ofensiu]
    teresa serramia | 22-02-2011

    Bé, molt bé...
    Tens "grapa" que en diuen... tens fusta, bona fusta...
    artista de la paraula: per a mooooolts anys!!!

  • Tot i que el tema[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 08-02-2010

    que tractes no és dels meus preferits, haig de reconèixer la teva qualitat literària i més quan t'has proposat el repte de no utilitzar adjectius . Saps mantenir l'interès fins la darrera frase.
    Com que ja t'he perdut la por vaig a veure si et comento algun altre relat.
    Salutacions, Calderer.
    Nonna

  • Sense adjectius, però amb gràcia ![Ofensiu]
    Núria Niubó | 08-02-2010 | Valoració: 10

    Des del plaer d'una lectura relaxada a l'ensurt del desenllaç he gaudit llegint aquest relat, al que he vingut a parar moguda pels post del fòrum.
    M'agrada, té una lectura àgil, amb una descripció detallada que et fa imaginar la situació, és com el darrer capítol d'una novela.
    Gràcies Lluís per fer-nos passar unes estones tant entretingudes.
    Una abraçada,
    Núria

  • Un adjectiu d'última hora[Ofensiu]
    Calderer | 12-12-2009


    Evidentment "la carretera plena de revolts" conté un adjectiu. És un afegit, igual que alguna altra frase, per participar al repte de sangifetge i, vaja, em vaig despistar.

    Lluís

l´Autor

Foto de perfil de Calderer

Calderer

44 Relats

275 Comentaris

92960 Lectures

Valoració de l'autor: 9.64

Biografia:
Amb el meu primer relat vaig guanyar el premi Francesc Candel 2007, aquest fet em va animar tant que escriure s'ha convertit en una afició gairebé obsessiva.

Altres premis : Francesc Candel 2008; Palau de Plegamans 2008, 2n premi; Ateneu Domingo Fins de Montcada i Reixac 2009, 1r i 2n premi

A data d'avui (octubre de 2010) tinc dos llibres col·lectius de contes publicats:

EL NOSTRE FANTASMA. Premi Victor Mora 2008. Editorial LaBusca.

MAI MÉS NO HE PASSEJAT PEL BULEVARD DE PONENT. 1r premi Miquel Arimany. 2010. Editorial LaBusca

El conte guanyador que dóna nom als dos llibres és meu.

També he participat en els reculls HISTÒRIES DE FANTASMES i HISTÒRIES PER A LLEGIR AMB UNA SOLA MÀ publicats a partir de reptes d'aquesta pàgina.

I un llibre en solitari:

TRETZE HISTÒRIES ENTRE INSÒLITES I FANTÀSTIQUES. Premi Armand Quintana 2009. 1r premi ex-aequo. Publicat per l'editorial Abadia de Montserrat. És un recull de contes en el que es barregen temàtiques fantàstiques amb la quotidianitat més banal. S'ha editat aquest octubre del 2010.

Per a qualsevol cosa (crítiques incloses) em podeu escriure a lluisjulian58@gmail.com

-------------

Rellegint l'autobiografia anterior, que vaig escriure fa un parell de setmanes, m'adono que no m'acaba d'agradar, que no acaba de descriure'm com a escriptor. Que encara que els premis i les publicacions són importants tampoc ho són tot. Què hi manca, doncs? Potser dir que m'he proposat una fita molt ambiciosa: escriure bé. O més ben dit, escriure tan bé com en sigui capaç. Aquesta ambició em porta a dedicar tot el meu temps lliure (molt escàs) a estudiar gramàtica, treballar el lèxic, pensar i escriure textos, repensar-los i reescriure'ls... llegir autors que em poden servir de model, llegir llibres de teoria literària o sobre narrativa.... una dedicació, doncs, molt estricta i exigent.

---------

Rellegeixo el que vaig afegir fa uns dies i m'adono que no l'acabo d'encertar. No és ben bé això. Els concursos, els premis, les publicacions són importants però no ho són tot. Les ganes de fer-ho bé, d'aprendre a escriure, de dominar la llengua tampoc és el més important. Hi manca alguna cosa en aquesta bio, alguna cosa que expliqui la meva dedicació i afició al tema, malgrat el poc temps que tinc. Potser és la necessitat d'expressar alguna cosa que porto dins? O potser és que les històries s'apoderen de mi i m'exigeixen que les treballi fins que es puguin llegir? O és el plaer que em produeix aconseguir que la història i la forma d'expressar-la es compaginin bellament?

----------

Setembre del 2016. Després d'uns anys de molta feina i de moltes obligacions familiars aconsegueixo acabar una novel·la històrica que em tenia "bloquejat". A partir d'octubre torno a escriure contes i microrelats amb ganes i il·lusió.