LA TRAMPA

Un relat de: Ravegal
En Lluís cada dia torna tard de la feina. És eficient i no defuig la responsabilitat que té. Tot ho fa pels seus: els nens, la casa i el jardí, les vacances i el cotxe. La Teresa ja no li fa més retrets. Abans d’entrar a casa sent el toc que fa la porta del garatge en ajustar-se i s’estremeix com si acabés de quedar tancat en una trampa, tot i que sap que la trampa és a l’altre costat.

—Bona nit. —diu a l’entrar i li fa un peto.
—T’hauràs d’esperar, el sopar és fred.
—Els nens, són a dormir?
—Sí. Ves, potser encara no dormen.
En Jan dorm abraçat al seu gos de peluix. La Laia s’ha adormit llegint un conte.
Mentre en Lluís sopa la Teresa pensa en els dies alegres del festeig. Sap que se l’estima però ja no recorda per què.
—Lluís, no pot ser...
—Ja ho sé Teresa, però què puc fer? No és fàcil trobar una feina ben pagada i necessitem els diners.

Aquesta conversa l’han encetat mil vegades. S’asseuen al sofà i miren la televisió. Ell, amb les mans, simula el moviment del mecanisme que està projectant. La Teresa l’atura: «Frena Lluís. Si no pots calmar aquest cervell, pensa com acabar amb els escarabats que s’estan fent-se amos de la cuina». «Dissabte m’ho miraré» i veient-li els ulls incrèduls «T’ho juro».

El dissabte al matí ha anat "un moment" a la fabrica. S’ha fet l’hora de dinar. A la tarda s’encara amb el problema dels escarabats. Decideix fer una trampa. Agafa un bol d’acer inoxidable i el poleix i hi fixa dos llistons, a manera de rampa. El col•loca en un racó de la cuina i hi posa una patata trossejada. Només cal esperar.

Quan es lleva, el primer que fa és anar a veure la trampa. Atrets per l’olor de la patata dos escarabats han pujat pels llistons i han relliscat fins el fons del bol. Quan en volen sortir rellisquen i tornen al fons. Un dels escarabats està immòbil, s’ha rendit, l’altre encara intenta enfilar-se.

En Lluís es mira els inútils esforços de l’escarabat. Una esgarrifança li recorre l’espinada. Al fons polit del bol hi veu emmirallada la seva cara.

Comentaris

  • RELAT GUANYADOR[Ofensiu]

    Volem deixar constància que aquest relat va quedar guanyador del tercer premi dins del XII Concurs ARC de microrelats «La colla».

    La nostra més agraïda enhorabona!

    Comissió Concursos ARC de microrelats

  • Realitats[Ofensiu]
    Canela fina | 12-02-2022 | Valoració: 10

    Un bufetada en tota regla de pura realitat. La rutina ens mata. Esforç o abandonament. Jo sempre trio intentar-ho de nou :)

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA COLLA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió de Concursos - ARC


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La colla» que s’editarà a finals de 2022,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • No és una trampa, és la realitat[Ofensiu]
    Montseblanc | 20-01-2022

    Sí, som tots cuques, o rates, o formigues, o com li vulguis dir... Tots som al gran formiguer i anem fent la nostra, seguint la roda, no hi ha possibilitat de sortir. Bé, sí, pots saltar, però quedaràs a un costat del camí, com els gossos, els gats, les guineus... que de vegades veiem rebentats a les cunetes.

  • Gràcies per la idea[Ofensiu]
    kefas | 18-01-2022

    Sempre s'aprenen coses noves. Li veig futur a en Lluís. Qui conserva la curiositat, la imaginació i les ganes d'aprendre, mai caurà en un pou sense sortida.

  • la nostra trampa[Ofensiu]
    Atlantis | 18-01-2022

    a vegades coses externes ens fan reflexionar sobre la nostra vida. A partir d'una escena quotidiana ens presentes el personatge i el seu problema, que resolt a partir d'uan trampa per escarabats.

  • Caure a la trampa[Ofensiu]
    Prou bé | 18-01-2022 | Valoració: 10

    La trampa és pensar que te'n podràs sortir , com fa l'escarabat, fins a rendir-te i, com diuen avui dia, t'excuses: això és el que hi ha!
    Un molt bon relat de bon llegir i per reflexionar!
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.


    Gràcies per participar.


    Comissió XII Concurs ARC de microrelats