La millor obra

Un relat de: Ferran Planell
Una vida massa bohèmia i els persistents elogis del reconeixement, l’havien dut just allà on era. Sempre envoltat de gent, sempre amb la copa a la mà i la cigarreta en boca, sempre amb el cercat regust amarg de la solitud. Els genis com ell no estan fets per compartir afers menors, afers domèstics. Els amics i les parelles són per als qui els cal anar a cercar fora les mancances del seu propi “jo”. Ell no és pas com tota aquella munió de cretins que estan instal·lats en l’ambigüitat, giravoltant, mediocres, de vernissatge en vernissatge. Ell s’ha fet un nom, ell és el centre del cercle, ell és el punt on culmina l’art.
Fent dringar els glaçons, exhaureix d’un glop el whisky que queda dins el got. Prem amb força la burilla, ensorrant els dits en la pols grisa. Després ja buidarà el cendrer. Agafa l’americana, les claus i tanca la porta darrere seu.
La sala d’exposicions és a vessar. L’Àstrid, se li apropa tan sols entrar. El subjecta pel braç i, mentre somriu als qui els envolten, li xiuxiueja:
— En dotze anys que fa que et represento me n’has fet unes quantes, però mai una com aquesta. El públic està esveradíssim. Es pot saber a què jugues?
— No entendràs mai la inspiració de l’artista.
A les parets no hi penja cap quadre. L’única tela és la que està recolzada damunt d’un cavallet al bell mig de la sala. Mentre ell s’hi apropa concentrant totes les mirades, es fa present el silenci.
Treu un carbonet de la butxaca i, amb gest decidit, dibuixa un cercle sobre la tela. S’aparta un moment per contemplar-lo i apropant-se novament hi estampa un punt.
Llença el carbonet a terra i es gira per encaminar-se cap a la porta, tot dient:
—Ha estat un plaer.
El murmuri s’apodera de la sala. Mentre la gent envolta el quadre, ell es fa fonedís.
L’endemà les crítiques són dispars pel que fa al seu excèntric comportament, però no deixen de ser coincidents: “La circumferència era perfecte i el punt estava situat en el centre exacte”.

Comentaris

  • Excel.lent: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 07-10-2019 | Valoració: 10

    Molt bo i amb molta dedicació, tot aquest relat, que m'ha emocionat i té molt d'interés sobre l'artista, el qual ho fa excel.lent el cercle.
    Un plaer de lectura, Ferran.
    Una salutació.
    Perla de vellut

  • Sobrevaloració del talent... potser[Ofensiu]
    SenyorTu | 10-01-2019

    És ben cert que pocs humans són capaços de dibuixar, a mà alçada, un cercle perfecte i, a més a més, situar-hi un punt al centre exacte. Les obres d’art quasi sempre són el resultat del maridatge entre el talent i el treball... el teu, és un molt bon relat, Ferran. Per la idea, la manera de transmetre-la i per la capacitat de provocar diversos nivells d’interpretació.

  • Ara ho acabo de mirar...[Ofensiu]
    Montseblanc | 10-01-2019

    ...i he vist que he escrit malament el nom de l'artista que menciono. Es diu Banksy. Està clar que jo no era a la subhasta ;)

  • Tota una "obra"[Ofensiu]
    Montseblanc | 10-01-2019

    M’has fet recordar aquell artista anomenat Bansky, que quan es va subhastar una de les seves obres i va ser adquirida per més d’un milió d’euros, automàticament l’obra es va mig destruir, tot preparat per ell mateix. I ara resulta que hi ha persones que volen pagar el doble, inclús el triple per “l’obra”.
    El teu relat parla d’aquest “sense sentit” al que estem arribant buscant ser originals, més llestos que ningú, “entenedors de l’art”. Si hi ha algú mirant des de fora aquesta bola que ens fa de casa, segur que es deu estar fent un tip de riure, o de plorar...
    M’ha encantat. Gràcies

  • Un punt d'ego.[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 10-01-2019 | Valoració: 10

    Un relat magnífic per quant a l'escenificació del que podria ésser un d'aquests paràsits... ,artistes que campen pel món de l'art. Un d'aquests artistes que està dotat del magnetisme suficient per atreure l'estupidesa del public. Un cercle i un punt... Un ego que veig en alguns artistes de fama que són especialistes en aixecar la camisa, de fer-se passar per bon creadors quan en realitat no són més persones paranoiques i desequilibrades mental i emocionalment. En definitiva: un insult a l'artista que hi dedica hores de pinzellades per aconseguir culminar allò que entenem per una veritable obra d'art.

  • Diana[Ofensiu]
    Ester Enrich Coma | 09-01-2019

    Un personatge molt ben trobat, tota una vida en un punt, fantàstic. Crec que estava allí, he vist com pintava el punt, m'ha fet somriure. Compro el relat, el quadre no xD.