El Mas del Jutge

Un relat de: F. Arnau

*


.............................................................................................................
Aquest relat de ficció forma part del llibre col·lectiu "Contes de fantasmes" publicat a Bubok.
.............................................................................................................

Recordant el meu oncle Paco "El Foguer"

La meua feina d'Arquitecte Municipal de Beniatrol em va dur, fa uns quants dies, a estudiar el projecte de rehabilitació d'una masia adquirida per l'Ajuntament en la zona del Pou de Sant Joan, que tothom al poble anomena el "Mas dels Fantasmes". En arribar al lloc em vaig trobar amb el "Panollo", el llaurador que havia treballat els darrers anys les terres del mas, després de que faltés el seu cosí "Cameta" vint anys enrere. El "Panollo" em va contar amb la seua veu nasal i "carajillera", la història de l'antic propietari del Mas del Jutge, que és el seu veritable nom.

El llicenciat en Josep Coromines i Bru era un dels principals components de la Judicatura, en temps de la II República. Era blasquista, i no combregava amb les tesis marxistes. Quan el Front Popular va guanyar per majoria les eleccions del 36, va dimitir del seu càrrec, aprofitant que ja estava en edat de jubilar-se, i es va instal·lar al Mas de la família, ben a prop de València i, per tant, aïllat de la política del cap i casal. Allí va romandre, sense cap ensurt, tots els anys que va durar la Guerra Civil, sense que en cap ocasió fóra molestat pels milicians.

Tanmateix, al dia següent d'acabar-se la Guerra, un escamot de falangistes, amb les camises blaves i lluents (molts d'ells eren antics pistolers de la FAI), acompanyats de guàrdies civils amb uniformes d'un verd novíssim (alguns d'ells havien estat fins la setmana anterior membres de la Guàrdia d'Assalt), es varen presentar al Mas del Jutge. Com era nit fosca, encengueren uns brandons al llindar del Mas, per on portaren a tots els membres de la família Coromines (el matrimoni i tres fills) cap el frontó, que estava a la dreta de l'edifici principal. Allí van procedir al seu afusellament, sense dir-los ni pruna. Des d'aquella data fatídica, el Mas del Jutge va romandre deshabitat, fins enguany, que va ser adquirit per l'Ajuntament per a ser reconvertit en un Taller-Escola.

-oOo-


En la primavera de les nostres vides, anàvem molts dies de l'estiu al Pou de Sant Joan. El pare del Vicent era l'encarregat de moure el motor del pou, i també d'anar obrint les boqueres per encaminar l'aigua cap els horts dels regants que havien demanat la tanda corresponent. Els camps que gaudien d'aquella abundància d'una aigua tan pura i cristal·lina, com ja no es veurà mai més, eren com una catifa de tarongers de diverses classes, saltironats per alguns bancals de fruiters (prunes, bresquilles i albercocs). També hi havia, a la vora dels camins polsosos, unes poques masies ancestrals, a més de les casetes dels menestrals del poble, on pujaven a l'Octubre per a caçar pardalets de cant, amb les arts de l'enfilat i el visc. Darrerament, també havien proliferat alguns xalets dels nous rics, amb piscina, frontó i jardí.

Els amics, amb el Vicent de guia, anàvem a prendre el bany a una bassa de rec, que no estava ni lluïda, on ens féiem els dits de les mans i dels peus, tots plens de matadures que curàvem amb mercromina per que no s'endenyaren. Però totes aquestes circumstàncies, eren com fum de botja, doncs allí gaudíem del que no teníem al poble, a més de la llibertat i de la total i absoluta mancança de disciplina, quelcom que no es podia pagar amb diners en aquells temps tan grisos del franquisme. Recorde que els primers dies, de tant de sol, se'ns feia tota la pell de l'esquena a banderetes, com les creïlles al forn. En arribar a les nostres cases, les mares ens posaven draps de cotó amarats amb vinagre, que apaivagaven la coentor de les cremades.

Algunes nits s'acomboiàvem uns quants amics, i ens quedàvem a dormir al recinte del pou, un edifici ampli de sostre altíssim, que tenia enmig, rodejat per una gàbia metàl·lica, un motor gegantí que semblava d'un transatlàntic. Com de nit estava aturat normalment, podíem escoltar el xiuxiueig de l'aigua del riu subterrani que, segons el pare del Vicent, brollava de ben lluny, a les muntanyes del ponent, en terres castellanes, i anava a morir a la mar, com els rius d'arran de terra.

De vegades, algunes nits amb el vist-i-plau del pouer, agafàvem el rifle d'aire comprimit, i s'endinsàvem per la foscúria d'aquells camins a la recerca de les pinedes on dormien els pardalets. Amb llanternes els encegàvem i els matàvem, amb tota la indiferència amb la que maten els adolescents. A l'endemà, el pare del Vicent ens guisava els teuladins fregits amb allets per esmorzar, i aquella carn eixuta ens semblava un autèntic festí, en uns temps de carències com aquells.

De les nostres trapelleries nocturnes, recorde que en certa ocasió s'apropàrem al Mas del Jutge, on veiérem bocabadats una processó de lluminàries, com si de sobte, tota la família haguessen eixit a passejar fins el llindar de l'edifici. A la vora de les palmeres que hi havia al camí d'accés, s'albiraven dues fileres de torxes, i les seues flames tremolaven a mercè del vent. Fins i tot, ens va semblar un rebombori com de trets de fusell i fugírem espaordits. Per aquelles contrades, una mica allunyades del pou, ja no tornàrem mai més.

A l'endemà li ho comentàrem al pare del Vicent, mentre ens fregia unes llonganisses i unes tallades de "carnsalà" a la paella. Recorde, encara avui les seues respostes i, encara que visqués més de cent anys, mai no les oblidaré:

- "No feu cas xiquets!
Allò és el Mas dels Fantasmes. Ja m'ho va dir "Cameta", que algunes nits van amb llanternes a fer caragols, o... veges tu a què?"
Nosaltres li diguérem:
- "Ja, però i els trets, senyor Vicent?
Ell ens va mirar de fit a fit, es va passar els dits pel seu bigoti i va dir:
- "El mateix van a l'encesa, com vosaltres... I és que aquesta gent de València és tan rara... Amb raó els diuen els fantasmes!

***

Godella (L'Horta), 13 de Febrer del 2009

©Francesc Arnau i Chinchilla

Comentaris

  • Molt bo[Ofensiu]
    Naiade | 30-12-2009

    Comprenc que sigui el teu relat preferit. M'han agradat les clares descripcions que fas de temps passats, d'aquelles que queden marcades dins la memòria i les recordes amb nostàlgia. Quasi se'n podria fer una novel·la d'aquestes riques experiències, ben centrades en els el moments històrics, hi on et trobes immers en aquelles aventures innocents en el marc de la teva terra i amb un ric lèxic del que sempre se n'aprèn.

    Una forta abraçada

  • Si aquest relat...[Ofensiu]

    Si aquest relat és un dels teus preferits, em va molt bé per desitjar-te... Bones Festes

  • Xantalam | 21-06-2009

    Un relat de lectura àgil, ben narrat amb un lèxic ric i acurat. Té un to de melangia dels anys daurats de la infantesa que, tot i la penúria d'aquella època, no amaga l'enyorança de la natura verge i les aventures compartides amb els amics. Hi ha una història colpidora de fons i de com la ment innocent dels nens confusament ho aprehenen.

    Feia dies que vaig llegir el teu relat en el llibre "Contes de fantasmes" que tenim a casa. Em va agradar molt i el tenia pendent de comentar-te'l.

    Una abraçada,

    Empar





  • De 'fantasmes' (com aquells de l'F. de funest nom)...[Ofensiu]
    rnbonet | 02-06-2009

    ... i de misteri als ulls del jovent de l'època.

    Un relat ple de denúncia, de sentiment i de records, contat amb prosa precisa i emotiva.

    Amb molts com tu, supose que 'no podrien'. Però 'ells' en són una caterva. (Hui tinc un dia que veig l'ampolla mig buida)

    Però què collons! No han de poder!
    Salut i rebolica!

  • M´ha agradat![Ofensiu]
    brins | 30-05-2009

    Has escrit un bon relat, amb prosa planera i acurada alhora. Les descripcions són tan generoses, que fan sentir el lector immers dins de la història que llegeix, i el punt de misteri final arrodoneix molt bé el relat. Per cert, eren fantasmes de debò?

    He pres nota d´una expressió que no coneixia " sense dir ni pruna ", mai no l´havia sentida i és molt bonica. També he trobat preciosa la metàfora " catifa de tarongers ".

    Una abraçada,

    Pilar

  • El costumisme i la tragedia barrejats...[Ofensiu]
    Calderer | 19-05-2009


    ...amb saviesa. I aquest punt d'incertesa de si hi ha o no alguna cosa estranya al Mas dels Fantasmes.
    M'ha agradat molt el lèxic que fas servir i la prosa planera però efectiva amb que escrius.

    Lluís

l´Autor

Foto de perfil de F. Arnau

F. Arnau

207 Relats

1238 Comentaris

340517 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:
Foto: A la Casa Museu Pinazo (Godella, febrer del 2016).
------------------------------------------------

Us demane que no em valoreu, com ja han fet molts companys de RC...

MOLTES GRÀCIES!!!

------------------------------------------------

Sóc el Francesc Arnau i Chinchilla, un poeta autodidacte que el 24 d'Octubre del 2.006, va publicar per primera vegada a RC. Des d'aleshores he publicat gairebé 150 relats (sobretot poemes), he participat als diferents Reptes, així com als Concursos organitzats al web. També vaig assistir-hi a la Megatrobada de Premià de Dalt, amb motiu del lliurament dels Poemes Il·lustrats, on vaig tenir el plaer de conéixer a alguns dels relataires. Enguany, al mes de Febrer vaig assistir-hi a la GIGACALÇOTROBADA '09, on vam coincidir un munt de relataires (uns que ja coneixia i uns altres de nous) al voltant d'unes cebes grillades que ens guisaren al restaurant "El Nou Glop" de Barcelona. També he participat als llibres col·lectius "Contes de fantasmes" i "Relats per a llegir amb una sola mà", publicats per bubok. Finalment, el passat mes d'Agost a les Festes Patronals del meu poble es va fer la "II Nit dels Palmitos Blancs", on es va representar l'adaptació teatral d'algunes de les meues "Històries de Beniatrol", sota el títol de "Nit de brúfols", a càrrec del Grup de Teatre "Godayla", i també es va fer un recital de poemes meus amb acompanyament de música de corda. Actualment estic enllestint el llibre que el Regidor de Cultura del meu poble es va comprometre a publicar-me per la primavera de l'any vinent, i que sota el títol de "L'espill de l'orb", recollirà una antologia de la meua Poesia...

Portada
Portada del llibre "L'espill de l'orb"

Contes de fantasmes
Foto: Portada del llibre col·lectiu "Contes de fantasmes" publicat per bubok.

palmito
Foto: II Nit dels Palmitos Blancs (Godella, 15 d'Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Hi ha una frase que defineix la meua relació amb tots els companys i les companyes de RC:

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

Photobucket
Foto: A una terrassa de Gandia (Octubre del 2.006)
------------------------------------------------

Aquesta és la meua "bio":

Vaig néixer el 10 de Novembre de 1.953 a Godella, un poble de la Comarca de l'Horta del País Valencià. Considere Vicent Andrés Estellés el meu veritable mestre, malgrat no haver-lo conegut personalment, doncs, fou al llegir el seu "Llibre de meravelles" quan em vaig sentir trasbalsat per aquest món de la Poesia. Ell va néixer a Burjassot, un poble veí del meu, i això encara em va encoratjar més...
També haig de dir que, com sóc autodidacte, les meues influències són molt nombroses, i van augmentant cada dia. Per això no vull esmentar cap autor més. Tanmateix, seria un sacrilegi si no fes cap referència a l'Immortal Ausiàs March, el més gran poeta en la nostra llengua que han parit mares.

F. Arnau "dixit"

Els meus blogs:

NOVES LLUNES

L'espill de l'orb

francescarnau@hotmail.com

©Francesc Arnau i Chinchilla

28 de Novembre del 2.009

------------------------------------------------

Casa natal de Franz Kafka (Praga)
Foto: A la casa natal de Franz Kafka (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Francesc Arnau recibe la Flor Natural 2003 ( El Periódico Mediterraneo - 16/03/2003 )

------------------------------------------------

Photobucket
Foto: Octubre del 2.005, al Cantàbric en Godella (Astúries)

Porto
Foto: Al riu Douro en Porto (Agost del 2.007)

Carrer de Lisboa
Foto: Carrer de Lisboa (Agost del 2.007)

Pont 25 d'Abril
Foto: A l'Estuari del riu Tajo en Portugal (Agost del 2.007)

Carrer de Praga
Foto: Carrer de Praga (Agost del 2.009). Noteu el gran paregut amb el Carrer de Lisboa...

Vista del Riu Moldava
Foto: Vista del riu Moldava (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

------------------------------------------------

AGRAEIXO ELS VOSTRES COMENTARIS, SIGUEN DEL SIGNE QUE SIGUEN...
MOLTES GRÀCIES COMPANYS I COMPANYES RELATAIRES!

------------------------------------------------

Viatge virtual a Roma
Foto: Amb els meus fills Núria i Guillem, els dos millors poemes que he fet fins ara, en un viatge virtual a Roma, un dels llocs que espere visitar aviat. (Juny del 2.008) Muntatge de Photoshop: -Leti Garcia-


Foto: Amb la meua dona Isabel, coautora dels meus millors poemes... ("Els dansaires", edifici de Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"ATZAR" (Bombardeig de tinta), dibuix de l'autor, de l'any 2.001, sobre el que es va realitzar el 9è REPTE POÈTIC VISUAL.

------------------------------------------------

Ametller en flor
"Ametller florit" de Josep Arnau i Xinxilla -Any 1.990- Oli sobre tela (335x270).

------------------------------------------------

Epifania
"Ja vénen els Reis!" Antonio Martínez (Godella, 1979) -oli sobre llenç- 80 x 65 cms.

------------------------------------------------