La taca verda

Un relat de: F. Arnau
Després del viatge a Madrid en tren, acompanyat dels que com ell havien estat destinats tan lluny de casa, en un vol directe es va veure de sobte immers en aquell paisatge tan distint a tot el que havia conegut fins ara. El Bernat era de la comarca de l’Horta, on els bancals dibuixaven un trencadís de diferents tonalitats del verd, tot el contrari d’aquella immensitat de terra erma que ara li omplia els ulls i el cervell a tothora. En un primer moment volia morir-se, però això no era tot, doncs, en arribar al campament no va tardar gens en adonar-se de que es trobaven en un veritable estat de guerra.

Aquell matí, a trenc d’alba, els pujaren a corre-cuita en aquells camions quan encara no s’havien despertat del tot, i els dugueren cap al nord, ben a prop de la frontera amb el Marroc. Allí els esperaven uns altres soldats que ja havien pres posicions davant “l’enemic”, segons els comunicaren els seus comandaments.

Després de dos dies divisaren aquella taca. Una taca verda que s’estenia al llarg d’uns quants quilometres d’amplària, i que estava formada per tota mena de vehicles i molta gent de totes les edats amb banderes i pancartes. El Bernat va creure en un principi que anaven a disparar impunement contra aquella gent desarmada, o que aquells desgraciats creuarien el camp de mines que ells havien estat sembrant en tots aquells dies, però després va veure que no seria així. La columna verda va acampar enfront de les seues posicions i, després de les ordres pertinents, se’ls va conduir per un passadís que havien deixat a propòsit lliure de mines, i que els va possibilitar que entraren uns centenars de metres dins del territori que ells defensaven. Després van fer una celebració, com si haguessin guanyat la més feroç de les batalles, i se n’anaren pel mateix camí per on havien vingut.

Temps després es va assabentar amb pèls i senyals del que havia passat, i de que havia estat sense adonar-se’n un dels protagonistes del que la Història va conèixer com “La marxa verda”.

***

Godella (l'Horta), 11 de març del 2014


Comentaris

  • No fa tant[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 17-03-2014 | Valoració: 10

    No fa tant temps i sembla que en fa molt. L'any 1975 és aquí. Recordem que es va fer la marxa verda aprofitant l'agonia de Franco. Eren aquells temps que la progressia acceptava el dret d'autodeterminació del poble saharaui, us sona això? Ai, quins temps! Una abraçada Francesc.

    Aleix

  • Un moment de la història[Ofensiu]
    David Gómez Simó | 16-03-2014

    que estic segur molts ni recorden. Els més joves perquè no lis han explicat i els més grans perquè no van assabentar-se en el seu moment.

    Gràcies per recuperar-lo amb el teu relat. Han molt poques paraules has explicat molt bé el que va succeir.

  • taca vergonyant [Ofensiu]
    E. VILADOMS | 13-03-2014

    Gràcies, Francesc, per aquest relat-testimoni.
    La taca verda ja és història, part del poble saharauí malviu sota l'ocupació del Marroc, i l'altra, continua refugiada als campaments del desert algerí i com tu dius, l'estat espanyol no només no va fer res, sinó que, com ens expliques, fins i tot va netejar el camí de mines per facilitar aquesta vergonya.

l´Autor

Foto de perfil de F. Arnau

F. Arnau

207 Relats

1238 Comentaris

338847 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:
Foto: A la Casa Museu Pinazo (Godella, febrer del 2016).
------------------------------------------------

Us demane que no em valoreu, com ja han fet molts companys de RC...

MOLTES GRÀCIES!!!

------------------------------------------------

Sóc el Francesc Arnau i Chinchilla, un poeta autodidacte que el 24 d'Octubre del 2.006, va publicar per primera vegada a RC. Des d'aleshores he publicat gairebé 150 relats (sobretot poemes), he participat als diferents Reptes, així com als Concursos organitzats al web. També vaig assistir-hi a la Megatrobada de Premià de Dalt, amb motiu del lliurament dels Poemes Il·lustrats, on vaig tenir el plaer de conéixer a alguns dels relataires. Enguany, al mes de Febrer vaig assistir-hi a la GIGACALÇOTROBADA '09, on vam coincidir un munt de relataires (uns que ja coneixia i uns altres de nous) al voltant d'unes cebes grillades que ens guisaren al restaurant "El Nou Glop" de Barcelona. També he participat als llibres col·lectius "Contes de fantasmes" i "Relats per a llegir amb una sola mà", publicats per bubok. Finalment, el passat mes d'Agost a les Festes Patronals del meu poble es va fer la "II Nit dels Palmitos Blancs", on es va representar l'adaptació teatral d'algunes de les meues "Històries de Beniatrol", sota el títol de "Nit de brúfols", a càrrec del Grup de Teatre "Godayla", i també es va fer un recital de poemes meus amb acompanyament de música de corda. Actualment estic enllestint el llibre que el Regidor de Cultura del meu poble es va comprometre a publicar-me per la primavera de l'any vinent, i que sota el títol de "L'espill de l'orb", recollirà una antologia de la meua Poesia...

Portada
Portada del llibre "L'espill de l'orb"

Contes de fantasmes
Foto: Portada del llibre col·lectiu "Contes de fantasmes" publicat per bubok.

palmito
Foto: II Nit dels Palmitos Blancs (Godella, 15 d'Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Hi ha una frase que defineix la meua relació amb tots els companys i les companyes de RC:

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

Photobucket
Foto: A una terrassa de Gandia (Octubre del 2.006)
------------------------------------------------

Aquesta és la meua "bio":

Vaig néixer el 10 de Novembre de 1.953 a Godella, un poble de la Comarca de l'Horta del País Valencià. Considere Vicent Andrés Estellés el meu veritable mestre, malgrat no haver-lo conegut personalment, doncs, fou al llegir el seu "Llibre de meravelles" quan em vaig sentir trasbalsat per aquest món de la Poesia. Ell va néixer a Burjassot, un poble veí del meu, i això encara em va encoratjar més...
També haig de dir que, com sóc autodidacte, les meues influències són molt nombroses, i van augmentant cada dia. Per això no vull esmentar cap autor més. Tanmateix, seria un sacrilegi si no fes cap referència a l'Immortal Ausiàs March, el més gran poeta en la nostra llengua que han parit mares.

F. Arnau "dixit"

Els meus blogs:

NOVES LLUNES

L'espill de l'orb

francescarnau@hotmail.com

©Francesc Arnau i Chinchilla

28 de Novembre del 2.009

------------------------------------------------

Casa natal de Franz Kafka (Praga)
Foto: A la casa natal de Franz Kafka (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Francesc Arnau recibe la Flor Natural 2003 ( El Periódico Mediterraneo - 16/03/2003 )

------------------------------------------------

Photobucket
Foto: Octubre del 2.005, al Cantàbric en Godella (Astúries)

Porto
Foto: Al riu Douro en Porto (Agost del 2.007)

Carrer de Lisboa
Foto: Carrer de Lisboa (Agost del 2.007)

Pont 25 d'Abril
Foto: A l'Estuari del riu Tajo en Portugal (Agost del 2.007)

Carrer de Praga
Foto: Carrer de Praga (Agost del 2.009). Noteu el gran paregut amb el Carrer de Lisboa...

Vista del Riu Moldava
Foto: Vista del riu Moldava (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

------------------------------------------------

AGRAEIXO ELS VOSTRES COMENTARIS, SIGUEN DEL SIGNE QUE SIGUEN...
MOLTES GRÀCIES COMPANYS I COMPANYES RELATAIRES!

------------------------------------------------

Viatge virtual a Roma
Foto: Amb els meus fills Núria i Guillem, els dos millors poemes que he fet fins ara, en un viatge virtual a Roma, un dels llocs que espere visitar aviat. (Juny del 2.008) Muntatge de Photoshop: -Leti Garcia-


Foto: Amb la meua dona Isabel, coautora dels meus millors poemes... ("Els dansaires", edifici de Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"ATZAR" (Bombardeig de tinta), dibuix de l'autor, de l'any 2.001, sobre el que es va realitzar el 9è REPTE POÈTIC VISUAL.

------------------------------------------------

Ametller en flor
"Ametller florit" de Josep Arnau i Xinxilla -Any 1.990- Oli sobre tela (335x270).

------------------------------------------------

Epifania
"Ja vénen els Reis!" Antonio Martínez (Godella, 1979) -oli sobre llenç- 80 x 65 cms.

------------------------------------------------