El cicle de la vida [4]: Joventut

Un relat de: Joan Gausachs i Marí

Una nit més en vetlla, i van... Avui, com cada nit, més i més troba a faltar la Berta, la seva dona i, mentalment li explica la conversa que va mantenir en els seus jardinets amb l’amic Lluc, l’amic de tota la vida.

Han recordat l’època en la qual els dos germans Codina o Codinach, allà pels anys cinquanta, s’havien dedicat a llogar lavadores. Sí, sí! Això ho recordaven perfectament en deien lavadores. Passaven per les cases a hores convingudes amb un carretó amb l’artefacte i una bossa de sabó en pols. El que no van poder recordar és com es deia el soci que tenien. Tots tres lluïen una llarga cabellera, bigoti i barbeta, i pel barri se’ls coneixia com els tres mosqueters. Encara havien d’aparèixer els Beatles!

Es van fer un tip de riure recordant quan van acabar el curs per correspondència de “Radio Maymó, al éxito por la práctica”. Ells que es pensaven que quan l’acabessin tindrien feina a cabassos, es van haver de conformar a fer-se un aparell per a gaudi propi i a arreglar, més o menys, els aparells d’algun conegut o familiar que, a vegades ni tan sols cobraven, no sabien pas què demanar...

Recordaren les seves actuacions en les obres de teatre dels Lluïsos. Recordaren com els va impressionar la incorporació al quadre escènic de les germanes Roser i Marta Matas. Tots els joves de l’elenc els anaven al darrere.

En Lluc es defensava força millor en les seves interpretacions. En Norbert, que a hores d’ara encara no sap com va ser capaç de sortir en escena solament feia paperets, fins que de mica en mica ho va anar deixant. El pare d’en Lluc li tenia força estima i com a cap de la tramoia li va fer molt de costat i amablement se’l va fer seu. En Norbert s’incorporà sense cap dificultat a la colla que traginava la decoració.

Amb el temps les germanes Matas van deixar d’anar pel Centre. En Lluc i en Norbert es varen sorprendre que això no els afectés gens i llavors van descobrir la Conxa i la Berta, que sempre havien estat allà i...


—————
—Escrit el dilluns 09/02/2015. Deixat reposar una mica i retocat el diumenge 15/02/2015
—Llegit am plaer per la Pilar el dilluns 16/02/15 (*)
—... Gràcies...!


(*) Traduït a llenguatge planer, vol dir que gentilment, me’l va revisar.

Comentaris

  • Records de joventut,[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 26-03-2015 | Valoració: 10

    plens d'expectatives que no arriben a quallar però que donen pas a d'altres oportunitats. La història de la lavadora és molt bona. Jo no havia sentit mai a parlar dels aparells llogats. Nosaltres vam comprar una rentadora "Bru" que ja era com un miracle per la mare amb set criatures. Però, com deia la Pinya de rosa, només donava voltes i més voltes sense esbandir ni res.
    I el teatre! Finalment cadascun dels amics troba el seu lloc perquè no tothom serveix pel mateix.
    I finalment l'amor: l'aparició de la Berta que tan important serà per en Norbert.
    Me'n vaig a llegir la darrera "entrega". Segur que és sucosa, com tots els teus relats

  • A rentar![Ofensiu]
    Olga Cervantes | 16-03-2015 | Valoració: 10

    La meva tieta Maria tenia una rentadora petita i rodona que només barrejava el sabó i la roba.
    A la meva mare no li agradava perquè tenia poca capacitat i no esbandia ni escorria la roba.
    En canvi, a mi m’encantava perquè em feia pensar en un aparell màgic, intergalàctic, com el teu relat.

    Una forta abraçada.

    Pinya de rosa

  • Instructiu[Ofensiu]
    Naiade | 25-02-2015 | Valoració: 10


    Un relat àgil i divertit que transcorre com la ment d’un jovenet, vivint el moment amb l’optimisme i ganes de fer coses típic de una joventut saludable i feliç.

    Una abraçada

  • Retorn al passat[Ofensiu]
    Materile | 21-02-2015 | Valoració: 10


    Un relat encantador. Tens una gràcia especial a introduir-nos en les vides dels protagonistas. Un relat molt ben construït i interessant.
    Jo no he viscut aquesta "lavadora" i m'ha fet molta gràcia saber-ne de la seva existencia, però si que vaig viure els cursos Maymó. El meu pare també el va estudiar i va muntar el seu tallaret a casa, en una habitació: va ser molt interessant veure com feia ràdios.
    Felicitats, un pas més en la vida del teu protagonista i els seus amics. Els records són un gran tresor.
    Una abraçada,
    Materile

  • Un relat[Ofensiu]

    que fa veure la fascinació dels joves per la tecnologia que, encara que no ens ho sembli a nosaltres, ja hi era des de sempre. Ja m'imagino com devia ser la primera vegada que van aprèixer les rentadores per aquí... Felicitats pel relat!
    Edgar

  • Sí, sí...amb plaer...[Ofensiu]
    brins | 18-02-2015 | Valoració: 10

    "Llegit amb plaer", Joan, també vol dir que m'encanten totes les explicacions que ens dónes durant el relat. Em fan recordar, d'una manera senzilla i amena, un temps passat que ja és història i arrel del present. Moltes gràcies per oferir-nos uns relats tan humans i tan ben escrits.

    Una abraçada,

    Pilar

  • Sí, sí...amb plaer...[Ofensiu]
    brins | 18-02-2015 | Valoració: 10

    "Llegit amb plaer", Joan, també vol dir que m'encanten totes les explicacions que ens dónes durant el relat. Em fan recordar, d'una manera senzilla i amena, un temps passat que ja és història i arrel del present. Moltes gràcies per oferir-nos uns relats tan humans i tan ben escrits.

    Una abraçada,

    Pilar

  • Ràdios o ordinadors...[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 18-02-2015

    Ràdios o ordinadors, tant se val, és la fascinació que els joves senten per allò que és nou, modern. La joventut dels teus protagonistes transcorre en un moment d'efervescència tecnològica: rentadores, ràdios... Avui segurament haurien fet un curs de programadors informàtics o alguna cosa per l'estil.
    Em penso, Joan, que jo també hauria fet costat al Norbert darrere el teló amb la tramoia.
    Fins el proper mes!

  • Passats presents[Ofensiu]

    Temps que marxen, però no marxen del tot. Sempre en guardarem una petita part, o potser molt gran qui sap, dins nostre. Molt bonic relat!

  • molt bonic[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 18-02-2015 | Valoració: 10

    Un bon relat que reflexa molt be una epoca passada. M' encanta

  • Lavadores, a Horta?[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 18-02-2015 | Valoració: 10

    Sembla impensable, però potser per la tradició de bones aigües i bons safareigs d'Horta, com els del carrer Aiguafreda, els protagonistes del relat arrossegaven lavadores pel barri. I quina moral, amb aquells desnivells! Potser en acabar, feien una costellada a can Travi. Sempre és un plaer llegir-te. Una abraçada, Joan.

    Aleix

  • I... I què més?[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 18-02-2015

    Amb ganes de seguir la història d'aquests joves que, sensatament, s'adonen del que tenien davant del nas i no ho apreciaven. Aix, marededéusenyor, hahaha!
    Uns records de joventut bonics i graciosos (això de les "lavadores" i "lo" del curset per correspondència m'ha fet molta gràcia)
    Fins la propera, Joan!

  • Amic Joan![Ofensiu]
    F. Arnau | 18-02-2015

    Quins temps aquells!!!
    No tornaran mai més, però sempre els recordarem amb relats com el teu.
    Salut!
    FRANCESC

Valoració mitja: 10

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182859 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.