Carta a la Bruna

Un relat de: jacobè

Bruna, t’escric des del tren de Calcuta a Delhi després d’haver viscut una experiència, que necessito repetir, amb els nens orfes i discapacitats del centre Sishu Bhavan de les missioneres de la caritat. L’últim dia vaig demanar cuidar els nens. Vaig pensar en tu. Ninona, no sé si trobaràs la felicitat, tanmateix des del teu naixement tens uns pares que t’abracen i et nodreixen amb pa i petons.
Allà els vaig voler estimar a tots com jo t’acarono o com la N. i en C. et protegeixen, no obstant això no és el mateix consol. Vaig estimar a un nen durant un matí però per la tarda l’acull un altre voluntari. A les set sona la campana, hem de marxar. Durant la nit no els palpa ningú fins l’endemà que el tocarà un altre desconegut.
Ens anomenen aunties, tietes, perquè les monges són les sisters. Pels carrers de Kolkata també ens diuen així. Ens toquen la mà i ens donen les gràcies. Mes l’agraïment només pot ser per a ells, per ser com són, per obrir-nos les portes al seu món d’ànimes en pau i els ulls a les seves mans hospitalàries enmig de la misèria assumida amb senzillesa.
En menys de dos mesos, mercès a la vivesa d’aquests rostres bruns que demanen ajut sense abaixar la mirada, he tingut el privilegi de ser una tieta a Calcuta. També per primera vegada he estat tieta gràcies a tu.
Un nen de l’orfenat mai rebrà les farinetes com et peixen a tu. Jo ho intentava, i ho feia. L’asseia com podia a sobre meu, són nens deformes que es poden trencar. Li donava a poc a poc, i si estava cansat o no en volia, parava i començava de nou. Són nens malalts i els costa tragar. Li eixugava la boca perquè es sentís confortat i amb ganes de lluitar per la propera cullerada. Però si tardàvem gaire, la massi (les dones índies que treballen allà) ens interrompia aquest moment tan especial per fer-ho a la seva manera: l’estirava al llit i li empapussava el menjar com un embut i a tota velocitat. Sento el soroll de la cullera repicant a les dents de l’infant.
Bruna, per haver nascut aquí i en una família que ens estima, no deixem de tenir dret a sentir-nos tristos en alguns moments. Pots preocupar-te i ploraràs per coses que els nens de l’Índia no saben que existeixen. No passa res. Però de tant en tant reconforta donar gràcies a la vida per haver nascut sent estimats. Per poder plorar d’enveja d’un germà, per no sentir-nos prou estimats, per algú que ens ha deixat. Desitjo que quan vagis creixent descobreixis el valor d’una vida digna més aviat del que ho he fet jo.

La teva tieta E.

Setembre 2004

Comentaris

  • Bon relat, tieta E.[Ofensiu]
    SenyorTu | 10-02-2006 | Valoració: 10

    Recordo com em va impressionar el relat de Brumari, tan senzill com profund, que enllaces a la introducció prèvia a aquesta carta a la Bruna. Hi ha sorts, com la de néixer en un lloc i en un entorn determinats, que no depenen d'un mateix. La Bruna tindrà la sort addicional de ser conscient de la seva fortuna, perquè els que l'envolten tenen cura de transmetre-li-ho. (juro que he escrit això últim d'oïda, i el word no s'ha queixat)
    Tu has transmès la idea amb una excel·lent destresa narrativa, de manera molt directa, amb imatges concretes i rotundes. I serenes, sense dramatitzar inútilment.

  • Hola Cançó,[Ofensiu]
    brideshead | 06-02-2006

    Aquest dia em vaig quedar amb les ganes de dir-te més coses sobre aquesta carta.

    Tot i que va adreçada a la teva primera nebodeta i, per tant, l'has escrita amb tot l'amor i tendresa amb què ho pot fer una tieta, m'ha agradat molt que li hagis donat aquest rerafons humà que mai no hauríem d'oblidar: els nens i nenes dels orfanats de de l'Índia... o de qualsevol altra part del món, que pateixen les injustícies més grans, provocades per la prepotència del que diem "món occidental", i pel seu egoïsme i per la seva impermeabilitat al patiment dels més desvalguts (que cada vegada són més al món, malauradament).

    En la teva carta parles de nens i nenes indis orfes d'amor, que no ténen cap culpa que els seus pares siguin tan irresponsables de tenir-los (potser aquí entrariem en qüestions religioses que ara no vénen al cas), però potser també podríem parlar dels nens i nenes orfes d'amor per culpa de les guerres, dels nens i nenes orfes d'amor per culpa de maltractaments físics o mentals, per culpa de la pobresa, de la prostitució, de les drogues i de tantes altres coses...

    I m'han agradalt molt els sentiments que expresses en frases com "...tens uns pares que t'abracen i et nodreixen amb pa i petons.... Durant la nit no els palpa ningú fins l'endemà que el tocarà un altre desconegut... Agraïment per obrir-nos els ulls a les seves mans hospitalàries enmig de la misèria assumida amb senzillesa..."

    O com aquestes... "un rostres bruns que demanen ajut sense abaixar la mirada... Li eixugava la boca perquè es sentís comfortant i amb ganes de lluitar per la propera cullerada... ploraràs per coses que els nens de l'Índia no saben que existeixen. No passa res. Però de tant en tant recomforta donar gràcies a la vida per haver nascut sent estimats. Per poder plorar d'enveja d'un germà, per no sentir-nos prou estimats, per algú que ens ha deixat..."

    Gràcies, Cançó, per deixar-nos compartir aquestes reflexions. Ja t'ho vaig dir, només les pot expressar així una persona amb una sensibilitat molt gran, que pateix pel patiment dels altres i que sent la impotència de no poder-hi fer res (només en el millor dels casos, aportar un granet de sorra, que tantes vegades es perd pel camí...)

    Perdona'm per aquesta parrafada, però el teu escrit em va inspirar tot això i així t'ho he volgut dir.

    Una abraçada. Fins la propera!

  • Ja havia llegit el relat d'en Brumari[Ofensiu]
    angie | 01-02-2006

    i ara m'ha encisat aquesta carta teva.

    Relat sensible, valent, ple de coratge i tendresa.

    M'ha emocionat!

    petons per a tots vosaltres

    angie

  • Una autèntica meravella[Ofensiu]
    brideshead | 01-02-2006

    escrita amb la sensibilitat pròpia de tu.

    Felicitats per ser tieta, i per recordar-nos que no sempre tenim dret a plorar...

    Quan la Bruna sigui gran, s'emocionarà al llegir aquests escrits tan preciosos que li han dedicat la seva tieta i el seu avi.

    Un petó ben gran per a tu i per en Brumari!