VARES NÉIXER AL BOSC

Un relat de: Illadestany
Naixement al Bosc



Vares néixer, petit avet, enmig d’un bosc molt poblat, espès, peculiar. Els altres arbres eren tan immensos per a tu, que et treien quasi tota la llum, l’aire, la terra i l’aigua. Vares anar descobrint que dos d’ells eren molt més descomunals que els altres, entre els quals n’hi havia de totes mides, menys de la teva, que acabaves d’arribar al món. Alguns dels més notables, emetien llargues lianes amb què abraçaven la resta, i especialment la nounada, que eres tu. Escalfor i potser dolçor, si, i també molt d’ofec, molta negació, de la qual et vares adonar moltíssim més tard, és clar.
El vostre bosc era alegre, lluminós, malgrat certa foscor de rerafons, que potser només vèieu dos dels arbrets més petits. Era molt dificultós créixer entre aital gernació, trobar-hi un espai de terra pròpia on plantar-hi les arrels, a fi que poguéssin expandir-se. Fer-se amb una porció d’aire per a estendre les petites branques vers l’aire i la llum. I assolir d’abastar la racció d’aigua fresca que necessitaves intensament per a no patir la sequera del teu foc.
No recordes com t’ho vares fer per anar creixent, més aviat de tort i difícilment, molt acompanyada però sola.
Només saps que una blava papallona va guiar les teves branques, el teu tronc, i et va ajudar a aclarir les teves enrevessades arrels. Et va costar llarguíssims, laboriosos anys, de trobar el teu àmbit, fet de terra ara ferma, d’esclats de llum i d’aire clar, i de fresca aigua per a compensar el teu ardent foc intern.

La papallona, que va anar creixent amb tu, es diu PARAULA.




Comentaris

  • Olor d'avet[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 31-07-2012 | Valoració: 10

    Hi ha alguna millor olor que la de l'avet? No ho crec. I que millor que una bona olor per a referir-se a una persona, plena de paraula, sabiduria i coneixement de cor. Aquesta magnífica metàfora em reafirma en la meva admiració literària, Illa d'estany. El bosc, l'avet, la papallona, la vida en un retrat verd, ple d'olor i colors. És una meravella, felicitats! I una forta abraçada.

    Aleix

  • Espectacular.[Ofensiu]
    llentisclina | 31-07-2012 | Valoració: 10

    M'he quedat bocabadada. A banda de com de ben escrit està el text, ho he llegit i he pensat "no sé com no sé t'ha ocorregut escriure-ho a tu abans perquè és la teua història". Gràcies per haver-me fet sentir tan indentificada amb el teu relat. I la metàfora, preciosa, genial.
    M'ha encantat, de veres.
    Abraçades de lletres, de paraules o de textos.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Illadestany

Illadestany

41 Relats

149 Comentaris

45609 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
M'allunyo dels embruixos de ponent,
esvento les recances i les cendres
i de l'antiga troca tallo el fil.
Pasturen per la nit roques i cabres,
el riu encès es precipita al mar,
l'espai vermell s'omple de llamps com sabres;
domini màgic, regne sublunar.

Joan Vinyoli