Poema Andrea amb paràfrasi explicativa

Un relat de: Helena Sauras Matheu
A trenc d’alba, sola i buida
exclosa d’un món que gira
a les palpentes nit i dia,
et retrobes amb l’amant.

Ulls d’aigua salada, blau-verds
despullen l’arruga immòbil d’una falda
a pleret, a trenc d’alba, amor complex,
adúlter i sobretot còmplice.

I a la nit un neguit de silenci
del què diran, silencia l’amiga.
Afecte prohibit amb recança
i a l’endemà respires cansada

Avui plou, Andrea, i a trenc d’alba
et mulla una pluja temorosa,
llavis d’aigua dolça a contracor
et parlen d’una vida joiosa.

Tens fiblades a la pell de canyella
ancorades a la brusa espessa,
de l’Alba, amant incondicional,
companya secreta de grates nits.

Contradiccions de l’ànima
et portaren a trencar amb l’Alba
i, al mateix temps, a fruir amb ella.
I et quedà un sol fruit per compartir.

I en un instant, corbes obliqües es creuaren,
carícies femenines de préssec als melics,
als pits i a les cuixes tèbies, i els dits
mentrestant acomiadant-se del trenc d’alba.

® Helena Sauras Matheu

COMENTARI DE TEXT DEL POEMA ANDREA DE «CORBES DE SANG»:

Són vint-i-vuit versos repartits en set estrofes, estructura que es repetirà a la major part dels poemes.

Amb el poema d’Andrea s’inicia el recull, que està ordenat alfabèticament. Etimològicament el nom d’Andrea vol dir “la que és masculina” i és d’origen grec (Andros).

L’autora fa una crida a la participació, complicitat i comprensió masculina a l’inici del recull (concretament a la segona estrofa d’aquest poema). Tot el poemari anirà sobre la figura de la dona en el segle XXI, de les seues desigualtats i injustícies que sofreix encara avui en dia.

Aquest poema gira entorn la lletra A, que és la més oberta de totes les vocals, i a més a més, és quan, en el moment d’articular-la, hi respirem millor.

El moment que comença el recull és just a trenc d’alba, quan s’inicia un nou dia. La protagonista se sent “sola” i “buida”, en un món que l’exclou i camina cec tant de dia com de nit. Llavors es retroba amb l’amant que és l’Alba. L’Andrea va en busca de l’amant i es retroba amb ell. Fixeu-vos amb l’ambigüitat del sexe: l’Alba és femení i l’Andrea és masculí. Amb això vol dir que l’important és buscar l’amor (la idea de l’amor) sense importar el sexe que es sigui i des del respecte i consentiment d'ambdues parts.

A la segona estrofa, els ulls de la seua amant estan plens de llàgrimes i la despullen lentament (a pleret). Però el que despullen es una arruga d’una falda que està immòbil. La seua relació és molt complexa, perquè és adúltera, però ella torna a demanar complicitat.

A la tercera estrofa, es fa de nit que és quan l’Andrea reflexiona i pensa en el què diran, però la seua amiga calla i ho respecta. Torna a passa un altre dia i ella es cansa de la seua situació. Té una relació prohibida, vista amb mals ulls per la societat i sent remordiments.

A la quarta estrofa, apareix la pluja i, a trenc d’alba, la mulla. Però és una pluja plena de pors (temorosa). Els llavis li parlen a contracor de falses promeses.
L’Andrea acaba sentint dolor, a través de la seua pell morena en forma de punxades. Les sent a la nit i amb companyia de la seua amant. Però el temps que passa amb ella és grat.

A la penúltima estrofa, sent moltes contradiccions que la porten a trencar la seua relació i al mateix temps a gaudir amb ella. Fins que només queda una última oportunitat (últim fruit) que la decideixi.

I en un instant (acceleració del temps), corbes (metàfora de dones) es creuen i, a més, són obliqües (inclinades). No són ni perpendiculars ni paral·leles. Aquestes dones s’acaricien suaument (“carícies femenines de préssec”). I ho fan al melic (part del cos que ens ha connectat amb la nostra mare fins el moment del nostre naixement), als pits i a les cuixes, que estan “tèbies” perquè estan vives. Per últim, amb els dits s’acomiaden d’aquest trenc d’alba per iniciar un nou dia.

Comentaris

  • Estima[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 08-04-2023 | Valoració: 10

    La importància de l’estimació entre les persones, tinguin el sexe que tinguin, és el motor de la vida. Moltes vegades no ens n’adonem, però la benzina del nostre motor és l’estima. I el teu poema ho reflecteix molt bé. Una forta abraçada.

  • Contradiccions de la vida. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 04-04-2023 | Valoració: 10


    M'ha impressionat llegir aquest poema dedicat a les lesbianes. Té un punt molt bé encertat en la desigualtat entre les dones que hi ha hui en dia.
    Dóna a pensar les circumstàncies que hi ha en el món.
    Molt ben detallat tota l'explicació de la paràfrasi.
    (Si el presentares a un concurs literari, segur que el guanyaries. Ànim).
    Enhorabona, Helena.

    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Costa d'afegir adjectius...[Ofensiu]
    llpages | 03-04-2023 | Valoració: 10

    a un poema tan ben escrit. Senzillament, llegiu-lo i gaudiu de la sensibilitat amb què escomet el tema de l'amor lèsbic. Enhorabona, Helena!

  • Relació prohibida...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 03-04-2023 | Valoració: 10

    i encara mal vista per la societat, però que per sort a poc a poc tot està evolucionant de forma positiva.
    Molt encertat aquest tema Helena. M'encanta llegir-te

    Una forta abraçada Helena

Valoració mitja: 10