Manipulació de la història

Un relat de: cristina5152
Si poses un peu en un toll de ciment fresc, hi deixes una petjada que, quan s'asseca, hi queda permanent.

Passa el mateix si, per alguna bretolada romàntica, algú fereix un arbre marcant la profunditat del seu amor en el tronc. La ferida la guareix la saba, però sempre serà visible als ulls i al tacte.

I tampoc es pot girar full i oblidar si una criatura llença una pilota, ni que sigui de goma tova, contra el vidre d'un aparador i el trenca i, de tanta fúria que porta arriba a fer miques un gerro xinès de gran valor que hi tenien exposat. S'ha perdut una peça irrecuperable.

Aquests són actes constatables. Però n'hi ha d'altres de contemporanis, molt importants, que desconeixem si els retocs que se'ls apliqui podran fer que derivin en el futur en una obra fictícia.

És per aquest motiu que podríem dir que la història és la informació que tenim a l'abast sobre diverses circumstàncies i successos, d'un passat més o menys llunyà, exposada en funció de la conveniència de qui l'explica. Cadascú interpreta uns fets com més li encaixa.

En coneixem casos flagrants, com la negació de l'horror de l'Holocaust, l'existència de la Covid-19 o la violència de l'1 d'octubre.

Ho estem vivint en un petit país que coneixement bé. La gent té ganes d'aconseguir desfer-se de les corretges que el tenen pres, deslligar-se d'un compromís de fa segles, però a la que aixequen la mà per votar, els acorralen i reben la descàrrega de la petjada, la ferida de l'arbre o el tret d'un projectil aparentment tou.

Se'n tenen imatges. N'hem sentit les vivències de qui ho ha patit, àdhuc hem format part activa de l'anhel i la il·lusió amb dignitat i seny, però així i tot hem vist cròniques diferents, manipulades pels interessos del poder de qui ho explica.

Ignorem què i com quedarà escrit en la història, quines imatges s'esfumaran i com se'n parlarà, i si serà un referent per la llibertat dels pobles. El poder controla tothora els fils de la informació i, malauradament en té la darrera paraula.









Comentaris

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Malgrat no ser estrictament un relat de gènere històric, posem en mans del jurat la seva aprovació.
    El relat entra a concurs. Gràcies per participar.


    Comissió XI Concurs ARC de microrelats