Les Oques de la Catedral de Barcelona

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Per nosaltres, els nens barcelonins, de antany fer una visita a la catedral ens reportava un gran esdeveniment , les oques eren un atractiu ben bonic i sentir-les cridar era per nosaltres emocionant. De gran vaig saber el perquè hi havia aquelles oques allà precisament, a la conta un pagès va baixar a Barcelona amb un parell o tres oques dins un cistell, anava a veure un parent seu sacerdot de la catedral i els hi portava d'obsequi, no el va trobar i va preguntar on les hi podia deixar i li varen dir que les deixés al pati del claustre que ja les trobaria. Aquella nit uns facinerosos van voler robar la catedral i les oques en sentir soroll van armar un gran aldarull i així va fer que els lladres marxessin. L'endemà els sacerdots van reconèixer que les oques havien fet marxar els lladres i que ha s'hi podien quedar; i des de llavors tenim oques en el pati del claustre.
També és de recordar el dia de pasqua l'ou com balla.
No ens volem deixar la famosa "carassa" que penjava de sota de l'orgue, causava estranyesa als visitants de la nostra catedral, aquell gran cap, amb aquella gran barba i el turbant no hi havia dubte que es tractava d'un moro. La tradició de la "carassa" era molt ingènua i xocant. Allí hi lluïa des de el segle XIII i li varen fer posar el rei Ramon Berenguer el Vell i la seva esposa Almodis per simbolitzar el triomf del cristianisme sobre l'islam, deien que van ocupar Barcelona els mahometans i van intentar convertir a la catedral en un harem però es varen trobar que hi havien moltes portes i no els hi servia, encara que van començar a fer obres per tancar-les però abans que acabessin els barcelonins van reconquistar la ciutat i penjant-hi la "carassa".
La "carassa" és un atractiu per la catedral, tothom la mirava, grans i petits, antigament encara feia més por doncs un dia a l'any tancava els ulls i feia una mena de roncs molt esfereïdors, així que aquests tres atractius han restat anys a la nostra catedral.
Els nostres pares ens han ensenyat les oques, l'ou com balla i la "carassa" a la vegada que ells han recordat amb tendresa els seus passats.

Comentaris

  • Bona memòria[Ofensiu]
    Valentí Valent | 28-02-2006

    en tens, caram, caram, mhas deixat ben informat - dara endavant ja en se mes coses de la catedral - tot molt ben explicat
    endavant refrescant la memoria colectiva!
    Valenti Valent

  • uf! quins records![Ofensiu]
    bufanúvols | 28-02-2006

    Les oques de la catedral són part de la meua infantesa. Gràcies per fer-me recordar aquella part de la vida que recordo entre alegria i, amb el temps, un poc de tristesa.
    Eduard Solà.

  • És fantàstic[Ofensiu]
    kukisu | 27-02-2006

    que ens facis reviure amb els teus escrits èpoques passades. Tens el do de transportar-nos a aquells temps que molts de nosaltres no hem tingut el privilegi de conèixer amb tanta profunditat. Acabo de llegir el de Montjuïc, que també m'ha agradat molt.
    Una gran abraçada.

  • Gràcies M.Pilar[Ofensiu]
    roda03 | 27-02-2006 | Valoració: 10

    Hola M. Pilar,
    Mentre llegia el teu relat estava recordant la meva infantesa i el meu carrer, llavors, de cop, he pensat en penjar el poema "Reocords del meu carrer". Per tant, altra vegada gràcies a llegir-te em dónes el senyal de la importància del record i de les persones com tu que ens ensenyen generosament a continuar lluitant amb les eines que cadascú de nosaltres té sempre a punt.
    No cal que et digui que ha estat un plaer llegir-te alhora que vull agrair-te totes les lliçons gratuïtes, ja que tot el que escrius no fa res més que despertar-me el jo més profund i fràgil per fer de la poesia un punt d'inflexió sobre els orígens i la indentitat.
    Moltes gràcies M. Pilar per recordar-m'ho.
    Brindo pels teus relats i per l'amistat,
    Roda03

  • Retalls de la història de Barcelona[Ofensiu]
    angie | 23-02-2006

    Encara avui hi vaig sovint amb la meva filla a veure les oques.
    Ella, que no sé d'on ho ha tret, té una predilecció per a visitar esglèsies, li encanta veure els sants i les espelmes i no hi ha vegada que baixem al gòtic i deixem de visitar el claustre.
    Tinc en algun lloc un poema dedicat a una de les oques, a qui jo li deia "silenciosa", perqué es posà malalta i penso que va ser substituida, ara fa més de 25 anys.
    Gràcies de nou per a regalar-nos un trosset de tradició.

    angie

  • saps...[Ofensiu]
    Capdelin | 22-02-2006 | Valoració: 10

    gràcies a tu tinc a casa: dues oques grogues de la catedral de Barcelona que neden majestuoses entre aigües de palmeres... un hortet a Montjuïc i la font del gat dón baixa una noia i un soldat... un carruatge vermell tirat per un cavall on hi van dos en un... i una nena amb vestit blanc de primera comunió, Georgina, amb el seu elegant pare i TU, poetessa amb pentinat majestuós...
    gràcies per tot i una abraçada!

  • molt bunik[Ofensiu]
    nose | 22-02-2006 | Valoració: 10

    ma agradat molt alguens faltes ke e vist pero magrada molt es molt bona istoria molt ben redaktat mare meva k bo k ets

  • La Banyeta del badiu | 21-02-2006 | Valoració: 10

    Fa pocs dies que vaig anar al claustre de la Catedral, i les oques com sempre feien molta cridoria, sempre m'ha agradat el claustre, fa festa !!.
    Un petonet. Pilar

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314687 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com