Les coques de recapta i de sucre.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Guissona, antiga vila romana Iesso-Isauna, rica en aigües i per conseqüencia en fonts, regs i reguerols per totes les rodalies de Guissona. Entre aquestes fonts en vui anomenar una que es la font de l'estany, un racó fresc i pintoresc a on brolla un sortidor d'aigua fresca i abundant, unes taules de pedra i uns grans platans acaben de fer el gran conjunt.

Allí a l'ombra d'aquesta arbreda i a les taules de pedra s'hi van a menjar les coques els guissonencs, cistells, cantirs, porrones, melons, tot això acompanyat per les coloraines de la roba de la gent, fan una nota pintoresca al conjunt, record soblim de la meva infància.

Allí he menjat les millors coques de la meva vida, "La coca de recapta", guarnida d'alberginies, de pebrots verds i de vermells, d'arengades, de cansalada i de butifarra entre d'altres. Són suculentes i d'un exquisités que no n'hi ha d'igual. I aquesta va acompanyada sempre per "La coca de sucre", també exquisita com ho es l'altre, amb aquell sucre cristalí, acaramelat, amb aquell mordent que et venen ganes de llepar-t'en els dits. Es un exel.lent postre que s'acostuma a acompanyar amb un traguinyol de Ratàfia feta de nous tendres de guissona també.

Dia de coques i de gresca, dia de germanor on tothom es alegre, dinant, riguent i traguejant l'aigua abundosa dels cantirs que sembla que t'inviti a beure-la pel broc gros.

El cel comença a ennegrir, les colles es comencen a preparar per marxar, el dia s'acaba musicat per la remor de l'aigua abundosa i s'agrupen a colles per prendre el camí entre xibarri i rialles que els portarà fins a casa sota un cel ple d'estrelles.


Maria Pilar



Comentaris

  • Ei, Maria Pilar...[Ofensiu]
    cassigall blau | 30-01-2006 | Valoració: 10

    Saps que soc un drogadicte de les coques de recapte i de sucre?

    M'has fet venir ganes de cruspir-me'n 3 o 4.

    Se d'un lloc secret on les fan de 2 metres!

    Per la teva manera tan guai d'escriure i pel teu amor a Lleida, ja t'he propossat per entrar al club de la Boira. Pero encara ho estem montant.

    D'on soc? doncs...de la Boira que ens fa l'aixopluc del mon.

    Petons

    pere

  • ummmm ... quina gana!![Ofensiu]
    La Banyeta del badiu | 19-09-2005 | Valoració: 9

    Hola M.Pilar: T'he enviat tres emails, però crec que no t'han arribat, segurament no he possat bé l'adreça.
    la meva és.
    provsan@hotmail.com

    He estat uns dies fora, però veig que "has fet els deveres del cole", jejejeje, escrius molt bé.
    Un petonet.

  • Llibre | 15-09-2005

    Has creat una imatge ben típica d'un conegut ambient, i t'has recreat en petits detalls (com és el cas de la gastronomia) per fer que ens immergíssim en el relat.

    Fins la propera,

    LLIBRE

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314300 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com