L’endema

Un relat de: aleshores
El botiguer estava manso, ja no parlava en gallec als catalans i no continuava amb aquells rituals on mig d’amagat i amb subterfigis i sobreentesos es comunicava amb els seus dos coreligionaris, quan no hi havia ningú a la botiga i de cop i volta paraven i somreien com dient “pareu que ara hi ha roba estesa.”

El un altre temps liberal i fins i tot seguidor del Partit (partidari del dret d’autodeterminació) , convertit després en dur constitucionalista anticatalà, ara de cop havia envellit, empetitit i sortia com d’amagat de casa seva amb l’esquena forçada fent gep,...

La feina era fer callar a aquells exaltats amagats que no anaren a l’1O, i que per fer-se perdonar la seva covardia d’abans, ara feien el fatxenda amb el nostre gallego, el defensor de la cultura occidental i dels avenços en pantans que havia produït el dictador.

El dia somreia al conjunt això sí; es podia demanar un cafè en català i t’entenien i no t’ho repetien per si de cas,...

Enrera quedaven els dies de lluita pacífica, aquelles gentades anant i venint del port a l’aeroport, passant per les casernes de l’armada civil. La Cunillera, fent honor al seu nom, s’havia fos terra endins,...va sortir al costat de Bolsonaro, parlant de socialisme i de la importància i exemple que va suposar la Secció femenina,...i de com havia de retornar a Espanya la Catalunya indepe.

FVI es trobava en un palau perdut entre Medina i la Meca amb el seu pare, traient sorra de les vies de l’Ave en torn de nit, això sí

Comentaris

  • Gràcies Aleshores:[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 18-11-2019

    Gràcies, per la teua observació que em fa pensar sobre la cadència en els dos primers versos, i després, em dius que canvie la cadència. Així em va quedar i haguera estat millor si haguera tingut més paciència per a compondre'l. De totes les maneres si el retoque, ja veuria si el edite de nou. Me'l repasaré i m'ho pensaré.
    I tanmateix a Nil i a SrGarcia, les ha encantant i m'han felicitat. Nil m'ha posat un "bravo" per tal poema.
    Salutacions.
    Perla de vellut

  • Hola Aleshores...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 17-11-2019

    Què tal et va.
    Gràcies per ser amic virtual. Et comente que t'invite a la meua pàgina i quan pugues ja em llegiràs alguna cosa meua.
    Gràcies i ja em diràs.
    Salutacions.
    Perla de vellut

  • No parlava en gallec...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 05-11-2019 | Valoració: 10

    Molt bé amb el botiguer que realment no volia seguir parlant en gallec als catalans.
    Un relat molt ben aconseguit per la seua força i la font d'energia de fantasia, que li has posat... M'he quedat admirat per aquest relat tan profund i tan entretingut.
    Ah! un bon detall, sobre el títol del relat, que has posat: "L'endema", que en realitat porta accent obert en la "a". Bé, no passa res, però és així.
    Gràcies per compartir les teues vivències...
    Una salutació...
    Perla de vellut

l´Autor

Foto de perfil de aleshores

aleshores

267 Relats

596 Comentaris

130652 Lectures

Valoració de l'autor: 9.84

Biografia:
Imatge de Cinctorres, obra del relataire rnBonet