La processó de Corpus.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Quan la vigília de Corpus, a la tarda, els oficials de la ciutat feien la tradicional passada anunciant amb el so de trompetes i tabals la processó de l'endemà, provocava als barcelonins una gran expectació. Aquell dia era de gala i d'alegria general, els carrers que passava o tenia que passar la processó es convertien en jardins de flors, es destacava la indumentària de la gent i la menestralia lluïa roba desmesuradament costosa, la roba femenina vaporosa, de organdí, de colors pàl·lids de primavera i la pluja daurada de la ginesta que queia dels balcons d'on es tirava a grapats, també pètals de rosa i fulles de taronger, que formaven una gran catifa espessa i olorosa.
Algunes noies amb veu clara i amb so de cant oferien ramets de ginesta i espígol; la ginesta és la autèntica flor del Corpus, és la que es tira en abundància quan passa la custòdia i quan passen els gegants.
La processó de la Seu, la més antiga de totes, hi ha constància d'una primera processó en el s.XVIII i estaven representats els gegants, el bestiar i les trampes que anunciaven la processó. El dijous al matí, totes les campanes anunciaven la festa, aquest ritual era esperat amb una gran alegria. La Tomasa no parava de tocar amb el seu so greu i ritual.
Els gegants i la part del tradicional bestiam fabulós que donaven tanta animació a les processons, formaven colla a la part del davant de la processó precedits per les "trampes" amb els seus timbals i el seu ritme anunciant l'arribada.
Seguit de les "trampes" els músics, els gremis, els convents, els col·legis, part del poble que hi volia participar, els armats, etc...
Em de destacar la tradició dels gegants, es té constància des del s.XIV, que sempre han estat vestits a la moda i adornats segons la època.
Hem de destacar els gegants de la ciutat, els gegants i gegantons del Pi i els gegants de Santa Maria del Mar. Aquests són els més coneguts i també els més grossos i feixucs. Els timbalers acompanyaven als gegants que tot musicant pels jamecs de la cornemusa es feia sentir d'una hora lluny i així entre paperets, caramels i serpentines anava desfilant la processó. Després de tot, era un gran espectacle, preciós, solemne i alegre. Record inoblidable, sentiment de tendresa.

Comentaris

  • Gràcies Pilar[Ofensiu]
    roda03 | 07-05-2006 | Valoració: 10

    Hola Pilar,
    Perdona que no t'hagui visitat fins avui en la teva processó de Corpus, el cas és que estic en període de final de curs i ens donen força feina. Però avui m'hi he escapat i ara mateix acabo de pasajar-m'hi. Ha estat profundament meravellós, ja que dos relats s'han fet amics, tanmateix com nosaltres Pilar. S'ahn trobat "La processó de Corpus" i "Records del meu carrer" i ves quina cosa! De seguida han entrellaçat les mirades i, s'han aturat a fer-la petar. Saps Pilar, cada vegada estic més convençut de la força dels nostres relats i que l'amistat la pots trobar des de qualsevol lloc insospitat. T'haig de confessar que em sento molt estimat per tots vosaltres i això és un dels tresors més importants que hom pot desitjar. Moltes gràcies per la vostra confiança i pels vostres ànims i comentaris, m'està ajudant moltíssim.
    Brindo per l'amistat, per la reflexió i per les nostres vides,
    Roda03

  • ara...[Ofensiu]
    Capdelin | 06-05-2006 | Valoració: 10

    els creients s'han convertit en turistes que ja no adoren déus i amb càmeres digitals roben catifes de flors, custòdies d'or i de llum i marxen freds ben lluny...
    ara tot és comerç, interessos econòmics, turisme... cal treure a déu sigui com sigui pels carrers dels diners dels diners amén!
    El teu relat fa olor a fe popular natural i innocent.
    una abraçada.

  • Corpus[Ofensiu]
    August | 05-05-2006 | Valoració: 10

    Una altre espectacles preciós d'aquells que expliquen els documentals de la Catalunya vella. Jo m'he trobat llegintlo veient pasar l'espectacle.

    Una abraçada!

  • Contestació a vitrasius[Ofensiu]

    En primer lloc vitrasius et tinc que donar les gràcies per les lloançes i les bones puntuacions que m'has donat. Però em dius que no m'he enrecordat d'anomenar la custodia i si que ho he fet quan anomeno que es tira la ginesta quan passen la custodia i els gegants. La història de la cadira del rei martí i tot lo que portava al seu vol m'ha semblat que era una mica massa carregat. Referent al que hem dius que els trobes curts, ja em fas contenta perque aixo demostra que t'agrada. Però també m'he donat compte a la pràctica que quant son una mica massa llargs no es llegeixen, com per exemple tinc "el carrer portaferrissa" que hi passa precisament això. Després també no poden ser tots de la mateixa mida perque tot té un punt d'acabament ja que de vegades es veuria la cosa massa forçada. Aquests senyors Valeri i Averrois que m'estan commentant aquest mateix relat són persones molt dignes dintre relats en català i jo crec que han fet una bona critica. Repeteixo que moltissimes gràcies per totes les teves atencions.

    Una abraçada

  • M'enrecordo[Ofensiu]
    vitrasius | 01-05-2006 | Valoració: 10

    Jo també m'enrecordo, encara que era molt jove, aleshores. He hagut d'explicar a la meva filla Aurea, el que representava la processó. El relat és massa curt pel meu gust. He trobat a faltar l'explicació del pali i la custòrdia. Malgrat tot et posaré bona nota.

  • D'una petita...[Ofensiu]
    AVERROIS | 01-05-2006 | Valoració: 10

    ...história en fas una obra d'art. Molt bé. Una abraçada.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314375 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com