La Mona de Pasqua

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

La Mona és l'obsequi que el padrí fa als seus fillols el dia de Pasqua florida. Aquest compromís ja ve firmat de la Pica Bautismal.
-Com és la Mona?
-La Mona clàssica és una coca o bé un tortell a on s'hi incorporen ous pintats de colors i purpurines molt llamatius i també palmetes.
Jo recordo, segurament una de les primeres mones que em va comprar el meu padrí, figurava una muntanya guarnida de bens i cabres formant un ramat i dos o tres pastorets tocant amb unes flautes. La vaig trobar tant maca que no volia que ens la mengéssim fins que en varen convèncer.
De les primitives mones a les del s.XIX hi havia moltes diferències, els pastissers Agustí Massana, establert al carrer Ferran de Barcelona i Medir Palet del carrer Avinyó van idear un altre tipus de Mona, pastissos més aviat rodons amb admetlla trinxada, almívars, xocolates i en un principi la mona a dalt. Després hi van posar altres variants així com un època que va ser moda posar-hi polítics. També es feien aquells grans ous de xocolata que segurament eren introducció europea.
L'àvia cada any explicava lo mateix, ella s'havia educat amb un oncle seu capellà, Mossèn Vicenç Tellosa. Rector Arxipreste de la Basílica de Santa Maria de Guissona. El sr. Oncle era padrí de una cinquantena de criatures. No volia quedar malament i aceptava cada any la feina de padrí; encarregant el pastisser 50 mones que més aviat eren monetes petites amb un ou al mig molt virolat. El dia de Pasqua havia fet parar per la minyona una taula molt llarga que servia per dinar quan hi anava el Sr.Bisbe amb els acompanyants a fer la visita pastoral.
Si feia posar unes estovalles blanques amb totes les mones a sobre tan acolorida que quedava molt bé. Ell s'assentava al cap de taula amb un gran sitial.
La canalla ja feia estona que s'estaven esperant al carrer, quan els hi obrien la porta pujaven tot esvalotats però quan arribaven a la sala els feia posar en fila i tot ceremoniosos li anaven a fer el "besamans" tot dient-li bona pasqua Mossèn Tellosa. Li prenien la mona que els corresponia. Molts d'ells quan arribaven a baix l'escala o el carrer ja se l'havien menjat.
No he pogut assabentar-me d'on prové aquest nom i aquesta costum de la mona, uns diuen que ve dels àrabs i uns altres dels hebreus però sigui mona o sigui mico o lo k sigui, els nens el dia de pasqua ben macos, ben vestits amb sabates noves i acompanyats del seus pares van tot il·lusionats a buscar la mona a ca el padrí.

Comentaris

  • HOLA Mª PILAR [Ofensiu]
    Ferran de Montagut | 18-02-2006 | Valoració: 10

    El dia que tu vulguis probar una bona mona sols m'ho has de dir, diuen els que me l'han probat que soc el millor en quant a això de fer mones o de fer pastissos en general, tant mateix també faig delicioses coques farcides de fruites de tota mena, a part escric com tu ja saps, almenys ho intento. Una abrasada Ferran de Montagut ( a casa també hi ha alguna antiqualla, per si t'enteresa)

  • (continuació)[Ofensiu]
    kukisu | 24-01-2006

    (Ho sento, se m'ha tallat sense voler-ho)
    Continuo:
    M'agraden totes les teves descripcions de les nostres pàgines tan viscudes i tradicionals, com en aquest cas la mona de Pasqua.
    Continuo llegint-te sempre que m'és possible i agraeixo el teu interès si em comentes, és com una vitamina, saps?
    Un petonet.

  • Enhorabona...[Ofensiu]
    kukisu | 24-01-2006

    Maria Pilar per aquesta descripció que fas de la mona q

  • hola!![Ofensiu]
    xaropdetu | 21-01-2006 | Valoració: 8

    moltes gràcies pel teu comentari, sempre s'agraeixen. Perdona per no seguir gaire els teus relats, però durant aquests últims mesos no he estat gaire per aquí RC i no comento gaire. Però t'afegeixo als preferits i així cada vegada que vingui a treure el cap ja et deixare algun comentari. Gràcies per enrecordar-te del primer comentari que't vaig fer, sóc com la teva padrina jeje també t'hauré de regalar una mona. xD
    Molts petonets i a continuar escrivint que ho fas molt bé!

    xarop

  • ola maria pilar [Ofensiu]

    ja es provat la mona si i li trobat molt bona

  • he quedat....[Ofensiu]
    Capdelin | 20-01-2006 | Valoració: 10

    meravellat al llegir la teva biografia: barcelona, puigcerdà, 200 auques, dibuix, pintura... ara m'explico la teva fecunditat artística i la perfecció dels teus dibuixos... gràcies per tants regals d'auques, dibuixos i atencions i delicadeses... respires sensibilitat...
    accepto el teu pla de fer riure als altres i m'hi apunto...
    però no comprenc allò que em dius sobre els relats, allò dels espais curts, petits dels nous a RC... m'ho hauries d'explicar millor...
    gràcies per tot i endavant amb l'art
    felicitats!
    una abraçada!

  • angie | 20-01-2006

    Un relat que em fa reviure moltes coses...
    La Mona de mantega de cacau amb totes les plometes de colors i pollets, i... jo estudiava a les monges del carrer Avinyó!.
    La Mona antigament era de massa de pa i els ous eren durs, cuïts. La meva nena fa dos anys en va fer una d'aquestes a l'escola bressol... jo no en tenia ni idea d'això. Es cel.lebra la fi del dejuni i la quaresma, posant-hi ous (símbol també de fertilitat, doncs és ja primavera)

    Un petonet enxocolatat,

    angie

  • Sí noia , tens tota la raó !!!!, em vaig deijar L'OU de sargir !!!, no hi vaig pensar en aquell moment, també si ho haguès possat , haguès pugut fer més gardela jejejeje.
    La mama en té un de vidre, que tota la vida l'he vist, i també l'he fet servit, perquè jo, encara que visqui en el segle XXI, de tant en tant, encara faig algún " cul de poll " com diu la meva mare als sargits que jo faig.
    Un petonet. Pilar

  • La Banyeta del badiu | 19-01-2006 | Valoració: 10

    Aiiiiii, la MONA !!!, que n'era de bona, sobre tot quand ets petit, i tot t'entre pels ulls, els colors , les olors, els sabors, tot fa goig, ai !! que n'era de bona la MONA quand jo era petita !!!. Un petonet. Pilar

Valoració mitja: 9.5

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314353 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com