La llum. Només la llum.

Un relat de: Josep Maria Basté Framis
La llum ho omple tot. No podem caminar a les fosques. Tots els passos que donem a les fosques son insegurs, plens de dubtes, incerts... Es la llum el que ens dona seguretat, el que ens permet veure de veritat com són les coses. I al cor li passa el mateix, no hi pot veure sense llum. Encara que només me n’adoni quan ho penso, encara que em sembli absurd, no puc viure de veritat sense llum al cor. I és que, en definitiva, no sóc realment jo sense la llum.
La llum que no s’apaga, la que sempre guanya a la foscor, la que esta dins meu i és part de mi. Jo no sóc jo sense aquesta llum. Quan les ombres de la nit m’assetgin, caldrà tornar a la llum, caldrà tornar al cor! Es així com podré saber que, malgrat tot, la felicitat és en la llum, és en la meva llum. No cal buscar-la més enllà, cal buscar més a fons.
La llum és agraïda. Quan hi és, hi puc veure simplement obrint els ulls, obrint els ulls.... Es per això que sé que cap esforç que faci per apropar-m'hi no es perd. El camí de la felicitat és descobrir, en la vida de cada dia, la llum present al meu cor. És la llum el que em fa feliç. És la llum, només la llum.

“El que has de fer és superar la por i la ràbia que hi ha dins teu. Deixar que la llum t’entri al cor i desfaci les parts que hi tens glaçades. Ser fort consisteix en això (...). Encara hi ets a temps. Encara pots tornar a ser tu mateix. Pensa. Pensa què has de fer.” (Haruki Murakami. Kafka a la platja. pag. 398)

Comentaris

  • una gran veritat[Ofensiu]
    Espurnes | 13-01-2019 | Valoració: 10

    gràcies Josep Maria per recordar-nos amb aquestes paraules profundes la realitat del veritable amor, sense el cor ple d'amor no som res i...encara hi som a temps, gràcies un altre vegada. M'encanta com escrius

  • Doncs mira[Ofensiu]
    llegiresviure | 26-04-2018

    A mi les ombres també m'agraden. No sabríem que és llum si no hi hagués l'ombra... Però entenc el sentit, fan massa mal i massa por les ombres...

  • Fora ombres![Ofensiu]
    Montseblanc | 17-04-2018

    Lluminós escrit que en poques paraules enlluerna, encara que quan l’acabem de llegir tanquem els ulls (potser encara més si tanquem els ulls). Sí, la llum és sota les parpelles, corrent per la sang, esclatant al cor.
    Gràcies per portar-la fins aquí!

  • A la llum[Ofensiu]
    Quim de Cal Terrisser | 17-04-2018 | Valoració: 9

    Bon relat Josep Maria, ens agrada molt! “llum”, tres lletres, i tant que dóna per pensar, per descobrir, per veure-hi! Quim/Teresa.

l´Autor

Foto de perfil de Josep Maria Basté Framis

Josep Maria Basté Framis

24 Relats

112 Comentaris

21804 Lectures

Valoració de l'autor: 9.63

Biografia:
Hola!

Sóc el Josep Maria, vaig nèixer el juliol de 1964 al barri de Sant Andreu, a Barcelona, on visc actualment. Llicenciat en dret i en filosofia.

Després de llegir molt, fa una mica més de tres anys, quan en vaig fer 50, em va semblar que potser també jo tenia alguna cosa per dir. He publicat des d'aquell moment alguns llibres:"Finestres d'eternitat" (2014), "Amb els ulls oberts" (2015), "El temps espiral" (2017), "La vida entre línies" (2017) i "Instint de vida" (2017) (que també ha aparegut en castellà).

A finals del 2018 m'han publicat el llibret "Viure a la intempèrie", que també recull alguns dels meus relats que hi ha en aquesta pàgina (i molt més). I avui (5 de febrer 19) ha aparegut un nou llibre (mes aviat llibret també). És ben cert que el cor sempre té nous colors i territoris que esperen ser descoberts. Es titula "Història d'una llàgrima" (Pagès Editors).

Moltes gràcies!

Aqui em podeu trobar a la vostra disposició, de veritat: jbastef@uoc.edu