La caseta de barrots

Un relat de: jovincdunsilenci
– Bon dia boniques. Se sap alguna cosa de la xiqueta?
Tots els matins orfes d'amor tampoc no compra el pa a ca Rosarín, ni passa tímidament entre dones que no li diuen res, ni sent els crits provinents de dins de la fleca:
– A voràs quan t'agafe, deshonrà!
– Ja vindràs, perduda, ja…
I la cotorra vinga a xisclar, ara quieta desafiant damunt del taulell, el temps just perquè la mestressa no l'enganxe. Parloteja:
– Oooh, que calor! Oooh, socorrooo!

La xiqueta es feia de voler. Se'n recordeu del primer dia que va entrar? No sabia res de les aus aquestes, sí, les que tenen la facultat de parlar. A la part de darrere del forn descobrí la gàbia, ella en deia caseta de barrots, i s'hi va acostar a l'ocell verd capficat en les pipes que pelava amb meticulosa trepidant precisió; semblava embadalida davant seu.
Sobtosament, l'au fa:
– Hola. En vols?
– No, gràcies –digué la petita refent-se del sobresalt i, corrent cap a la fornera– M'ha parlat! La cotorra m'ha parlat!
– Un dia l'agaf...
– No, per favor, no la mate!
– Oooh, Rosarínrosarín! Oooh, quina por! –baladrejant


Que graciosa era!
Encara la veig corrent esvalotada cap al mostrador, ensopegant amb mi: Perdone, senyor. Ningú no la pot oir, però els dies que no sent els colors ni l'escalf de la vida, la seua ànima es torç com si fora de fil d'aram i els plors suren damunt d'una nebulosa que anomena culpa. Ningú no la pot trobar. Oh, quina por, repeteix a espaiet quan camina recolzant-se en el meu braç. Si pensa que m'ha decebut tremola, si es mira els canells ferits i em parla de prudència, sé que vol dir por de desobeir-me i d'esdevenir allò que, involuntàriament, és… dins de la caseta de barrots que li vaig construir fa temps, anys. Prou!

L'home de Rosarín tanca bruscament el monòleg; ha parat d'imitar veus i de gesticular. Dins de la seua presó interior, és procliu al descontrol i desatén detalls com ara el to en excés pujat de la veu; per això se li apropava un cloqueig esfereïdor que ell no percep fins que ja és massa tard.


Comentaris

  • Molt descriptiu.[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 15-07-2019 | Valoració: 10

    Què terrorífic i a la vegada amb unes dites un tant "d'acudit" i gracioses.
    Les frases de: Les aus tenen la facultat de parlar; La seua ànima es torç com si fora de fil d'aram.
    Molt bé redactat i amb molta cuiriositat tan terroríficament...
    M' ha agradat llegir.
    Encara que t'he llegit alguns, de més antics, van agradament més...
    Una abraçada...
    Perla de vellut

  • Està bastant bé.[Ofensiu]
    cuidador_d-ossets | 10-08-2018 | Valoració: 8

    No és tampoc una meravella de relat, però m'ha agradat suficient. Pensa que agradar-me a mi no és regalat, i no ho dic volent tenir orgull...

    Es entretingut lo de la cotorra, la nena que la defensa i que se'n sorpren, i la mare autoritària, i lo del pare que, si ho he entès bé, era ell qui parlava enlloc de la cotorra Tot plegat passes una bona estona amb els relats.

    Pensa, i no ho dic de broma, que si ho pasessis bé amb TOTS els relats del món, encara que només fós suficientment bé, la literatura seria jauja. No faig broma.

    Ah, i gràcies pel teu comentari al meu relat.

    Ens veiem, jovincdunsilenci!!!

  • Que un diàleg...[Ofensiu]
    rnbonet | 22-01-2018

    ...tinga credibilitat -per realista i sense embuts- és difícil. Tu ho has aconseguit. A més a més, aconseguir incloure'l dins el llenguatge poètic que traspua la resta, encara és més problemàtic. Ben fet!

    Salut i rebolica!

  • Sí que...[Ofensiu]
    Montseblanc | 29-11-2017

    ... fa por, com diu l'Aleix. I a la vegada voldria que fos més llarg per gaudir més estona de les teves lletres, el llenguatge, els diàlegs, l'ambient que tan bé recrees, és com si ho pogués escoltar...

  • Bons dia Àlex [Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 20-11-2017 | Valoració: 10

    Un relat on els diàlegs posen la pell de cacatua. Fa por. Però et felicito pel llenguatge. Una forta abraçada. A l’eix

Valoració mitja: 9.33