Henry James

Un relat de: T. Cargol

Podem fer literatura perquè hem vist l'esclat meravellós de la natura, però no en formaven part. És l'eco de la veritable poesia, però si es viu, per a que explicar-la per escrit?

La bèstia - en un sentit noble vull dir -, encara que mori aviat, no és infeliç. Nosaltres som els infeliços que ens girem cap a aquella llum de l'esclat fent-nos preguntes, com fent un eco i traslladant en el temps i l'espai la seva glòria.

Les bèsties - tot mastegant, per exemple, la polpa del "jonc" - no en fan de poesia, no la necessiten, no han tingut sensació de ser fora de la història: la vivien. En la literatura hi ha un patiment, el patiment de l'espectador: hem volgut conèixer la mare abans de simplement gaudir de la seva cura i hem comprovat amb esglai que podíem deixar de tenir-la.

El que viu amb plenitud fa poesia però sense saber-ho, com el que salta o córrer sense conèixer les lleis de la física: sense voler.

I nosaltres, com el voyeur necessitem veure que follem a través d'un mirall per gaudir i per saber del cert que ho fem; i fins i tot més: hem de sentir la veu de qui ho fa, sinó no ens satisfà la simple vida mortal; no ens satisfan els esdeveniments normals de la vida.

Estem separats de la veritable vida per un acte de rebel·lia: qui ens ha portat aquí si no haguéssim volgut aparèixer-hi, si no estàvem preparats per venir-hi i expliquem històries per transcendir per ser més que el tronc del teix o l'olivera: mil·lenaris.

Henry James ens explica - més ben dit, ens reconeix indirectament -, que no hem vingut a conèixer el mon sinó a gaudir-lo a transformar-lo, en Daisy Miller: l'autor se n'adona al final que la seva gran pífia és no haver-se involucrat, no haver-se lliurat quan calia a l'amor de la noia a la qual creu ximpleta, poc culta, capriciosa, pres d'una insaciable necessitat de conèixer: conèixer per a què, si no per a transformar? Per a reiterar-se i "gronxar-se" potser, en la idea del final en lloc de viure el present?

I en diari d'un home de cinquanta anys, se n'adona i descriu bellament el seu fracàs pretesament analític, viscut un "xardorós" maig a Florència, mentre presumeix vanament de la seva experiència i "estratagemes".

Ens fa un favor, és breu i concís, no cansa però és millor el silenci absolut de la natura.

Comentaris

  • The Beast in the Jungle, un exemple més[Ofensiu]
    T. Cargol | 29-05-2007

    A The Beast in the Jungle, Henry James se centra també en la dificultat d'entendre i de transmetre els sentiments cap a la dona estimada; el seu afany, fins i tot obsessió de conèixer la veritat que la dona protagonista sap sobre ell, des d'un pla purament intelectual, masculí - sense inteligència emocional - no li permet veure la realitat de la dona amb la qual te una relació excepcional al llarg del temps. Està massa centrat en ell mateix i desconeix la passió.
    És clar que el fotut text anglès és difícil d'entendre de veritat, però crec que he agafat la idea.

  • No he entès gaire el relat, però...[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 14-02-2007 | Valoració: 7

    No he entès gaire el relat, però he de reconèixer que té bona pinta, segur que deu ser bo.

    Bé, no res, ja parlarem. Salut!!!

  • Tota la raó...[Ofensiu]
    rnbonet | 03-01-2007 | Valoració: 10

    ...et done, amic!
    L'H.J. ens dona literatura, ens l'ofereix... I és bona, tot siga dit! Malgrat siga ficció.
    Els silencis de la natura, però, ens emboliquen en una essència innegable, vívida, viscuda...
    Ara, millor en companyia!
    Salut i molta rebolica per l'any que comença!

  • Reflexions interessants[Ofensiu]
    Suzanne | 03-01-2007

    Estic d'acord amb les teves reflexions sobre la literatura. Crec que la literatura neix d'una insatisfacció que ens porta a crear. Així veig jo l'esperit de l'artista: hi ha qui crea música, hi qui crea amb pintura, hi qui crea amb paraules. Ens hi hem de veure reflectits per sentir-nos complets, i si tenim reconeixement, doncs molt millor...(Buenu, després de llegir el que acabo d'escriure em sembla que són obvietats, però en fí ja que estic...)
    De la segona part, no puc dir res perquè de Henry James només he llegit Otra Vuelta de Tuerca. Potser ara m'animaré a llegir més.