Comboi 415

Un relat de: T. Cargol
Comboi 415
Són les 8: 7’ del mati. Divendres. Entra a l’estació el comboi: el 415. Mateixa gent? No, persones equivalents. Absència de canvi. Comboi que no em du a enlloc,aparentment. Dos elements, però, destacaran,avui: el noi jove cec que puja al vagó allà on jo baixo i la noia espectacular que s’ha perdut a aquella hora al metro.
La nostra mirada masculina te els seus límits: sota l’apariència, la dona té el seu mon (quin descobriment! Vull dir un mon, mon! No un appendix). Sovint en les parelles, que s’acompanyen o discuteixen o s’ignoren o s’amanyaguen, al metro,ella es veu més desperta, més lúcida, menys resignada, més disposada a lluitar. Es difícil veure un home intel•ligent. Vull dir, amb cara de despert. Que no du la mirada perduda,...Sí hi ha un mon femení, transparent, ignorat. per explorar a la nostra vora. Només cal aixecar la vista(d’espatlles cap amunt) Ceguesa i bellesa, interiors.
Però la societat no ajuda gaire a aquest comboi 415. Mireu que clar que ens ho diu el diccionari en el seu punt 2: “colla d’obrers”. Sí, probablement ho som, perquè no posseïm el mitjà de producció i ens paguem allò que fa possible el negoci, a l’home que s’espavila i sap moure’s al mon. “Grup nombrós de refugiats o presoners”, prossegueix. No és pas contradictori amb el punt anterior. “Que hom tramet [com una mercaderia, afegeixo] d’un punt a l’altre”.
comboi

1 1 m. [LC] [TRG] [DE] Conjunt de vehicles de transport que tenen una mateixa destinació i fan la ruta plegats.
1 2 m. [OP] [TRG] Tren 2 .
1 3 m. [DE] Formació naval de vaixells mercantils escortats per vaixells de guerra, que, en temps de guerra, els protegeixen de possibles atacs enemics.
2 m. [LC] [TRG] Colla d’obrers o grup nombrós de refugiats o presoners que hom tramet d’un punt a un altre.

Comentaris

  • Molt curiòs i humà[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 17-05-2013 | Valoració: 10

    El tren o el comboi és tot un món.... Jo vaig conviure uns anys entre Sant Pol de Mar i Barcelona... i el tren de rodalies era el meu company quotidià.
    Tens correu ? Vull fer-te una proposta.