Escac i mat

Un relat de: Mansuba

El campió ha guanyat tots els adversaris, fins i tot el cardiòleg, el millor jugador del centre. Està a punt de rematar la jornada de partides simultànies, la darrera activitat commemorativa del desè aniversari de l’hospital. La penúltima partida l’ha enllestit amb un escac i mat.

Només li queda fer front al seu veritable repte, l’últim jugador que l’espera darrere el tauler. Quan el noi ha arribat amb els seus dos acompanyants, l’ha agafat desprevingut. Ningú l’havia informat i ja no s’ha pogut treure del cap aquella imatge. A l’última jugada, el noi ha mogut la dama negra.

El campió medita la seva resposta. Abans ja ho ha provat movent el cavall, però el seu contrincant no se n’ha adonat. Aquest cop decideix moure la torre i l’encerta. Com esperava amb delit, el noi torna a moure la dama negra i diu: «Escac i mat!». Alleujat, el campió li allarga la mà, acceptant la derrota.

El noi somriu i, per uns moments, l’extrema pal·lidesa desapareix de la seva cara. S’acomiada del campió, però no té prou força per aixecar-se. La infermera assegura la bossa que penja del porta sèrum i el zelador comença a moure la cadira de rodes. Plegats enfilen el camí de tornada cap a la seva habitació.

Comentaris

 • Enhorabona[Ofensiu]

  Benvolgut/Benvolguda participant:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA COLLA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

  Cordialment,
  Comissió de Concursos - ARC


  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .............................................................................................
  Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
  Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
  Vila/Ciutat ......................................................................................
  comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
  Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
  Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
  AUTORITZO
  a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La colla» que s’editarà a finals de 2022,
  on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
  Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data ......................................................

 • Campió[Ofensiu]
  Prou bé | 15-11-2021 | Valoració: 10

  Preciós relat en el contingut i en com ho descrius! M'ha agradat. És un granet de sorra en l'esperança basada en la generositat!
  Amb total cordialitat

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Relat rebut correctament, entra a concurs.

  Gràcies per participar.

  Comissió XII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Mansuba

15 Relats

59 Comentaris

4469 Lectures

Valoració de l'autor: 9.67

Biografia:
Mansuba

Tot va començar per tenir un gran contador d’històries ben a la vora. Això va estimular el meu interès per la lectura ja de jovenet. Després de molts anys de gaudir de família i professió, van sorgir les ganes d’escriure històries. Vaig tastar la formació a una escola d’escriptura i em vaig quedar fascinat per aquest món. Avui encara hi segueixo enganxat.

L’abril del 2021 vaig publicar el meu primer llibre: Atrapat (Témenos Edicions). És un recull que inclou quinze contes i cinquanta-tres microrelats. Per a qui en vulgui fer un tast, alguns relats inclosos al recull es poden trobar també en antologies i llocs web d’accés lliure:

Conte L’Àngela (pàgines 83-86).
Conte Grans de sorra.
Conte Dues paraules.
Micorelat La col·lecció.
Microrelat Línia vermella.
Microrelat Traïció.

Mansuba era el terme que utilitzaven els àrabs dels segles IX i X per anomenar un problema d’escacs. Van ser molt populars al seu temps i els solien agrupar en col·leccions de problemes que anomenaven Mansubat. Aquests problemes sempre plantejaven una situació desesperada amb una amenaça decisiva, però que tenia una solució. Sovint, l’amenaça era de mat immediat (mat en una). L’objectiu dels Mansubat era obligar el jugador a trobar la solució, que era única. S’ha dit que tenien també un aspecte místic: al centre de la desesperació brolla l’esperança.