El noi de l’Hortènsia [ i 8 ]: Epíleg

Un relat de: rautortor
“En nom de Déu Nostre Senyor, amén.

Jo, Arnau de Castissent també conegut com Francesc de Santa-Clara, de vuitanta anys poc més poc menys, detingut en mon llit de malaltia corporal de la qual temo morir, estant, emperò, amb tot mon bo i clar enteniment i volent disposar de tots els meus béns corporals, faig i ordeno aquest mon darrer testament.

Prèviament, elegeixo sepultura al costat de la meva estimada mare Hortènsia Puig de Torredà, al nostre mausoleu de Castissent, amb l’epitafi, Hortènsia i Arnau, mare i fill eternament.
En primer lloc, nomeno la meva filla Arianna Puig de Castissent hereva universal de tot quant tinc i posseeixo, i de tot quant, legítimament, se’m deu i em pertany, d’acord amb els llibres de comptes de la meva hisenda. Per altra part i abans de res més, ordeno que tots i qualssevol deutes meus siguin satisfets als corresponents creditors.
He estimat molts homes i dones al llarg de ma vida, però només tinc notícia d’haver engendrat una filla; cas que hi hagués algun altre fill, fins ara desconegut per mi, deixo un fons de diners i béns immobiliaris dipositats en la notaria degana de Balaguer durant un període de deu anys, transcorreguts els quals, tots aquests béns passaran a l’hereva universal.
Desitjo i ordeno, així mateix, que es construeixin dos mausoleus: un al cementiri de Campo Verano a Roma reservat a la dolça Paola, la ragazza di Sant’Angelo, i un altre al cementiri de San Michele a Venècia perquè hi reposi mon estimat Tadzio.
És el meu desig que es conservi intacta la meva extensa biblioteca i també tot el patrimoni artístic aplegat a les sales del casal de Castissent i al palau del raval de Menàrguens, sobretot i principalment, les marededéus de la capella del palau.
Disposo, encara, que l’endemà de la meva mort el notari degà de Balaguer faci lliurar en mà a la meva filla Arianna una còpia de la present escriptura juntament amb la clau de plata que es troba nuada a la cinta de seda que entrellaça els dos volums de les Œuvres poétiques d'Adam de Saint-Victor de Leon Gautier, guardats en un prestatge de la nostra biblioteca de Menàrguens, palesant la referència I-41-8 i II-189-1.

Aquesta és, doncs, la meva última voluntat i aquesta vull que prevalgui per via de testament, el qual fou fet a la ciutat de Balaguer el dia vuit de setembre de 1972 en presència del notari i testimonis legals.”

Comentaris

  • No tinc costum de [Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 20-06-2015 | Valoració: 10

    llegir els comentaris que fan els demés relataires, no sé si per mandra o par manca de temps. Però, en aquest cas, he llegit el que t'ha fet la Mercè Bellfort i ratifico cadascuna de les seves paraules sense rebutjar-ne ni una. Ets un escriptor brillant, ben documentat i amb un domini de la llengua extraordinari.
    Què més puc dir? Res més, que Déu et doni molts anys de vida per a que ens delectis amb els teus escrits.

    Una abraçada de revetlla!

  • Tot s'acaba... O no![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 25-05-2015

    Hem arribat, mitjançant aquest "Epíleg", a conèixer les darreres voluntats del nostre personatge Arnau de Castissent, el qual ens ha tingut pendent dels seus moviments al llarg d'uns quants capítols.
    Capítols molt ben trenats, amb un interès per part del lector que ha anat "in crescendo". Bona feina la teva de presentar la vida de l'Arnau en aquest concurs sobre "El cicle de la vida" com una unitat al voltant de la qual ha girat tot l'entrellat.
    Més enllà de l'interès de la trama el que destaco i valoro especialment és el domini lingüístic que has demostrat així com la magnífica ambientació que ens has ofert. Ajuntant ambdós atributs es pot dir que hom té ben guanyada la partida. O el joc: el joc d'escriure i saber transmetre mitjançant la paraula acurada, selecta.
    Per tot plegat et vull felicitar tot desitjant que aquest art teu no s'acabi mai.
    Una abraçada i moltes gràcies pels excel·lents comentaris dels quals deixes bona constància en aquesta pàgina nostra de relataires lletraferits: RC.

  • molt bo[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 21-05-2015 | Valoració: 10

    M'agrada
    Montse

  • Nota pel lector[Ofensiu]
    rautortor | 21-05-2015


    La cinta de seda unia els dos volums de les Œuvres poétiques d'Adam de Saint-Victor (edició de 1858-1859) per la pàgina 41 del volum primer [I-41] i la 189 del segon [II-189]; així mateix, els números 8 i 1 feien referència a les estrofes que apareixien a les respectives pàgines:

    Cur, quod Virgo peperit,
    Est Judaeis scandalum?


    [Per quina raó, el que la Verge parí
    és motiu d’escàndol pels jueus?]


    Salve, mater Salvatoris,
    Vas electum, vas honoris,
    Vas coelestis gratiae;
    Ab aeterno vas provisum,
    Vas insigne, vas excisum
    Manu Sapientiae!


    [Salve, mare del Salvador,
    vas d’elecció, vas d’honor,
    vas de la gràcia celestial;
    vas predestinat des de l’eternitat,
    vas insigne, vas excavat
    per la mà de la Saviesa Divina.]

    A més a més, cal remarcar que entre les imatges marianes de la capella hi havia una marededéu sagrari que Arnau havia comprat a un antiquari mallorquí. D’altra banda, val a dir que ambdues cites es refereixen al dietari original, ja sigui per facilitar indicis del lloc on estava guardat, ja sigui per insistir en la importància que tenia respecte del bon nom de la família i de la seva seguretat i salvaguarda de cara a possibles atacs de qualsevol persona hostil.

    De moment, deixem a la perspicàcia de cada lector la interpretació de l’entrellat.

l´Autor

rautortor

223 Relats

757 Comentaris

140246 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Raül Torrent i Torrent (Menàrguens, 1945)

A més d’un sentimental impenitent, em considero un lletraferit sense remei. La docència, la història i l’arquitectura són la meva dèria i conformen bona part de les meves metes; la poesia, en canvi, és la companya de viatge, complaent i seductora, que tothora m’ajuda a descobrir qui sóc.




Fotografia d'Arno Rafael Minkkinen