El metge del meu poble - Don Eduard Camps Cava

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Era un sant baró i no hi havia poble dels voltants que no ens l'envegés. Ja era vellet quan jo el vaig conèixer, però amb la seva mula mansa i el seu parasol vermell corria encara per valls i turons per atendre els malalts de llogarrets i masies amb l'afecte d'un pare. A tot arreu trobava bona acollida i si la seva ciència no era gaire moderna ni gens complicada, en canvi el seu bon humor i la seva bonhomia eren excel·lent tònic pels malalts que visitava i pels seus familiars.

Enemic declarant de les drogues modernes i de les injeccions, deia sovint que dels remeis acabats en ina el més efectiu era la gallina i no receptava altres coses que cataplasmes de llinosa, tisanes d'herbetes, i flors cordials, lavatives i sangoneres. No cal dir que amb aquests procediments la seva fama entre els camperols era immensa i acostumaven dir d'ell que era l'aigua de bacallà: que si no cura tampoc no mata...!

Dels conflictes en què s'havia trobat per la ignorància dels camperols que visitava en tenia un feix per contar. Una vegada va receptar unes píldores a un malalt, recomanant que n'hi donessin una cada tres hores. La muller del pacient li féu notar que no tenien rellotge per comptar les hores.

- Ni rellotge de sol? - preguntà el doctor.
- No senyor. Com que de nit no marcava el vam treure.
- Doncs mireu, cada vegada que canti el gall, doneu-li una píldora.

A l'endemà, quan tornà a veure el malalt el trobà sense cap variació. I al capçal del llit, la capsa de píldores era encara ben plena.

- I doncs, les píldores? No les heu utilitzat?
- Si, senyor - respongué la dona - però a la tercera ja s'ha mort.
- S'ha mort? Qui?
- El gall, pobra bèstia! Com que vostè ens va dir que n'hi donéssim una cada vegada que cantés!

Un dia visità un malalt que vivia en un casal vora la riera on hi havia uns quants àlbers magnífics. Després de receptar l'acostumada tisana d'herbetes i un cataplasma ben calent recomanà que l'endemà al matí a punta d'alba li donessin una lavativa.
L'endemà trobà el malalt tot aplanat de fadiga amb el cos ple de verdancs i blaus i amb tots els símptomes d'un greu refredament.

-Què li heu fet a aquest home? - preguntà tot alarmat.
-El que vostè ens va dir. I per cert que ens ha costat molt de pujar-l'hi.
-De pujar-lo on ?
-A la punta de l'àlber per donar-li la lavativa...

Els ignorants pagesos, havien pujat el malalt, amb cordes i politxes, fins al cim d'un dels enlairats arbres per complir allà l'ordre del metge!
Aquest va ser Don Eduard Camps Cava, gran metge que fou de Guissona. Va ser un gran arqueòleg, home enamorat de la seva terra que va soscavar fins a les arrels més profundes per saber la història del seu poble, prova és el museu arqueològic de Guissona que mostra la època romana e ibèrica.

Comentaris

  • Alguns errors[Ofensiu]
    fuig1 | 25-07-2009

    Sóc neta del dr. Eduard Camps Cava, i en el teu relat hi ha bastants errors, com si haguessis sentir tocar campans sense saber on.
    El més garrafal, i l'he comentat amb gent del poble que el va conèixer i està tothom d'acord, el meu avi anava a cavall quan era jove, i potser amb un paraigües pel sol, encara que estic segura que mai hauria sigut de color vermell (aquest és el capellà del pessebre), però quan era vellet, que és quan tu dius que el vas conèixer, anava amb cotxe. Va ser un dels primers de la comarca en tenir cotxe, i quan ja era molt no molt¨"vellet", perquè vellet no ho va ser mai, sinó quan ja era molt gran i estava malalt, l'acompanyava amb cotxe algú del poble.
    Em va saber greu el retrat que vas fer d'ell, perquè no és aquesta l'imatge que en tenim no només la familia sinó tothom que el va conèixer. He parlat amb gent del poble i tots m'han explicat històries d'ell, però no pas d'aquest tipus, sinó de les vides que va salvar amb la seva saviesa, dels bons consells sanitaris que donava i el seu amor a la seva professió, que li va costar la vida, doncs va morir d'un càncer radiològic a la mà dretaperquè tenia un dels pocs aparells que hi havia a Catalunya i, com és natural, era molt imperfecte i mai va voler utilitzar els guant protector perquè deia que li feia nosa per atendre al pacient.
    En fi, algun dia escriuré un relat sobre el meu avi, el dr. Eduard Camps Cava, que no farà riure tant com el teu però serà la història d'un home extraordinari com pocs n'hi ha i, encara que soni passat de moda, el que s'en diu un home bò.

  • Felicitats per tenir memòria històrica[Ofensiu]
    Santesmasses | 13-07-2008

    Soc de Guissona i m'he llegit el teu article sobre l'Eduard Camps Cava. T'expliques de manera il·lusionada i ho comuniques al lector.
    Hi ha moltes coses importants a dir d'aquest metge, com per exemple que durant la guerra civil, quan l'anaven afussellar, les dones de Guissona van assaltar el vehicle que el traslladava a la mort i el van rescatar.

    Gràcies: Xavier Santesmasses Benet

  • un prohom[Ofensiu]
    August | 21-04-2006 | Valoració: 10

    Ai maria Pilar!! que n'és de dolenta la ignorància! però quin fart de riure amb aquests pagerols. Imagina't la cara del pobre metge veient aquestes animalades.


    Un petó.

  • La Banyeta del badiu | 19-04-2006 | Valoració: 10

    Recoi !, si que n'erent de caparruts els catalans d'aquella época !. L'ignorancia, o et mata o et fa ser més viu que un llumí.
    Un petunet. Pilar

  • JA JA JA !!![Ofensiu]
    Carlos ellokodelxovo | 17-04-2006 | Valoració: 10

    que divertit !!
    aquest metge s'ho hauria de pasar molt bé recordant les seves anècdotes dels seus pacients ... ostres quina estona més bona he passat llegint aquest relat :)

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314651 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com