El darrer viatge

Un relat de: Pol.lux

El dia de la meva mort em vaig llevar a les 6 tocades, amb els llençols encara gravats a la cara, i em vaig vestir d'una revolada, sense ni tan sols dutxar-me. No vaig esmorzar res, tot i sentir la panxa més buida que mai, i en un tres i no res ja era al carrer fent cursa cap a l'estació dels ferrocarrils. L'aire transportava un fred d'aquell que glaça, del que s'escola fins al moll dels ossos i no en surt mai més. Malgrat això, i les llàgrimes que aquell aire siberià em va ocasionar, en un moment ja em vaig veure dins el vagó.

El dia de la meva mort el tren atapeït de gent que circula cada dia a aquelles hores cap a la mateixa destinació era buit. Només hi era jo, i una persona d'esquenes tres fileres més endavant. Vaig notar l'escalfor que sortia de la reixa que protegia el marc de la finestra i vaig recolzar el cap damunt del vidre, encara suós del mateix aire fred que conservava al moll dels meus ossos. La persona que compartia amb mi el vagó va resultar ser una dona de vora 90 anys, de cara arrugada i caminar feixuc. Es va llevar, es girà, i s'encaminà cap a mi.

El dia de la meva mort, la iaia Solord, que ja feia set anys que ens havia deixat, tenia els ulls més verds que mai. Sense demanar-me permís, va seure al meu davant i em va demanar si estava segur del que estava fent. Vaig intentar balbejar afirmativament, però tan sols vaig ser capaç d'emetre un xiscle que fins i tot a mi mateix em va fer esgarrifar. Em va dir que m'enyorava, però que trobava que encara no era hora de retrobar-nos. Tot seguit s'aixecà, maldestrament, i serpentejà entre els seients fins a tornar a seure al mateix lloc, donant-me l'esquena.

El dia de la meva mort el tren no va fer cap parada fins a la seva destinació, però sí va passar el revisor. Em va haver de demanar el bitllet dos cops, fins que no vaig desenganxar la meva galta del vidre, i quan li vaig veure la cara em van saltar les llàgrimes. Mai no havia vist la mare amb gorra, tot i que vaig ser capaç de reconèixer-la a primer cop d'ull. Feia la mateixa cara que el darrer dia que la vaig veure, banyant mon germà en una banyera de l'any de la picor. La mare no va dir res, simplement va seure al meu costat. Feia que no amb el cap.

El dia de la meva mort al transport públic hi podien accedir els animals domèstics. Quan vàrem arribar al tercer poble de costa, vaig notar que alguna cosa m'estava ensumant els baixos dels pantalons. Només tocar-la, la Sade se'm va tirar al damunt. Em mirà amb els seus ulls de puça, negre lluent, i em llepà tota la cara. La mare la va intentar acariciar, però la Sade li va dedicar un grunyit. Havia estat una gossa molt afectuosa, però a la mare no la coneixia. De seguida percebé l'olor de la iaia Solord, i se n'hi anà. Sempre s'havien portat molt bé.

El dia de la meva mort, quan vaig arribar a la destinació, vaig baixar del vagó sense dir adéu. Vaig sentir un xiulet, i no vaig poder evitar girar-me i veure aquelles tres cares, ja desconegudes, amb el nas enganxat a la finestra i dient-me adéu amb la mà. Jo ni tan sols els vaig tornar la salutació, convençut que en poc temps els tornaria a veure, i vaig començar a caminar vigorosament entre la munió de gent que envaeix les estacions de les grans ciutats a aquelles hores del matí. Vaig comprar un bitllet de metro i em vaig endinsar en aquell taüt de perfums cars.

El dia de la meva mort la gent del metro tenia la cara més grisa i la barba més deixada que mai. M'espiaven d'amagat, sense dir res. Cada cop que connectava amb la mirada d'algú, girava el coll amb celeritat divina i dirigia l'esguard cap a una altra banda. I així un darrere l'altre fins que els vaig col·locar tots de cara a la paret. Aleshores, els vaig dedicar un gest de repugnància i vaig prendre posicions per baixar del vagó. El suc que regalimava del vidre de la porta em va recordar el fred del matí, i em va fer estremir.

El dia de la meva mort el moll era buit, i els pescadors eren a la llotja venent el peix de mala qualitat que naixia en aquelles aigües putrefactes. Em vaig atansar a la vora del passeig, fins que vaig veure la meva cara demacrada reflectida en les onades negres. Per darrera vegada, vaig aixecar el cap, em vaig pentinar els cabells amb les mans obertes i vaig xuclar l'aire amb tota la força que m'atorgaven els meus pulmons de fumador crònic. Vaig fer una passa endavant i em vaig deixar empassar per aquell líquid que em rabejà fins al meu darrer alè.

Comentaris

  • Idees i tècnica[Ofensiu]
    ciosauri | 10-06-2007 | Valoració: 10

    M'han agradat les dues coses. "El dia de la meva mort": ens fa inevitable el que passarà; és segur des de l'inici, i es recorda contínuament. Els afectes ens vénen a trobar; afectes que ja no hi són. Ens creuem amb gent que no significa res, i per a qui no signifiquem res. I la fi no és agradable. Gens. Però era inevitable, ja ho sabíem.

  • què fàcil has fet un suicidi....[Ofensiu]
    Noia de vidre | 14-03-2007 | Valoració: 10

    una narració dura, unes imatges nostàlgiques que fereixen i esgrimen el que portem dins...
    molt bo... Un darrer viatge, que feim sols.
    un petonet de vidre!

  • Genial[Ofensiu]
    bytecircus | 12-03-2007 | Valoració: 8

    M'han agradat molt les escenes del tren. També trobo el relat genial.

  • Lilith | 12-03-2007 | Valoració: 10

    Sobren els motius, no? El tren fa el relat molt oníric. La trobada afectiva fantàsticament realista. Trobo el relat genial.

Valoració mitja: 9.6

l´Autor

Foto de perfil de Pol.lux

Pol.lux

65 Relats

133 Comentaris

75307 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Vaig néixer la matinada d'un dia de març del 84 en una ciutat que només conec per fotos. Després d'un breu pelegrinatge familiar pel litoral català, sempre cap al sud, vaig anar a espetegar a Vilanova i la Geltrú, on resideixo actualment.

Malgrat la meva vocació per les lletres, una inèrcia gairebé congènita em portà, primer, a fer el batxillerat tecnològic i, dos anys després, em féu decantar-me per l'enginyeria informàtica. Sortosament, un grapat de fulls de calendari més tard, vaig redreçar el meu camí, i vaig cursar alguna cosa en la universitat que duu el nom del polèmic benvolgut Pompeu Fabra.

Quant al meu jo escriptor, mai no he passat de relataire aficionat, i és per aquesta raó que la meva obra es redueix a allò que podeu trobar aquí i a alguna altra cosa tan ridícula que em fa vergonya d'ensenyar.

Als lletraferits:

http://adhucat.blogspot.com