EL CAU DEL SABATOT

Un relat de: Ros Martí
En Roger seu com sempre en un balancí de vímet vora la finestra. Avui l'ha deixada oberta perquè entri el sol i fugi la nit, esquerpa com una sargantana, amb les seves olors resclosides de noies i nois barrejats i entortolligats enmig de la buidor d'un futur que no gosen imaginar. Sempre arriba el primer al cau, hi hagi reunió general o no, hi hagi feina per enllestir o no. Quan hi està sol li agrada estirar-se a la catifa per a escoltar música i de vegades s'adorm i d'altres, quan arriba algú més, ho fa veure i els escolta parlar sense que se n'adonin. Hi té molta traça. Avui sembla que volen fer fora algú de la colla i pensa si no serà ell, que potser els fa nosa ja que és l'únic que no està emparellat i és per això, i per la malaltia, que sempre roman al seu racó amb les cametes arronsades, els braços creuats i el cap pengim-penjam. De vegades les parelletes no s'estan gens de fer trapelleries i jocs amorosos i ballar nues davant 'ell quan resten sols. "No se n'adona pas, coi de Sabatot". Però ell, malgrat tot, sent el pessigolleig allà baix i com li creix el "pipi" i se li escapa aquell sabó pudent entre les cames. Quan hi ha massa xerinola i soroll comença a bavejar i moure el cap en cercles i se li giren els ulls. És llavors que tothom fa cas al Sabatot. Tots li diuen així i li agrada tenir un malnom, com els altres: el Trespotes, el Tronc, la Bleda, la Vestitblau...

A la tarda es farà una reunió extraordinària i tots sabran el què. El Sabatot, però, ja ho sap. Sap que no el faran fora a ell, que és imprescindible, que és l'excusa perfecta per que els altres obtinguin gairebé sempre el permís de llurs pares per a anar al cau. I com n'estan d'orgullosos d'ells, que perden les tardes dels dissabtes fent companyia al Sabatot; a ell, que camina d'aquella manera desmanegada que sembla que hagi de caure i que parla amb uns sons guturals que amb prou feines són entenedors. Com se'n senten de cofois d'eixos fills, tan generosos i empàtics!

Comentaris

  • M'agrada[Ofensiu]
    TerricheT | 30-04-2022

    Un relat ple de cor, de sentiment. M'agrada com el desenvolupes i com el tanques. Res més a dir, un molt bon relat, et felicito per la tria i et desitjo sort a la final.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA COLLA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió de Concursos - ARC


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La colla» que s’editarà a finals de 2022,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • El xaval [Ofensiu]

    Un relat molt colpidor que encares amb molta finesa i alhora duresa punyent. Aquestes persones que han triat néixer així per acomplir el seu treball espiritual a la terra són també un exemple alliçonador per a la resta de mortals que els envolta. A mi m'ha afecta forca trobar-me en aquestes situacions....Però he anant superant'ho amb els anys. El tema de la sexualitat tal com el tractés al relat, sòrdid i alhora jogaire, mereix una puntuació d'un déu en majúscules. Mercès per apropar-nos a una realitat to sovint ignorada. Nil.

  • El cau[Ofensiu]
    Prou bé | 04-04-2022 | Valoració: 10

    Un relat amb molts ho missatges. Algun explícit i d'altres més amagats. Els trobes quan hi vas reflexionant que, sempre, és un bon exercici. Un tema una mica "material sensible", tractat amb respecte i creativitat, que, potser, no és sols imaginat!
    Sort
    AMB total cordialitat

  • Bona vesprada Ros Martí. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 03-04-2022

    Hola, Ros Martí: Gràcies per la teua opinió sobre el meu relat "Les ciències naturals", on em dius que són "Etapes de la vida".
    M'alegre que t'haja agradat.
    Cordialment.

  • Imprescindible i entranyable[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 03-04-2022

    No recordo si t'havia llegit abans, m'ha agradat aquest cau del Sabatot. Un personatge entranyable i, com dius, imprescindible per als seus companys de cau.
    Això de posar la creu per classifica relats segons el gènere, em resulta sovint difícil; però no considero que aquest sigui un relat eròtic, hi ha sexe perquè aquest forma part de la vida, però vaja això no és important. M'ha agradat molt la manera com has desenvolupat la història i el respecte amb el qual has tractat el personatge, tot i el nom.
    Fins al proper relat.

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 03-04-2022 | Valoració: 10


    Hola, Ros Martí:
    Si jo t'he llegit, tu m'has de llegir. Reciprocitat. Et sembla que és així?
    Gràcies, per ser una bona relataire.
    Cordialment.

  • En Roger. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 03-04-2022 | Valoració: 10

    Un relat molt entretingut.
    El sabatot és imprescindible. Un relat molt interessant i enginyós.
    Aquests fills ja són així, generosos sempre.
    M'ha agradat llegir-te nou. Ja en tinc algun relat editat, quan pugues i tingues temps, ja m'ho diràs alguna cosa, sobre els meus últims relats. Fa temps que no m'has llegit gens.
    Enhorabona.
    Cordialment.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.
    Gràcies per participar.

    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Ros Martí

Ros Martí

70 Relats

164 Comentaris

19888 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Travesso de tornada el pont de les estrelles.

Tots els meus relats, poemes i cabòries a celesti1462.blogspot.com.es

També el meu e-book RELATS FUGISSERS, disponible a Amazon per a qualsevol dispositiu. Va, que costa menys que un esmorzar...