Don Francisco

Un relat de: T. Cargol


Amb Don Francisco no cantàvem el Cara el Sol; ben segur que era un home de confiança per al règim, conservador, però no era un feixista.

Podríem catalogar-lo com un home tranquil, amb la seva panxa prominent, el seu front llis fins al clatell, el seu cigarret fet per ell mateix i la seva becaina havent dinat.

No era home de preguntes filosòfiques. No s'enfadava; com a molt et feia un pessic a la pell del coll, retorçant una mica, però sense abusar. Sense prou mala llet.

Per les tardes quan es despertava, en aquelles interminables hores de l'escola, li demanàvem: "posi'ns arrels quadrades don Francisco". Abans ja ens havia ensenyat a fer divisions, primer per dos: era divertit però tenia zones fosques, tant això de les divisions, com les multiplicacions, les sumes i les restes! ("minuendo" "sustraendo", quins noms!)

Només un cop el vaig veure córrer: va sortit esperitat de la classe, el van venir a avisar que un fill seu havia caigut malalt. El va substituir durant uns dies un mestre d'un poble veí que venia a l'escola amb moto, una Sangla imponent, no teníem prou feina i al vidre de la finestra hi podíem calcar dibuixos.

Eren aquelles hores del dia, alegres però que quan venia la nit es transformaven i quedàvem acovardits: gemegant per dins per a que no arribés el moment de quedar-se tot sol a l'habitació amb la llum tancada, els llençols tan freds i un silenci trencat per les trompetes del "parte" que anunciaven les notícies de les deu. El gran mestre de veu aflautada, l'altre Don Francisco, començava el seu discurs.

Comentaris

  • Unes escenes[Ofensiu]
    allan lee | 23-01-2012

    que transporten a aquell temps, plàcidament descrites, des dels ulls d'un nen. M'agrada com escrius, perquè pintes l'ambient profundament, i com qui no vol la cosa, sense retòrica ni més paraules de les precises. L'imatge dels nens calcant dibuixos contra el vidre és molt potent, i bonica. Tramet una espècie de pau interior. Una abraçada

    a

  • Un pedaç d'història[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 16-01-2012

    de molt bona i agradable lectura. Els anys no ens perdonen i pentinem alguns records com certs i ens cal escriure'ls per creure que van ser així, però l'experiència és el que compte, i poder explicar-ho, com tu ara ens ho has fet, és tot un mèrit. Bon relat company T.Cargol.

    Ferran

  • Una història, la nostra història...[Ofensiu]
    brins | 12-01-2012 | Valoració: 10

    Molt bon relat, T. Cargol. Conté una descripció tan perfecta del mestre protagonista, D. Francisco, i de la realitat social i política d'aquell moment, que el fa entranyable; és ple de cultura històrica i d'emoció.

    Moltes gràcies per participar en aquest minirepte, company,

    Una abraçada,

    Pilar