Candor

Un relat de: T. Cargol
Candor. Es diu d’aquella actitud que projecta els suposats bons sentiments propis cap a la societat o cap als altres, sense arribar a comprendre que la realitat que es presenta a la societat, o que presenten els altres, pot ser a les antípodes.
El candor ve afavorit per la desinformació i per la propaganda. Per exemple, fruit d’aquest candor i d’aquesta desinformació o propaganda, la gent s’acaba creient, que els estats on hi ha eleccions lliures mai no poden ser al mateix temps els principals generadors de conflictes bèl•lics, o que eleccions lliures vol dir eleccions no condicionades.
Només cal fer un repàs a la història per a veure que el candor es una actitud equivocada: eren candorosos aquells negrers, entre els que hi havia negrers catalans que transportaven població africana per fer-los treballar d’esclaus? Pensem que, solament en la travessia ja en morien bastants. Per adobar aquest fet tan horrorós, calia una fort narcòtic social i es recorria a “tècnics” que parlessin de la inferioritat racial dels transportats o de la impossibilitat de canviar el mon front al qual només hi cabria la possibilitat d’adaptar-s’hi. Ara tenim molts tècnics que parlen d’ajustos, austeritat, rigor, cultura de l’esforç,...qüestions totes elles destinades al consum ideològic general. Finalment si malgrat tot, les idees anticandoroses supuraven en el cos social, es recorria a la idea de caritat, és a dir, tot menys soltar la bossa i repartir; a fer veure que es donava gratuïtament ajuda als necessitats, que al seu torn haurien d’agrair la grandesa d’esperit del donant i no posar en qüestió mai, mai, l’horripilant estat de coses.
De vegades, igual que en l’adolescència, ens convé,a tots nosaltres en conjunt, que vingui algú i de sobte ens mostri quina és la nostra actitud real, qui som nosaltres de veritat. Amb les nostres virtuts però també amb els defectes, que no ens reconeixem.

Comentaris

  • El fòrum...[Ofensiu]
    Anaïs | 28-05-2012

    Re"menar" el fòrum? Em sembla que res no serà igual fins que algú nou a RC, despistat i a qui no se li hagi explicat caurà en la trampa de ser "massa simpàtic i obert".

    Un somriure,

    Anaïs

  • Bravo![Ofensiu]
    -- [torna la normalitat] | 25-05-2012 | Valoració: 10

    Bravo!

  • les nostres virtuts i defectes[Ofensiu]
    montsepema | 12-05-2012

    tens raó a vegades necessitem que vingui algú i ens mostri com el mirall, tal i com som, el perill està si ho sabrem acceptar, si tenim la suficient maduresa per acceptar com sóm'???

  • Nens i àvies[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 12-05-2012 | Valoració: 10

    Díguem candorós, però amb aquesta paraula penso amb nens i àvies. Ja sé que n'hi ha de trapelles i egoïstes, però vaja, una cara de nen crec que pot reflectir bé el que significa aquesta paraula. El que m'encanta, és que els teus relats mai em deixen indiferent, em motiven amb arguments, no amb candor. Una abraçada.

    Aleix