Barcelona no és una ciutat per a detectius.

Un relat de: Alcon

Barcelona no és una ciutat per a detectius. Aquí no s'investiguen assassinats de polítics corruptes, ni robatoris de joies enormes. A Barcelona la nostra feina es limita a seguir marits infidels , buscar cotxes robats i vigilar empleats de supermercat sospitosos de tenir la mà massa llarga.

Arribar a casa cada capvespre. Un petit fracàs. Cercar una ampolla de whisky que sembla donar-te la vida quan l'únic que fa és triturar-te el fetge, penjar el barret i la gavardina i escalfar qualsevol cosa al microones, encendre la televisió, colgada amb la roba que sempre oblido rentar i veure no res.

De jove, ho recordo perfectament -i la felicitat d'aquells dies em fa venir tristesa- m'il·lusionava enormement esdevenir un membre del cos tan respectat com ho havia estat mon pare abans que aquella bala perduda li fes perdre una cama. I després, lentament, amb la parsimònia criminal dels anys que van caient l'un rere l'altre, talment com ho fan les fulles a la tardor, perdre-la tota i acabar així.

Em vaig desgastar després d'uns anys a la policia; mai havia imaginat que els encarregats de la seguretat de tots i totes preferien un partit de futbol o un bon glop de vi a salvar vides al carrer. Vaig marxar i vaig posar dins una maleta els retalls d'il·lusió que duia a la butxaca de l'uniforme.

I aleshores la vida me'ls va robar. Diuen que es millor no tenir res ja que tan aviat com tens qualsevol cosa venen per a treure-te-la; i és cert. Amb quaranta anys no és fàcil aconseguir una feina. I, a més, estava sol, els pares ja feia anys que descansaven sota terra, la resta de la família? una targeta de Nadal, les dones? una imatge a la foscor, suor, un calfred.

Alguns antics companys m'havien parlat sobre la possibilitat de treballar per a una agència de detectius, o fins i tot de crear-ne una de pròpia. Vaig triar la segona opció, mai ho hauria d'haver fet. Els deutes eren una selva creixent lliure al meu despatx, els clients un bé escàs, infinitament preuat i molt més volàtil encara. Cada nit, quan anava al llit, reconstruïa la meva vida i era Philip Marlowe, era Poirot, era Carvalho; però només era jo.

Van passar els anys, lentament, tal i com navega una ampolla a la deriva, perduda a un oceà infinit. El temps, medecina essencial del saber popular, va acabar amb els deutes, em va dur clients però mai, absolutament mai, em va dur la felicitat. Barcelona no és una ciutat per a detectius.

Els diners no compren la felicitat, d'acord, però compren tot allò que cal per a ser feliç. Els meus diners pagaven el lloguer d'una oficina massa antiga a Via Laietana, les llargues nits a les tasques del Raval i la llum, l'aigua i el gas d'un pis brut i desendreçat al carrer Martínez de la Rosa. Quan volia comprar la meva alegria la cartera ja era buida.

Dubtava, entre deixar-ho córrer tot, tant se val, o aguantar una mica més i esperar aquell magnífic cop de sort que em duria un cas sonat, una redempció. La primera opció m'espantava, la segona, bé, sabia que allò mai no tindria lloc. Però sóc un ciutadà d'aquest món de dèbils, d'humans, i vaig seguir una mica més, no vaig ser capaç d'enfrontar-me a una situació desconeguda.

Vaig enfonsar-me cada cop més en assumptes tèrbols, algunes nits bevia tant que no podia arribar a casa i dormia a qualsevol portal. Aleshores, ella, com un àngel, em va venir a trobar. Un noi alt i prim me la va presentar una nit, al lavabo del penúltim bar, la seva pell era tan blanca que les pupil·les s'encongien quan la miraves, era tan fina, tan delicada... Me'n vaig enamorar; ella em mantenia despert, obria els meus ulls quan la son vencia les parpelles. No podia deixar-la.

Vaig treballar més i més, hores i hores sense pausa. Necessitava diners per poder ser amb ella, per a respirar prop seu una vegada més. Però els miracles no existeixen, al menys per a tu i per a mi, i els meus ingressos no eren regulars. Quan no vaig tenir-ne més ella va marxar. Però la vida va continuar per rutina o per avorriment, sense gaire sentit.

Ara, a les nits, quan torno a casa amb els músculs mòlts, engarrotats de no parar de caminar, miro el meu passat i el meu present i no distingeixo l'horitzó, ni un principi ni un final. Tinc la sensació d'haver passat cinquanta-dos anys en blanc, que els diaris de la meva ment són buits i que no em queda tinta per escriure-hi res. I em sento trist i cansat, una ombra vagant pels carrers d'una ciutat que ja conec massa i que no m'ha donat cap oportunitat, una parodia d'uns personatges interpretats per un vell actor sense ambició.

No puc seguir fotografiant les dones d'aquests marits desesperats, que ja saben que són enganyats i que esperen que la meva feina no els confirmi el pitjor; sempre ho fa. Aquesta nit, quan els núvols hagin apagat totes les estrelles i la pluja, la meva companya més fidel, acariciï amb delicadesa les llambordes del carrer, el meu vell revòlver farà el seu primer i darrer cadàver. Barcelona no és una ciutat per a detectius.

Comentaris

  • M'agrada, però permet-me fer algunes observacions...[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 01-09-2007 | Valoració: 8

    El teu relat està bastant bé, però crec que hauries de deixar-lo més explicat, més "mastegat", amb més explicacions.

    Hi he vist tocs de qualitat, que es podrien haver aprofitat més.

    Malgrat tot, et poso un notable alt. Una abraçada!!

  • Anna Ramírez | 13-04-2007 | Valoració: 8

    He arribat al teu relat a través de l'apartat "L'editora destaca", i he de dir que m'ha agradat força, sobretot el penúltim paràgraf, que crec que és brillant. I el títol està molt ben trobat, és atraient i fa venir ganes de llegir el text.

    Per altre costat m'ha fet molta gràcia que el detectiu visqui a Martínez de la Rosa, ja que és el carrer on vaig viure de petita.

    Vaig a veure què més tens penjat!

  • La fortuna no mira on cau...[Ofensiu]
    angie | 28-11-2006

    Boníssim!. Bona prosa i un ritme perfecte.
    Sort que està destacat perquè potser no hagués arribat mai a trobar-me amb aquest personatge que té una mica de molts. M'ha recordat un personatge de Vázquez Montalbán...
    El títol, una de les meves punyeteres obsessions, és molt adequat.

    angie

  • La vida no és una pel·lícula[Ofensiu]
    El follet de la son | 25-10-2006 | Valoració: 10

    Certament. Tots els ingredients clàssics de la novel·la negra en pocs instants. Magnífic. A la sèrie d'exemples jo hi posaria a Wallander, em recorda molt el teu personatge, tan ben resumit, recreat amb un suspens tan alt. A mida que el text avança es crea una tensió notable, per ser tallada amb tisores o ganivet. Molt i molt bé!

  • MOLT BO![Ofensiu]
    rnbonet | 23-09-2006 | Valoració: 10

    Un Butxana de nova mida; un ésser com molts; un humà que ha perdut el nord; un desgraciat sense ciutat ni pàtria.
    Tot, adobat amb una prosa escaient al tema; amb una vocabulari de 'coneixedor' d'aquest tipus d'històries.
    Enhorabona!

  • M'ha agradat força, i és que no és un relat policíac com qualsevol altre, de fet es podria considerar un altre gènere. Ha fet de l'aburrida vida d'un detectiu una història que mereix ser llegida i que enganxa en cada frase. És cert, Barcelona no és una ciutat per a detectius, però totes aquelles històries d'assassinats i crims varis dense resoldre només passen a les pel·lícules. Barcelona no està feta per detectius... ni per a gent que busqui una vida moguda i emocionant.

    No t'aturis

    Juseph

  • no sé com explicar-te ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 07-06-2005

    lo que m'ha fet sentir el teu relat, les mateixes reflexions les podria fer jo des de el despatx des de on ara escric, el sentiment de fracàs no és exclusiu dels detectius ....
    m'agraden les imatges que crees per expressar els sentiments que vols transmeter ....

  • Tota una troballa[Ofensiu]
    pivotatomic | 07-06-2005 | Valoració: 9

    Encara que argumentalment hi ha algunes coses que et podria discutir (i amb les que podries o no estar-hi d'acord) t'he de dir que el to d'aquesta història de detectius m'ha semblat més que ben trobat.

    Aquesta veu en primera persona que passeja la seva mirada cínica i desencantada per un món que l'ha decebut em remet als clàssics. Es clar que el teu encert és utilitzar-la per una història que, de detectius només en té el nom. En realitat, tu el que expliques es la crònica d'una vida fracassada que és la d'un detectiu com podria haver-ho estat la d'un oficinista o un banderiller, no?

    M'ha agradat aquest relat. Força. Molt, en realitat. Et seguiré llegint.

Valoració mitja: 9

l´Autor

Alcon

7 Relats

22 Comentaris

11082 Lectures

Valoració de l'autor: 9.36

Biografia:
Tinc 19 anys i visc a l'Hospitalet. Escric diàriament al meu blog www.leslleixes.blogspot.com.

La meva direcció de correu és raul_rock87@hotmail.com.